به گزارش ایران اکونا به نقل از گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه "زوددویچه سایتونگ" در مطلبی به تداوم مناقشات بین لندن و بروکسل بر سر پروتکل ایرلند شمالی در توافق برگزیت پرداخته و نوشت: زمان فشار می آورد و در واقع اکنون پیشرفت اولیه ای در اختلاف بر سر قوانین گمرکی ایرلند شمالی بین طرفین شکل گرفته است: کمیسیون اتحادیه اروپا و دولت بریتانیا در مورد چگونگی دسترسی اتحادیه اروپا به سیستم کامپیوتری گمرک بریتانیا به توافق رسیدهاند. به این ترتیب، بروکسل باید بهتر درک کند که چه کالاهایی از انگلیس، ولز و اسکاتلند به ایرلند شمالی حمل می شود. این برای اجرای پروتکل ایرلند شمالی مهم است.
اتحادیه اروپا و دولت بریتانیا تقریباً دو سال است که بر سر این پروتکل با هم اختلاف دارند و توافق در مورد سیستم فناوری اطلاعات، اولین پیشرفت مثبت در مناقشات در این باره در مدت طولانی است.
ماروش شفچوویچ، معاون رئیس کمیسیون اروپایی، جیمز کلورلی، وزیر خارجه بریتانیا و کریستوفر هیتون هریس، وزیر ایرلند شمالی، روز دوشنبه پس از نشستی در لندن، این موفقیت را اعلام کردند. بر اساس بیانیه مشترک این سه مقام اروپایی این توافق پیش شرط مهمی برای ایجاد اعتماد و ارائه تدابیر امنیتی است و پایه جدیدی را برای مذاکرات تشکیل می دهد.
کارشناسان هر دو طرف اکنون باید به سرعت بررسی کنند که در کدام موضوعات مورد مناقشه دیگر راه حل هایی ممکن هستند. شفچوویچ و کلورلی می خواهند دوشنبه آینده دوباره با هم در این باره تبادل نظر کنند. ریشی سوناک، نخست وزیر جدید بریتانیا، گفته است که می خواهد اختلاف بر سر پروتکل ایرلند شمالی را تا آوریل، بیست و پنجمین سالگرد امضای توافقنامه جمعه خوب، حل و فصل کند. این توافق منادی روند صلح در استان آشوب زده سابق ایرلند شمالی بود.
پروتکل ایرلند شمالی البته برای علاقه مندان به برگزیت در حزب حاکم محافظه کار انگلیس و همچنین برای اتحادیه گرایان ایرلند شمالی یک پارچه قرمز است. اتحادیه گرایان برای اینکه ایرلند شمالی تا حد امکان به انگلیس نزدیک شود مبارزه می کنند. حزب اصلی اتحادیهگرا، DUP، میخواهد تا زمانی که پروتکل تغییر نکرده باشد، مانع از تشکیل دولت در پارلمان منطقهای ایرلند شمالی شود . بنابراین ایرلند شمالی به سمت انتخابات جدید پیش می رود.
پروتکل ایرلند شمالی مورد مناقشه بخشی از توافق برگزیت 2019 است که بین بریتانیا و اتحادیه اروپا توافق شده است. بر این اساس پیش بینی شده است که مأموران گمرک مجبور نباشند کامیونهای بین جمهوری ایرلند و ایرلند شمالی بریتانیا را بررسی کنند. زیرا اگر مرز تقریباً نامرئی به طور ناگهانی قابل رویت شود این روند صلح را به خطر می اندازد.
دولت بریتانیا، به نوبه خود، بوروکراسی جدید گمرکی را در تجارت بین ایرلند شمالی و بقیه انگلیس آزاردهنده می داند . بنابراین لندن به طور خودسرانه دوره های انتقال را تمدید کرده است که واردات را برای شرکت ها آسان تر می کند. علاوه بر این، در ماه ژوئن، نخست وزیر سابق، بوریس جانسون، قانونی را به پارلمان بریتانیا ارائه کرد که به دولت این حق را می داد که بخش هایی از پروتکل را نادیده بگیرد.
از طریق پروتکل ایرلند شمالی، این منطقه حتی پس از برگزیت نیز بخشی از بازار واحد اروپا باقی خواهد ماند، اما کنترل کالا بین بریتانیا و ایرلند شمالی وجود دارد.
دولت بریتانیا در اصل این مقررات را برای جلوگیری از کنترل بین کشور اتحادیه اروپا ایرلند و ایرلند شمالی تصویب کرد، زیرا این امر می تواند روند صلح در این منطقه آشفته سابق را به خطر بیندازد. با این حال، از آن زمان، دولت لندن بروکسل را برای پس گرفتن پروتکل تحت فشار قرار داده و قوانینی را برای دور زدن آن تصویب کرده است.
دولت بریتانیا پروتکل ایرلند شمالی را به عنوان بخشی از روند خروج از اتحادیه اروپا مورد مذاکره قرار داده بود، اما اکنون این توافق را غیرعملی اعلام کرده است. این پروتکل قوانین گمرکی ویژه ای را برای ایرلند شمالی که متعلق به انگلیس است به منظور تسهیل جریان کالا به ایرلند و بلعکس ارائه می کند.
همچنین برای جلوگیری از شعله ور شدن مجدد درگیری ایرلند شمالی، مرز بین این استان بریتانیا و ایالت ایرلند اتحادیه اروپا که به دلایل تاریخی حساس بود، باز نگه داشته شد.
با این حال، این توافق یک مرز گمرکی واقعی در دریای ایرلند ایجاد کرده است که ایرلند شمالی را از بقیه بریتانیا جدا می کند. اگر بریتانیا این مقررات را لغو کند، کمیسیون اتحادیه اروپا تهدید کرده است که به دادگاه دادگستری اروپا مراجعه خواهد کرد.
انگلیس پس از خروج از اتحادیه اروپا و بازار واحد این منطقه، برای ارسال کالا به ایرلند شمالی که بخشی از قلمروی این کشور به شمار می رود ولی تابع قوانین تجاری اتحادیه اروپاست، با مشکل جدی روبرو شده و چندین بار درخواست مذاکرات مجدد درباره پروتکل ایرلند شمالی را داده است.
ناکامی انگلیس در تحقق اهداف تجاری خود در دوران پسا برگزیتسهم آلمان در بودجه اتحادیه اروپا بعد از برگزیت رکورد زدتاکید آلمان بر لزوم شراکت با انگلیس با وجود مناقشات برگزیت