به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، براساس گزارش مرکز آمار ایران از نرخ بیکاری سال 1401 استانها استان کرمانشاه همچنان در جایگاههای نخست کشور قرار دارد و هر چند گفته میشود نسبت به سال قبل از ان کاهش یافته اما رتبه دوم کشور را دارد.
براساس این گزارش نرخ بیکاری استان کرمانشاه با 0.7 درصد کاهش اکنون به 14.2 درصد رسیده و استان کرمانشاه جزو هشت استانی است که نرخ بیکاری آنها بیش از 10 درصد است و سایر استانها نرخ بیکاری تک رقمی دارند.
نکته قابل تأمل این است که بخش قابل توجهی از بیکاران استان را فارغالتحصیلان دانشگاهی تشکیل میدهند و از طرف دیگر بخش کشاورزی و صنعت نسبت به خدمات سهم بسیار کمی در اشتغال دارند و این در حالی است که اشتغال ایجاد شده در بخش خدمات پایدار نیست.
کارشناسان عدم وجود فرهنگ کار در استان، استفاده نادرست از ظرفیتهای موجود همچون کشاورزی، نداشتن مهارت افراد جویای کار و عدم تناسب آموزشهای گذشته با نیاز بازار، فراهم نبودن زیرساخت لازم برای جذب سرمایهگذار و عدم استفاده از منابع مالی همچون بازار سرمایه برای تأمین مالی واحدهای تولیدی را از جمله عوامل بالا بودن نرخ بیکاری در استان میدانند که گذشته از دستورالعملهای کتبی و کاغذی نیازمند اقدام جدی است.
نرخ بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی از میانگین نرخ بیکاری استان بالاتر است
مختار احمدی مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمانشاه در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، اظهار داشت: با وجود اینکه نرخ بیکاری استان بالاست اما اقدامات مثبتی در سالهای گذشته انجام شده و در زمستان سال گذشته نرخ بیکاری بیش از 15 استان روند افزایشی داشته اما در استان کرمانشاه کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه نرخ بیکاری استان در زمستان سال گذشته 2.8 درصد نسبت به سال قبل از آن کاهش یافته و نرخ بیکاری استان از 17.9 درصد به 15.1 درصد رسید عنوان کرد: نرخ بیکاری استان در سال گذشته نسبت به سال 1400 حدود 0.7 درصد کاهش یافته در حالی که میانگین کاهش نرخ بیکاری در کشور 0.2 درصد بوده است.
احمدی با اشاره به اینکه استان کرمانشاه بعد از هرمزگان رتبه دوم بیکاری کشور را دارد افزود: نرخ بیکاری استان زمانی 25 درصد بوده است و اکنون به 14.2 درصد رسیده است اما باز هم نیاز به تلاش بیشتر است که نرخ بیکاری به میانگین کشوری برسد.
وی با بیان اینکه سهم اشتغال بخش صنعت 25.6 درصد، کشاورزی 20 درصد و بخش خدمات 53 درصد است عنوان کرد: این آمار نشان میدهد کرمانشاه با وجود اینکه قطب کشاورزی محسوب میشود اما چون مبتنی بر کشت دیم و سنتی است نتوانسته اشتغال مورد انتظار را ایجاد کند.
احمدی با بیان اینکه باید به سمت کشاورزی نوین حرکت کنیم گفت: از طرف دیگر برخی از کشاورزان اراضی خود را به کشاورزان استانهای دیگر اجاره میدهند که البته در کارگروههای مختلف این موضوع بررسی شده است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمانشاه با بیان اینکه مجموع اشتغال صنعت استان کمتر از ذوب آهن اصفهان است گفت: سند اشتغال استان در سال 1402 برای هر شهرستان تدوین و وظایف و نقش تمام دستگاههای اجرایی مشخص شده است.
وی با اشاره به اینکه تمام دستگاهها باید نقش خود را در زمینه اشتغال ایفا کنند افزود: براساس برنامه زیست بوم اشتغال تمام ابعاد آن از جمله فرهنگ کار، تأمین مالی و فضای کسب و کار باید مدنظر باشد و چنانچه به تمام ابعاد توجه شود میتوانیم با استفاده از ظرفیت تمام دستگاههای اجرایی و بانکهای عامل در کاهش نرخ بیکاری مؤثر باشیم.
احمدی با بیان اینکه تمام دستگاههای اجرایی نقش خود را در زمینه فرهنگ کار ایفا نکردهاند عنوان کرد: یکی از مشکلات کارشناسان این حوزه مسائل فرهنگی است و باید برای این حوزه برنامه بلندمدت داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه متأسفانه اکنون جوانان فاقد هر نوع مهارتی هستند و در همین راستا سند مهارت توسط آموزش فنی و حرفهای در حال تدوین است گفت: مهارتهایی که در گذشته ارائه شده متناسب با نیاز بازار کار نبوده و از طرفی رشتههای دانشگاه نیز با نیاز بازار تناسبی ندارند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمانشاه با بیان اینکه پاشنه آشیل بیکاران استان فارغالتحصیلان دانشگاهی هستند افزود: نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی استان از میانگین نرخ بیکاری استان بسیار بیشتر است.
احمدی با اشاره به اینکه یکی از راهکارهای اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی استفاده از ظرفیت تعاون به عنوان یک اقتصاد مردمی است گفت: فارغالتحصیلان در حوزه سرمایهگذاری با دو مشکل سهم آورده و تضامین مواجه میشوند اما در حوزه تعاون این دو مشکل قابل رفع است.
وی با بیان اینکه واحدهای تولیدی ما برای تأمین مالی بانک محور شدهاند عنوان کرد: تسهیلات خوبی برای استان تخصیص یافته اما یکی از مشکلات بانکی قید منابع و مصارف است که بانک مرکزی برای بانکها اعمال میکند و از بانک مرکزی درخواست شده که استان کرمانشاه را به صورت شناور مدنظر داشته باشند اما هنوز اجرا نشده است.
اشتغالزایی در کرمانشاه نیازمند ثبات اقتصادی است
نوروزی رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کرمانشاه در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، اظهار داشت: نرخ بیکاری استان در سال گذشته به 14.2 درصد کاهش پیدا کرد اما هنوز در سطح ملی جایگاه نامطلوبی دارد و در علم اقتصاد نرخ قابل قبولی نیست و همچنان اشتغال مشکل جدی استان کرمانشاه است.
وی با اشاره به اینکه اشتغال تنها یک معضل اقتصادی نیست و در صورت عدم درمان مسائل زیادی را به دنبال دارد عنوان کرد: میانگین نرخ بیکاری در استان 14.2 درصد است اما نرخ بیکاری جوانان و قشر زنان در استان به مراتب بالاتر است.
نوروزی گفت: برای اینکه مسئله اشتغال را به درستی بشناسیم و حل کنیم در ابتدا باید بدانیم اشتغال ایجاد شده باید پایدار باشد و روی ریل رشد اقتصادی سوار شده باشد.
وی افزود: هرچند بیش از 50 درصد اشتغال استان را مشاغل خدماتی تشکیل میدهند اما اشتغال ایجاد شده در این حوزه به طور معمول پایدار نیستند و باید روی این موضوع به صورت ریشهای کار شود و به فرهنگ کار در استان بیش از این توجه شود.
نوروزی با اشاره به اینکه یکی از اقدامات مهم در استان تأمین مالی طرحهای تولیدی است که باید از ظرفیت تسهیلات بانکی، بازار سرمایه و پساندازهای خرد افراد استفاده کنیم گفت: باید تسهیلات بانکی ارزانتر در اختیار سرمایه گذار قرار گیرد و به این منظور میتوان بخشی از اعتبارات عمرانی استان را برای کاهش نرخ سود بانکی تخصیص داد.
وی با بیان اینکه سیاستهای شورای برنامهریزی و توسعه برای سال 1402 بنابراین است که پیشرانهای تولید و رشد را در استان دقیقتر بشناسیم افزود: وقتی که نااطمینانی در حوزه اقتصادی یا انگیزه سودآوری در فعالیتهای غیرتولیدی بالا باشد به طور طبیعی سرمایهگذار تمایل به سرمایهگذاری در حوزه غیرتولیدی دارد و به همین دلیل در گام نخست باید در حوزه اقتصادی ثبات ایجاد شود.