فرامرز امیدی ناظر گمرکات استان کردستان با حضور در استودیوی خبرگزاری تسنیم، به تشریح آمار عملکرد گمرکات در 11 ماهه سالجاری پرداخت و اظهار داشت: حجم مبادلات تجاری در حوزه صادرات، واردات و ترانزیت در طول این مدت به میزان 5 میلیون و 171 هزار تن به ارزش شش میلیارد و 363 میلیون دلار بوده است.
وی افزود: حجم مبادلات تجاری امسال از گمرکات استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی 32 درصد و از حیث ارزش دلاری 26 درصد رشد داشته است.
مدیرکل گمرک سنندج خاطرنشان کرد: در همین مدت یک میلیون و 402 هزار تن انواع کالا به ارزش 755 میلیون دلار از دروازههای مرزی استان به خارج از کشور صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد 2 درصدی داشته است.
وی بیان کرد: از این میزان صادرات مقدار یک میلیون و 52 هزار تن آن به ارزش 454 میلیون دلار نزد گمرکات استان اظهار و ترخیص گردیده است.
امیدی عنوان کرد: کشور عراق با سهم 98.23 درصدی عمدهترین طرف معاملات صادراتی استان در این مدت بوده و پس از آن کشورهای افغانستان، سوریه، ترکیه، فدراسیون روسیه، قزاقستان، ازبکستان در رتبههای بعدی قراد دارد.
وی اظهار کرد: عمدهترین کالای صادراتی در این مدت تراکتور کشاورزی بوده و پس از آن گوجه فرنگی، سیب درختی، گل شاخه بریده، بستنی، پرتقال، پیاز، کتاب، سیب زمینی و لوله پلیکا درجایگاه بعدی ده قلم اول صادراتی استان قرار دارند.
ناظر گمرکات استان کردستان در بخشی دیگر از سخنان خود به میزان واردات قطعی و ورود موقت در 11 ماهه امسال اشاره و اعلام کرد: در همین مدت بیش از 233 هزار تن انواع کالا از گمرکات استان به کشور وارد شده که شامل واردات قطعی و ورود موقت جهت پردازش بوده و میزان واردات از طریق بازارچهها بیش از 247 هزار تن به ارزش یک میلیارد و 170 میلیون دلار بوده است.
وی اضافه کرد: میزان این واردات نسبت به مدت مشابه سال گذشته به لحاظ وزنی 235 درصد و به جهت ارزش دلاری 85 درصد افزایش نشان میدهد.
ناظر گمرکات استان کردستان ادامه داد: در همین مدت از مبدا گمرک باشماق که سومین مبدا ترانزیتی کشور بوده، دو میلیون و 700 هزار تن انواع کالا وارد و به گمرکات داخلی ترانزیت شده که بیش از 55 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشته است.
وی عمده کالاهای وارداتی را شمش طلا، شمش آلومنیوم، ضایعات آلوممینیوم، کالای واسطهای، ماشینآلات و قطعات خط تولید، مواد اولیه و اقلام مورد نیاز مرزنشینان بر شمرد که از کشورهای عراق، امارات، ترکیه، چین اتریش، ایتالیا، اسپانیا، عمان، آلمان، هلند، قزاقستان و سوریه وارد و ترخیص شده است.
واردات 24 میلیون دلاری از بازارچهها
امیدی در پاسخ به این سئوال که چه برنامهای برای ساماندهی بازارچههای مرزی در نظر گرفته شده است؟ اظهار کرد: در استان سه بازارچه مرزی موقت غیررسمی بر اساس دستورالعمل ابلاغی اواخر 96 و اجرایی سال 97 از جمله بازارچه خانم شیخان مریوان، ملهخورد سروآباد و سیرانبند بانه در نظر گرفته شد، در 11 ماه امسال 24 میلیون دلار واردات از این بازارچهها انجام شده است.
وی اذعان داشت: بر اساس قانون اخیر ساماندهی و نظارت بر مبادلات مرزی علاوه بر این سه بازارچه؛ بازارچه سیف سقز نیز در نظر گرفته شده که اگر زیرساختهای لازم و سامانههای الکترونیکی فراهم شود، تجارت کشور رونق میگیرد.
مدیرکل گمرک سنندج عنوان کرد: بر اساس قانون و دستورالعمل جدید؛ جدا از معافیت 750 هزار تومانی هر مرزنشین ویژه سود بازرگانی، حقوق گمرکی نیز لحاظ و در سال نخست 50 درصد 10 درصد مالیات بر ارزش افزوده در نظر گرفته خواهد شد.