میثم مهرپور، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در خصوص قطع رابطه اقتصادی بین رژیم صهیونیستی و ترکیه گفت: در میان کشورهای مسلمان ترکیه بیشترین مراودات و تبادلات تجاری و اقتصادی را با رژیم صهیونیستی دارد بهطوریکه در سال گذشته مبادلات میان این دو کشور به حدود 7 میلیارد دلار رسیده که عمده آن به کالاهای وارداتی رژیم صهیونیستی از ترکیه اختصاص دارد.
وی افزود: ترکیه بعد از کشورهای چین، آلمان و آمریکا بیشترین تجارت را با رژیم صهیونیستی دارد به همین دلیل قطع رابطه اقتصادی میان این دو کشور از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چراکه این مسئله آسیب شدیدی را به اقتصاد اسرائیل وارد میکند. از طرف دیگر، این موضوع میتواند زمینهساز شکلگیری فضای جدیدی باشد که آغازگر قطع رابطه تمام کشورهای اسلامی با اسرائیل است.
مهرپور با اشاره به مثبتبودن اتفاق قطع رابطه اقتصادی بین رژیم صهیونیستی و ترکیه برای ترکیه بیان کرد: این مسئله باعث ارتقا جایگاه سیاسی و اعتباری ترکیه میان دولتها و مردم در جوامع اسلامی میشود. بههرحال بعد از حمله ایران به رژیم صهیونیستی که موجب افزایش اعتبار و جایگاه این کشور شد این توقع از سایر کشورهای اسلامی نیز وجود دارد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: به عبارتی میتوان گفت این مسئله عجیبی است که یک کشور اسلامی مانند ایران در راستای حمایت از جریان مقاومت به رژیم صهیونیستی حمله نظامی کند؛ اما از سوی دیگر یک کشور بزرگ اسلامی مانند ترکیه با اسرائیل مراودات تجاری و اقتصادی برقرار کند.
وی دررابطهبا تبعات عدم تغییر جدی در مراودات تجاری بین اسرائیل و ترکیه تشریح کرد: این مسئله برای دولت ترکیه و اردوغان تبعاتی ایجاد میکند و همچنین در آینده این دولت توسط مردم مورد مؤاخذه قرار میگیرد.
قطع رابطه اقتصادی ترکیه و اسرائیل چه نتایجی دارد؟
مهرپور در خصوص نتایج قطع رابطه اقتصادی ترکیه و اسرائیل تشریح کرد: بعد از حملات ظالمانه به غزه و طوفان الاقصی ورود گردشگران به رژیم صهیونیستی بهطورجدی متوقف شده، فعالیتهای اقتصادی مانند کشاورزی، صنعتی و در حوزه انرژی و غیره در اسرائیل توقف پیدا کرده و همچنین نیروی کار این رژیم بهواسطه نظامی بودن اسرائیل و جنگ پیوسته و طولانیمدت در آن کاهش داشته است.
وی افزود: به عبارتی در ماههای اخیر جنگ توانسته به اقتصاد رژیم صهیونیستی آسیب برساند و قطع رابطه کلی اقتصادی کشورهای اسلامی با این رژیم میتواند یک شوک جدی و جدید به پیکره اقتصاد این رژیم وارد کند. طبیعتاً ترکیه به دلیل بالابودن حجم مبادلات تجاری با اسرائیل از جایگاه بالاتری نسبت به سایر کشورهای اسلامی برای قطع رابطه برخوردار است.
وابستگی اقتصادی رژیم صهیونیستی به ترکیه
این کارشناس اقتصادی در خصوص وابستگی اقتصاد رژیم صهیونیستی به ترکیه به دو نکته اشاره کرد: بخش قابلتوجهی از کالاهای موردنیاز اسرائیل از ترکیه وارد میشود بهطوریکه سالانه بیش از 5 میلیارد دلار کالا یا خدمت از ترکیه وارد فلسطین اشغالی یا رژیم صهیونیستی میشود.
وی تصریح کرد: به طور مثال حدود یکسوم از کل واردات سیمان اسرائیل از سوی ترکیه انجام میشود ایجاد اختلال در این موضوع سبب کاهش ساختوساز، افزایش قیمت مسکن و اجارهبها در رژیم صهیونیستی خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: از طرف دیگر، بخش قابلتوجهی یعنی حدود 40 درصد از مصرف نفت موردنیاز اسرائیل از طریق ترکیه وارد این خطه میشود. به طور کلی بالاترین ارزش واردات کالا به رژیم صهیونیستی به کالاهای نفتی و سوختهای معدنی و غیره مربوط است که ترکیه نقش قابل توجهی در ورود آنها به اسرائیل دارد.
مهرپور با بیان اینکه در مجموع قطع رابطه اقتصادی میان اسرائیل و ترکیه از دو حیث اهمیت دارد: دلیل اول واقعی، اقتصادی و روی کاغذ است؛ به عبارتی ترکیه حدود 7 میلیارد دلار تجارت مالی با رژیم صهیونیستی دارد که حدود 70 درصد از آن به واردات کالا به اسرائیل مربوط میشود بنابراین این قطع تبادلات تجاری منجر به بروز مشکلاتی برای صهیونیستها خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی مورد دوم؛ یعنی بعد روانی یا شعاری را نسبت به مسئله اقتصادی بابت قطع تبادلات اقتصادی میان اسرائیل و ترکیه مهمتر خواند و توضیح داد: ترکیه بهعنوان یک کشور اسلامی با مراودات تجاری بالا با اسرائیل با شروع مسیر قطع رابطه با رژیم صهیونیستی میتواند ضمن راهبری مسیر سایر کشورهای اسلامی آنها را نیز به این مسئله قطع ارتباط تشویق کند.
وی افزود: گردش مالی و تجارت چند دهمیلیاردی ترکیه و سایر کشورهای اسلامی میتواند محرک خوبی برای آسیبزدن به اقتصاد متزلزل رژیم صهیونیستی باشد به عبارتی این مسئله قطع رابطه تجاری باتوجهبه وابستگی بالای آن به مسائل امنیتی، توریستی و گردشگری شوک جدیدی را به اقتصاد اسرائیل وارد میکند.