به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری مهر، مهدی غضنفری، رئیس هیأت عامل صندوق توسعه ملی در همایش «صندوق ثروت ملی و عدالت بین نسلی» ضمن انتقاد از فشار بودجهای که طی سالها بر صندوق وجود داشته و منابع آن را دولتها در اختیار گرفتهاند، گفت: وقتی اواخر سال میشود حداقل سه ماه بودجه را در مجلس و کمیسیون تلفیق بررسی میکنند اما نهایت آنچه که در دستور کار قرار میگیرد با کسری مواجه است و برای تأمین آن سراغ صندوق توسعه ملی میروند. مشخص نیست در این سه ماهی که میگویند شب و روز بودجه را بررسی میکنند و انگار با تلسکوپ آن را رصد میکنند چه اتفاقی افتاده است.
وی افزود: چرا باید بودجه طوری باشد که هنوز سه ماه از سال نگذشته وزیری باید به من نامه بزند که ۲۲.۵ همت (هزار میلیارد تومان) کسری بودجه دارم و به من پول بدهید. درحالیکه صندوق ملی نباید کسری بودجه را جبران کند.
بودجه جاری و عمرانی میخواهید از آقای میرکاظمی بگیرید
وی گفت: ما نمیتوانیم بودجه جاری و بودجه عمرانی را تأمین کنیم. اینها را اگر میخواهید از آقای میرکاظمی (رئیس سازمان برنامه و بودجه) بگیرید.
به گفته وی هر چه میشود میگویند برویم و از صندوق توسعه ملی بگیریم. مگر در بودجه برای حوادث غیر مترقبه منابع تعیین نشده که سراغ صندوق می روید؟
غضنفری همچنین گفت: ما بورس نیستیم که هر وقت دچار زیان شد یا پول کم آورد میگویند صندوق توسعه ملی آن را جبران کند. در عین حال بانک هم نیستیم که بگویند هر وقت کم آوردیم برویم از صندوق توسعه ملی بگیریم. بانک وجود دارد اگر پول میخواهید از بانک بگیرید.
رئیس هیأت عامل صندوق توسعه ملی با اشاره به اینکه برخی تاکید دارند باید سرمایه گذاری داخل کشور باشد و در خارج از آن ریسک بالایی دارد، گفت: باید توجه کنند که صندوق توسعه، بنگاه نیست و نمیخواهد بنگاه داری کند، هدف ما سرمایه گذاری است یعنی مثلاً اگر یک میلیارد دلار به خارج از کشور برای سرمایه گذاری میبرید، دو میلیارد دلار دیگر را وارد کنید.
بگذارید س هم صندوق مشخص باقی بماند
در بخش دیگری از اظهارات غضنفری موضوع برداشتهای دولت برای کسری بودجه مطرح شد و وی با اشاره به اینکه آقای صالح آبادی امروز در سخنانش گفته که باید سعی شود تا تسهیلات صندوق در جایی که نظارت بیشتری بر آن است پرداخت شود، گفت: این اظهارات کاملاً صحیح است ولی ما باید نگاه عمیقتری نسبت به صندوق داشته باشیم و ایدههای تحول آفرین را دنبال کنیم. مثلاً تکلیف خود را در مورد سهم بودجه از منابع صندوق مشخص کنیم، نه اینکه هر سال هر زمان به ما بگویند این عدد بزرگ سهم صندوق توسعه ملی است اما به فاصله چند ماه آن را میگیرند.
وی توضیح داد: وقتی میگوئید سهم صندوق از درآمد نفت ۴۰ درصد است، پس بگذارید همان ۴۰ درصد باقی بماند نه اینکه این عدد را اعلام کنید و در میان سال به آن دست بزنید. عملاً بگویید از این ۴۰ درصد اینقدر برای شما و اینقدر هم برای ما. با ما در این رابطه شوخی نکنید و بگذارید سهم صندوق مشخص باقی بماند. اگر تحریم است و نمیتوانید منابعی را به صندوق واریز کنید، پس واریز نکنید نه اینکه اینگونه باشد.
صندوق توسعه باید زیر نظر سران قوا باشد
غضنفری معتقد است که صندوق توسعه ملی باید زیر نظر سران قوا مدیریت شود نه اینکه در هیأت امنای آن حتی وزیران حضور داشته باشند که خود ذینفع هستند.
رئیس هیأت عامل صندوق توسعه ملی در ادامه به خواستههای غیر منطقی در رابطه با هزینه منابع صندوق توسعه ملی اشاره کرد و گفت: اتاق بازرگانی به ما نامه زده که تسهیلات ارزی که سالها پیش با نرخ حدود ۴,۰۰۰ تومان به آنها پرداخت شده اکنون با همان نرخ پس بدهند؛ آقای شافعی (رئیس اتاق بازرگانی ایران) آیا شما حاضرید خانهای که ۱۰ سال پیش خریدید با همان قیمت به ما بدهید یا کارخانهای که ۱۰ سال پیش ایجاد کردید با همان قیمت به صندوق توسعه ملی واگذار کنید. چرا مثل بچه با ما حرف می زنید. هر چیزی منطق خود را دارد.
به صراحت بگویید نتوانستید برای بهره وری منابع فکری کنید
در اظهارات غضنفری، پروژههایی که طولانی مدت در مرحله اجرا قرار دارند مورد اشاره قرار گرفت و گفت: تعجب میکنم وقتی می بی نم طول زمان پروژهای بین ۱۴ تا ۱۵ سال و بیشتر است. همین میشود که وقتی عملکرد صندوق را بررسی میکنیم، میبینیم ۲۰۰ طرح را ۴۰۰ بار استمهال کرده اند. به راحتی بگوییم هیأت عامل حتی فکر نمی کرده و در این مورد موافقت می کرده است. نمیتوان با این استمهال به بهره وری رسید.
غضنفری در پایان با تاکید بر اهمیت تغییر نگاه به صندوق توسعه ملی گفت که دولتها از ما اصل پول را نخواهند بلکه اصل را سرمایه گذاری کنیم و از سود آن به دولت بپردازیم.