بلاتکلیفی 10 ساله پروژه تعریض سلطانیه - قیدار - کبودرآهنگ/ چرا مصوبه 250 میلیاردی تخصیص نیافت؟

با اینکه رئیس وقت برنامه و بودجه تیرماه سال گذشته از تعریض محور سلطانیه - قیدار - کبودرآهنگ بازدید کرد و در آن بازدید قرار شد از محل ماده 56 بین بانک عامل و وزارت راه ، 250 میلیارد تومان اعتبار به این پروژه تزریق شود ولی این امر محقق نشده است.
- اخبار استانها -

به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از زنجان، پروژه تعریض محور سلطانیه - قیدار - کبودرآهنگ بیش از یک دهه و اندی سال است که در راستای بالا بردن سطح ایمنی جاده‌ها و کاهش تصادفات جاده‌ای "کلنگ‌زنی" شده است و با اینکه در این سال‌ها وعده‌های مختلفی برای تکمیل این پروژه داده شده ولی همچنان خبری از تکمیل این پروژه نیست.

همچنین با بهره‌برداری از این پروژه ظرفیت‌های مهمی همچون غار علیصدر، غار کتله‌خور، آستان مقدس قیدار نبی (ع)، مسجد جامع سجاس، گنبد سلطانیه، معبد داش‌کسن و چشم‌اندازهای طبیعی شهرستان‌های استان بیشتر عیان شده و مورد استقبال گردشگران قرار خواهد گرفت ولی با اینکه این پروژه جزء اولویت‌دارترین پروژه‌ها در استان است، اما هنوز مورد افتتاح قرار نگرفته و باز هم نبود اعتبار کافی مانع از پایان یافتن آن شده است.

کارشناسان بارها در اظهار نظرهای مختلف خواستار افتتاح سریع این پروژه هستند چرا که معتقدند اگر این پروژه تکمیل شود، اهمیت این جاده افزایش یافته و علاوه بر اینکه سبب رونق اقتصادی و گردشگری می‌شود می‌تواند در کاهش آمار تصادفات نیز موثر واقع شود. از سوی دیگر هم مسئولان پلیس راه استان زنجان یکی از خطرناک‌ترین محورهای استان را جاده سلطانیه به قیدار می‌نامند و خواستار سریعتر افتتاح این پروژه هستند.

با تمام این تفاسیر؛ تیرماه سال گذشته بود که نوبخت رئیس وقت سازمان برنامه و بودجه کشور به همراه مدیران وزارت راه، مدیران استانی و همینطور مدیرعامل یکی از بانک‌های عامل کشور از این پروژه بازدید کرد و در این بازدید 250 میلیارد تومان اعتبار قرار شد از طریق بانک‌های عامل به این پروژه تزریق شود. اما با گذشت حدود 14 ماه از سفر نوبخت به زنجان حتی یک ریال هم به این پروژه تزریق اعتبار از محل اعتبارات ملی نشده و از آنجایی که عملیات عمرانی استان زنجان به دلیل فرا رسیدن فصل پاییز رو به اتمام است، مشخص نیتس چه زمانی تخصیص خواهد یافت.

سوالی که در این گزارش مطرح می‌شود این است که بالاخره محور  تعریض سلطانیه - قیدار - کبودرآهنگ چه زمانی به طور کامل افتتاح می‌شود؟ قطعه پنجم این محور چرا با تأخیر عملیات عمرانی خود را آغاز کرده است؟ اعتبار 250 میلیارد تومانی نوبخت چه زمانی تخصیص خواهد یافت؟

مسعود بیات‌منش مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان روز پنجشنبه هفته گذشته در حاشیه جلسه ستاد ساماندهی امور جوانان در جمع اصحاب رسانه در زمینه پروژه مهم محور سلطانیه - قیدار  - کبودرآهنگ توضیحاتی ارائه کرد و گفت: محور سلطانیه - قیدار - کبودرآهنگ به پنج قطعه تقسیم شده است. کمبرندی شهر سلطانیه یک قطعه محسوب می‌شود و از خروجی شهرستان سلطانیه تا روستای آقبلاغ که در حوزه استحفاظی استان زنجان قرار دارد و به طول 100 کیلومتر است به چهار قطعه تقسیم‌بندی شده است.

ایران در بین 30 کشور نخست جهان از نظر سرعت خطوط جاده ای قرار گرفت ترافیک سنگین در جاده چالوس/ ترافیک نیمه سنگین در محور مهران-ایلام ترافیک در جاده‌های استان ایلام سنگین و روان است

وی به قطعه‌بندی این پروژه اشاره کرد و افزود: این چهار قطعه ( از خروجی سلطانیه تا کبودرآهنگ) شامل ؛ قطعه نخست از سلطانیه به قیدار به طول 32 کیلومتر، قطعه دوم کمربندی شهر قیدار به طول 18 کیلومتر (از روستای زواجر تا حصار) ، قطعه سوم از روستای حصار تا روستای پیرمرزبان به طول 22 کیلومتر و نهایتاً قطعه چهار شامل روستای پیرمرزبان تا آقبلاغ به طول 28 کیلومتر است.

مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان افزود: خوشبختانه سال گذشته فاز دوم یعنی کمربندی شهر قیدار به بهره‌برداری رسید؛ دو قطعه دیگر این محور یعنی سلطانیه تا قیدار و همینطور حصار تا پیرمرزبان با سرعت در حال انجام است و این دو قطعه تا پایان فصل کاری 1402 (حدودای آبان ماه ) به بهره‌برداری خواهد رسید. البته بخشی از این دو قطعه یعنی " 8.5 کیلومتر و پنج کیلومتر ورودی به سمت قیدار جزو قطعه یک" و "10 کیلومتر از قطعه سوم (کل قطعه 22 کیلومتر) یعنی از روستای حصار تا روستای پیرمرزبان" تا پایان امسال به بهره‌برداری خواهد رسید.

وی ادامه داد: با این تفاسیر، فقط یک قطعه یعنی از روستای پیرمرزبان تا روستای آقبلاغ به طول 28 کیلومتر باقی می‌ماند و پیمانکار این پروژه کار خود را جدیداً آغاز کرده و امیدواریم تا پایان این دولت این قطعه به بهره‌برداری برسد و این محور بسیار مهم کاملاً افتتاح شود.

زیرساخت "راه" برای تعالی آستان مقدس قیدار نبی (ع) لازم است

از سوی دیگر جواد تاراسی فرماندار شهرستان خدابنده در گفت‌وگو با تسنیم اظهار کرد: خوشبختانه با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تغییر و تحولاتی مدیریتی در رأس مدیریت استان، روند ساخت این محور خصوصاً از اوایل امسال سرعت قابل توجهی یافته است.

وی افزود: متأسفانه در سال‌های گذشته و در دولت قبل این پروژه به کندی پیش رفته و همین علل اصلی برای عقب ماندگی این پروژه است. تکمیل این پروژه برای توسعه استان زنجان و همینطور پیشرفت شهرستان‌های خدابنده و سلطانیه حیاتی است و از آنجایی که آستان مقدس قیدار نبی (ع) به عنوان محل اصلی جشن‌های عید قربان تبدیل خواهد شد تکمیل این پروژه امری ضروری است.

فرماندار شهرستان خدابنده در پاسخ به سوال تسنیم در زمینه علت کندی فاز پنجم این پروژه گفت: متولی این پروژه اداره‌کل راه و شهرسازی است و مسئولان این اداره‌کل باید پاسخگو باشند. البته از حدود یک و یا دو ماه پیش پیمانکار مستقر شده است و پیش‌بینی بنده این است کل این پروژه حتی می‌تواند قبل از اتمام کار دولت سیزدهم به بهره‌برداری برسد.

همینطور اصغر اسماعیلی معاون مهندسی و ساخت اداره‌کل راه و شهرسازی استان زنجان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار کرد: پروژه تعریض محور سلطانیه - قیدار - کبودرآهنگ از خود شهر سلطانیه تا کبودرآهنگ به پنج فاز تقسیم بندی شده است. قطعه نخست کمربندی خود شهر سلطانیه است که فعلاً عملیات عمرانی آن آغاز نشده است چون که فعلاً نیازی به این کار نیست. قطعه دوم از خروجی سلطانیه تا ورودی قیدار به طول 32 کیلومتر است؛ قطعه سوم کمربندی خود شهر قیدار است که 18 کیلومتر طول پروژه است که خوشبختانه سال گذشته افتتاح شد. قطعه چهارم از روستای حصار تا پیرمرزبان به طول 22 کیلومتر است و نهایتاً فاز پنج از روستای پیرمرزبان تا روستای آقبلاغ به طول 28 تا 30 کیلومتر است.

وی با بیان اینکه این پروژه در صورت تأمین اعتبار تا پایان دولت سیزدهم به بهره‌برداری خواهد رسید، گفت: هزینه‌های راه‌سازی با این تورم بسیار بالاست به طوری که در حال حاضر برای هر کیلومتر تعریض راه نیازمند 15 میلیارد تومان اعتبار است. به طور کلی پیش بینی ما این است که تکمیل این پروژه با شرایط فعلی نیازمند یک هزار میلیارد تومان اعتبار است.

معاون ساخت و مهندسی اداره‌کل راه و شهرسازی استان زنجان در ادامه به اعتبار ماده 56 به رقم 250 میلیارد تومان در تیرماه سال گذشته اشاره کرد و گفت: فعلاً یک ریال هم از این 250 میلیارد تومان که تیرماه سال گذشته با حضور نوبخت و مدیران بانک‌های عامل تصویب شد، به این پروژه تخصیص داده نشده است. البته این اعتبار از محل تبصره 56 قرار بود پرداخت شود یعنی ارتباط بانک عامل با دولت دارای شرایطی است که چند ماه طول می‌کشد مبلغ منتقل شود ولی هر طوری که بخواهیم این زمان‌بندی را محاسبه کنیم قطعاً این مبلغ باید تاکنون تخصیص می‌یافت.

وی در خصوص آغاز قطعه پنجم توسط پیمانکار جدید گفت: چندی پیش پیمانکار فاز پنجم فعالیت خود را از روستای پیرمرزبان تا آقبلاغ آغاز کرده و تکمیل این قطعه فقط نیازمند 450 میلیارد تومان اعتبار است چرا که طول این قطعه 28 تا 30 کیلومتر است و برای هر کیلومتر راه حدود 15 میلیارد تومان اعتبار نیازمند است.

ماده 56 ربطی به سازمان برنامه و بودجه ندارد

رامین میرزایی رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان زنجان در خصوص دیرکرد تخصیص 250 میلیارد تومان به پروژه سلطانیه - قیدار - کبودرآهنگ گفت: ماده 56 به مشارکت بانک‌ها در عملیات عمرانی گفته می‌شود و یک قرارداد بین بانک عامل با وزارت خانه است و هیچ ارتباطی به سازمان برنامه و بودجه ندارد.

وی با بیان اینکه راه و شهرسازی باید در زمینه عدم تخصیص این مبلغ به استان پاسخگو باشد، گفت: بر اساس ماده 56 ، بانک عامل هزینه لازم را برای پیشبرد و تکمیل پروژه عمرانی می‌پردازد و سپس وزارت خانه پس از اتمام کار، این هزینه را در چند مرحله به بانک بازمی‌گرداند.

خبرنگار تسنیم چرایی تأخیر در تخصیص این اعتبار به این پروژه را از مسعود بیات‌منش مدیرکل راه و شهرسازی زنجان پیگیری کرد که مدیرکل حاضر به مصاحبه نشد.

نکته قابل توجه موضوع اینجاست که مسئولان دولت قبل تیرماه سال گذشته از تزریق اعتبار 250 میلیارد تومانی سخن می‌گفتند ولی با گذشت حدود 14 ماه هنوز این اعتبار به این پروژه تزریق نشده است؛ حتی در حاشیه کلنگ‌‌زنی این قطعه در تیرماه سال گذشته ایوب بیگدلی فرماندار وقت خدابنده در گفت‌وگو با تسنیم مدعی شد با تزریق 250 میلیارد تومان به این پروژه قرار است این مبلغ علاوه بر تکمیل قطعه آخر یعنی از پیرمرزبان تا کبودرآهنگ، در تکمیل برخی از فازهای دیگر این پروژه هزینه شود.

با تمام آنچه که گفته شد؛ بهره‌برداری کامل از محور سلطانیه - قیدار - کبودرآهنگ، دروازه‌های کریدور شمال به جنوب به استان را باز کرده و ضمن تسهیل ترافیک استان، باعث توسعه شهرستان خدابنده و تسهیل رفت و آمد در بخش شمال غرب در ارتباط با استان‌های غربی و جنوب غربی خواهد شد؛ از سوی دیگر با رونق گرفتن آستان مقدس قیدار نبی (ع) و برگزاری جشن‌های عید قربان در این شهر قطعاً این شهرستان نیازمند زیرساخت مناسب از جمله راه استاندارد است.

 گزارش از فرید حائری 

اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار