خبرگزاری مهر، گروه استانها_ حمیده تابش نژاد: تاریخ بخشی جدایی ناپذیر از فرهنگ و هویت مردم هر کشور بوده که گاهاً معیاری بر تمدن سازی ها نیز بوده است.
ایران اسلامی که نامش یک تاریخ بزرگ را به دوش میکشد، در برهههای مختلف، تمدنهای مختلفی را روایتگر است.
بلاد شاپور دروازه تجارت جنوب
دوران صفویه که با عصر طلایی خود تقویمی بلند را بر قلب تاریخ برجای گذشته، بنیادها و سازههای بی نظیری را نیز به خود دیده است.
در جنوب که دروازه یک تجارت بزرگ در عصر صفوی شکل گرفته، بلاد شاپور یا همان بافت تاریخی دهدشت، تجارت خانه بزرگ برای اقوام مختلف نام گرفته است.
بلاد شاپور یا بافت تاریخی دهدشت یادگار به جا مانده از دوران طلایی صفویه با ۳۷ هکتار وسعت، ظرفیتی مغفول مانده از چشم مدیران است که نگاه هر بینندهای را به خود خیره میکند.
ظرفیت مساحتی بلادشاپور روزگاری فراتر از ۳۷ هکتار بوده که در فراز و نشیب زمان و گاهاً بی توجهی به مرمت، بخشهایی از آن با خاک زمین پیوند خورده است.
روایتگر دروازه جنوب در دوران صفویه چندین مرحله مرمت را به خود دیده و شامل کاروانسرا، مسجد، حمام کوهیار، صدها خانهها و محوطهای زیبا بوده که جلوههایی زیبا از یک تاریخ را روایت میکند.
احیا، مرمت و ساماندهی بافت تاریخی دهدشت علاوه بر درآمد زایی نقش مهمی در توسعه شهرستان کهگیلویه دارد.
اما آنچه طی این سالها نمایان شده است، بکارگیری برخی مدیران فاقد تخصص لازم و همچنین عدم داشتن قدرت چانه زنی و توان در حوزه جذب بودجه در استان است تا شاهد تزریق اعتبارات قطره چکانی به بافت و پیشرفت لاک پشتی ساماندهی این سرمایه عظیم باشیم.
این ضعف در حالی شکل گرفته که خانههای کوچک تاریخی در سایر استانها رونق گردشگری و توسعه بسیاری از مناطق را رقم زدهاند، اما بافتی با چنین قدمت و ارزشی نه تنها در بطن، بلکه در محیط اطراف و فضا سازی تغییر مؤثری را نداشته است.
گرچه زحمات شکل گرفته در بافت تاریخی دهدشت، قابل تقدیر است، اما باید متولیان پاسخگوی این باشند که چرا نسخهای جامع برای احیای بافت و بیرون آن پیچیده نشده است.
لزوم تهیه طرح جامع احیا
در حالی که یک طرح جامع برای احیا میتوانست سالها پیش بافت تاریخی دهدشت را به نسخهای توسعه بخش و اشتغال زا در کنار تبیین تاریخی آن قرار دهد، گذر زمان بیانگر ضعف محسوس در انسجام بخشی به بافتهای تاریخی است.
در طول این سالها مسئولان متعددی از این بافت بازدید کردهاند که نسخههای آنان، الهام بخش یک راه بلند مدت و روشن نبوده است.
اما در این برهه از زمان و پیش بینی سفر وزیر میراث فرهنگی به کهگیلویه و بویراحمد، انتظار میرود که یکبار برای همیشه طرحی جامع برای تمام بافت تاریخی دهدشت با حریم بیرونی و فضا سازی آن شکل گرفته تا خروجی مؤثر این اقدام را شاهد باشیم.
هدفگذاری احیای بافت تاریخی دهدشت
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد گفت: بازارچه بافت تاریخی دهدشت با تکیه بر ظرفیتهای مختلف اعتباری و با نگاه کارشناسی شده ساماندهی شده است.
سعید طالب پور در گفتگو با خبرنگار مهر، افزود: طی دو سال اخیر بخشهای مختلف بافت تاریخی دهدشت با احیا و بازسازی در مسیر توسعه قرار گرفت.
وی ابراز داشت: مرمت و احیای بافت تاریخی یکی از اولویتهای ما در دولت سیزدهم بوده و در این راستا ۳۵ حجره برای ایجاد اشتغال و حضور سرمایه گذاران مرمت و احداث شد.
طالبی پور گفت: با ساماندهی بازارچه بافت تاریخی دهدشت، زمینه حضور سرمایه گذاران برای رونق این بازار مهیا میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی استان افزود: احیای این بافت تاریخی نقش مهمی در توسعه شهرستان کهگیلویه نیز خواهد داشت.
طالبی پور همچنین بر استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در رونق بخشی به این ظرفیت تاکید کرد.
فرماندار شهرستان کهگیلویه نیز گفت: اقداماتی برای احیای بافت تاریخی دهدشت انجام شده و نباید این مهم رها شود.
سید عبدالعزیز موسوی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: متولیان باید برای رفع عقبماندگیهای بافت تاریخی دهدشت اقدام جهادی و تلاش مناسبی داشته باشند.
موسوی با اشاره به ضرورت احیای بافت تاریخی دهدشت به عنوان یکی از ظرفیتهای بر جسته هویت استان، تصریح کرد: احیا و سازماندهی بافت تاریخی شهر دهدشت میتواند باعث رونق صنعت گردشگری، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی شهر شود.
شتاب بخشی به روند لاک پشتی احیا
به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار مهر، در آستانه حضور وزیر میراث فرهنگی و گردشگری، بررسی چالشها و رفع موانع برای ساماندهی شهر تاریخی دهدشت در جهت گسترش صنعت گردشگری و توریسم بسیار تأثیر گذار بوده و هدفگذاری یک طرح جامع به روند لاک پشتی احیای این بافت مهم شتاب می بخشد.