به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از سنندج ، مسئولان استانی در نشستی که شامگاه گذشته برگزار شد دور هم جمع شدند تا با دستور کار بررسی چرایی رقم خوردن وضعیت نخست بیکاری کشور در کردستان و ارائه راهکارهای توسعه اقتصادی و افزایش اشتغال و بهرهگیری از فرصتهای موجود، ضعف عملکردی دستگاههای اجرایی در حوزه اشتغال را بررسی کنند.
حامد قادرزاده، سرپرست معاونت اقتصادی استاندار کردستان در این نشست با بیان اینکه اکنون کشور با کمبود نیروی کار مواجه بوده و باید به منظور بهرهوری منابع، نیروسازی برای دستگاههای مختلف اعم از بخش خصوصی، تعاونی و دولتی فراهم شود.
وی با اشاره به اینکه اکنون در سنندج و سایر شهرها تقاضا برای نیروی کار وجود داشته اما این نوع تقاضاها همراه با ارائه خدمات نیست، گفت: هر چه دنبال اشتغال پایدارتر باشیم قطعا میانگین درآمد کمتر خواهد بود.
سرپرست معاونت اقتصادی استاندار کردستان با ذکر اینکه بالا بودن سهم بخش اشتغال در استان، نشان از عدم توسعهیافتگی است، اظهار کرد: از آنجا که درآمد کشاورزی بیشتر از محصولات زراعی کسب میشود، نشان داده که تمایل کشاورزان به این سمت سوق پیدا کرده است.
وی درباره کسب رتبه نخست بیکاری کردستان در فصل پاییز و زمستان سال گذشته گفت: میانگین زمینهای آبی در کشور بالای 40 درصد بوده که در استان کردستان 12 درصد است و به شدت تحت تاثیر حوزه کشاورزی قرار گرفتهایم و باید سهم بخش کشاورزی کاهش یابد.
سرپرست معاونت اقتصادی استاندار کردستان با اشاره به اینکه تعداد بهرهبرداران کشاورزی کاهش یافته و فعالیتهای اقتصادی در سطح شهرها، مقطعی است، خاطرنشان کرد: در فصل پاییز بیشترین درخواست را برای کار داشته اما نیروی کار از استان آماده نیستند.
وی با ابراز تاسف از اینکه در بخش کشاورزی بیشتر با خامفروشی مواجه و اکثر جوانان روستایی در سنندج و استانها به دستفروشی روی آوردهاند، افزود: تقاضای روستائیان برای کمباین و تراکتور کاملا غیر اقتصادی است، باید مکانیزاسیون کشاورزی را در روستاها توسعه دهیم تا بهرهوری ایجاد شود.
قادرزاده با ادعای اینکه سیستم معیوب و برنامههای پنجم توسعه ناقص و در ششم نیز یکسال عقب هستیم، بیان کرد: در دهه 70 تفکر بیکاری پنهان در بخش کشاورزی رواج پیدا کرد و اکنون این تفکر به این حوزه تزریق کرده و تعداد زیادی از کشاورزان به بخشهای دیگر روی آوردند.
وی با ادعای اینکه اگرچه آمارهای مرکز آمار ثبتشده و مورد تایید است اما بسیاری از فعالیتها و درآمدها در سطح کشور؛ استانها ثبت نشده است، اظهار کرد: باید همه با هم به توسعه استان کمک کنیم. هر چه جلوتر میرویم میانگین تعداد ساعت کاری کارگر کمتر میشود.
سرپرست معاونت اقتصادی استاندار کردستان در پاسخ به سوال خبرنگار تسنیم که آیا ادعای ایجاد بیش از 44 هزار شغل در استان صحت دارد یا خیر؟ خاطر نشان کرد: راستیآزمایی در کل کشور در حال انجام بوده که در استان نیز از مجموع 44 هزار و 332 شغل، 11 هزار و 463 مورد راستیآزمایی شده که 80 درصد آن صحت داشته است. البته اشتغال واقعی باید همراه با کد بیمهای باشد.
قادرزاده در پاسخ به این سوال که چهطور همزمان مسئولیت دو حوزه پر مشغله همچون معاونت اقتصادی و دانشگاه کردستان را بر عهده گرفتهاید عنوان کرد: در سال گذشته سه مسئولیت را به صورت همزمان بر عهده داشتم. 28 آبان ماه سال 1401 مطلع شدم که مسئولیت دانشگاه کردستان را به بنده واگذار کردند، شب خواب بودم و اصلا اطلاع نداشتم که با پیامکی اعلام کرده بودند که شنبه بیائید حکمتان را بگیرید! انجام کار انگیزه میخواهد، مسئولیت با شغل فرق میکند، بنده دو مسئولیت داشته و شغل اصلیم هیئت علمی دانشگاه است. با دستور استاندار وارد استانداری شده و 80 درصد از کارنامه عملکردی از مردادماه سال گذشته و زمان حضور بنده بوده است.
وی گفت: وقتی مسئولیت را پذیرفت باید تا قبول آن مسئولیت توسط نفر بعدی منتظر ماند. نه خودم و نه خانوادهام از پذیرفتن این مسئولیتهای متعدد خوشحال نیستیم، از 5 ماه قبل منتظر جایگزین خودم در حوزه معاونت اقتصادی استانداری هستم و برای سپردن این مسئولیت به فرد دیگر، لحظه شماری میکنم.
پردهبرداری صریح از آمار اشتغال و بیکاری در کردستان
ارسلان ازهاری، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کردستان نیز با بیان اینکه این جلسه به منظور شفافسازی برگزار شده است، تاکید کرد: دستگاهها از میزان آمار اشتغال دفاع کرده و در قبال تکتک آمارها پاسخگو باشند و میزان اشتغال را راستیآزمایی کنند.
وی از پرداخت یکهزار و 150 میلیارد تومان تسهیلات تبصره 18 در کردستان در سال گذشته خبر داد و افزود: البته این به آن معنا نیست که این میزان تسهیلات پرداخت شده و فردا شغل ایجاد شود. باید مشخص شود که چقدر از این تسهیلات به سرمایه در گردش اختصاص یافته است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کردستان با اشاره به اینکه سرمایه در گردش شغل جدید ایجاد نمیکند بلکه هدف تثبیت شغل است، گفت: باید مشخص شود که چقدر از این تسهیلات منجر به ایجاد اشتغال شده است.
وی درباره آمار بیکاری کردستان اذعان کرد: اینکه اعلام شده که در سال 1400 حدود 15 هزار شغل و سال گذشته 44 هزار شغل در استان ایجاد شده به آن معنا نیست که چون 62 هزار نفر بیکار داشتهایم، این تعداد از آمار کسر شده و اکنون 2 هزار نفر بیکار نداریم. نه چنین چیزی نیست.
ازهاری از سرپرست معاونت اقتصادی استاندار و مدیرکل کار استان کردستان خواست که صحت و سقم آمار اشتغال ایجاد شده واقعی را به صورت شفاف اعلام کنند چرا که ایجاد اشتغال واقعی تا ثبات و رسیدن به درآمدزایی مستلزم طی فرایندهایی است که هر دو در بخشی قبول کردند.
وی با یادآوری اینکه سال گذشته شش هزار و 400 میلیارد تومان اعتبار عمرانی برای استان جذب شد، ابراز داشت: وقتی کسی مسئولیت بر عهده گرفته از آبروی خود مایه گذشته و باید اینها دیده شود.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کردستان با ابراز گلهمندی از اینکه علیرغم دعوت، یکسری از منتقدان دولت و حوزه کاری ما حضور پیدا نکردند، عنوان کرد: از 29 نفر 13 نفر نیامدند، اگرچه تعدادی نیامده اما نوابشان که حضور داشته واقعیات را به آنها منعکس کنند.اظهارنظر درباره نرخ بیکاری با علم و آگاهی کافی صورت بگیرد.
وی افزود: این افراد ابتدا تحقیق و سپس راستیآزمایی و انصاف را رعایت کنند و تمام جنبهها را در نظر بگیرند. همه آمارها در مرکز آمار وجود داشته، البته بنده معتقدم همه چیز صددرصد مطلوب نیست و انتقاد باید باشد اما سازنده.
ازهاری ابراز داشت: امیدوارم همه مسئولان در راستای وظیفه انسانی و مدیریتی خود گام برداشته و رسانهها نیز اطلاعرسانی درست و امیدواری به جامعه را در نظر بگیرند.
رکوردزنی کردستان در رتبه نخست بیکاری کشور
مسعود سالمی بوکانی، معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کردستان نیز در این جلسه با اشاره به اینکه اطلاعات نیروی انسانی از سرشماری نفوس و مسکن مشخص میشود، اظهار کرد: بخشی از اطلاعات سرشماریهای نفوس و مسکن مربوط به ویژگیهای اشتغال است.
وی جمعیت استان کردستان در آخرین شرشماری سال 95 را یک میلیون و 603 هزار و 11 نفر عنوان کرد و افزود: از این جمعیت، 474 هزار و 269 نفر یعنی 30 درصد شاغل بودهاند.
معاون سازمان مدیریت و برنامهریزی استان کردستان با اشاره به اینکه جمعیت بیکار استان در سال 95، 92 هزار و 483 نفر؛ 6 درصد جمعیت کلی ذکر کرد و افزود: جمعیت فعال نیز نیز 566 هزار و 753 نفر بوده که برابر 42.5 درصد است.
وی با اشاره به اینکه نرخ بیکاری استان کردستان در سال 95, 16.3 درصد بوده است، خاطر نشان کرد: کردستان در همین سال با 924 هزار و 83 نفر بیکار 2.8 درصد از بیکاران را در خود جای داده است. نرخ بیکاری در سال 1400 نیز با نرخ بیکاری 11.7 درصد جایگاه هشتم کشور را داشتهایم.
بوکانی با اشاره به اینکه در سال 1400, 62 هزار نفر بیکار در استان کردستان داشتیم، اذعان کرد: استان کردستان با نرخ بیکاری 20.5 درصد در زمستان سال گذشته، رتبه نخست کشور را دارد.
مسئول ایجاد اشتغال در هر استان، استاندار است
فیروز عقبایی، معاون برنامهریزی و توسعه اقتصادی سازمان مدیریت و برنامهریزی کردستان نیز با بیان اینکه ظرفیتهای بخش دولتی برای ایجاد اشتغال در قانون تبصره 16 و 18 و تسهیلات قرضالحسنه با نرخ 4 درصد در نظر گرفته شده است، افزود: دستگاهها میتوانند از طریق بانکها تسهیلات پرداخت کنند؛ مسئول ایجاد اشتغال در هر استان، استاندار است. تخصیص اعتبارات هر استان باید با اولویت مناطق محروم و فعالیتهای دانشبنیان باشد.
فرزاد پیشکاری؛ مدیرکل تعاون، رفاه و کار اجتماعی کردستان با اشاره به اینکه تعهد اشتغال در استان در سال 1400, ایجاد 16 هزار و 732 شغل بوده که 15 هزار و 207 مورد در سامانه اشتغال ثبت شده اما در سال گذشته 33 هزار و 513 نفر بود, اظهار داشت: تا آذرماه سال 1400 تنها 492 نفر استغال در سامانه ثبت شده بود.
وی افزود: بعد از کلی جلسات و پیگیریها؛ اکنون 44 هزار و 332 نفر یعنی تحقق 132 درصدی در سامانه ثبت شده و رتبه ششم کشور را داریم.
پیشکاری با اذعان به اینکه متاسفانه در سال 1400 در بخش تسهیلات مشاغل خانگی 5 میلیارد تومان اعتبار برگشت، تصریح کرد: این تسهیلات به منظور توسعه و بهبود معیشت مردم پرداخت میشود.
به گفته وی؛ صمت، جهاد کشاورزی و کمیتهامداد و بیشترین اشتغالهای ثبتشده را داشتهاند.دستگاههای برتر به لحاظ ثبت عملکرد در سامانه رصد هم به ترتیب شرکت گاز، فنی و حرفهای و تعاون روستایی بوده است.
مدیرکل کار استان کردستان با اشاره به اینکه شهرستانهای برتر به لحاظ ایجاد اشتغال هم سقز، دیواندره و کامیاران و به لحاظ تعداد هم سنندج، سقز و قروه است، خاطر نشان کرد: نظارت بر اشتغال ایجاد شده در قالب سامانه به سه روش تلفنی، پیامکی و نظارت میدانی بوده که حضور بر اساس بضاعت و توان نیروی انسانی فعال در دبیرخانه انجام گرفته است.
وی با اشاره به اینکه در مجموع 11 هزار و 403 مورد به صورت پیامکی و تلفنی ارتباط گرفته شده که 880 مورد بیپاسخ بوده است، عنوان کرد: 9 هزار و 186 مورد از این تعداد نظارتها، تائید شده است.
پیشکاری با اذعان به اینکه 1417 مورد از اشتغالها نیاز به بررسی و در مجموع تحقق برنامه در حوزه نظارت 80 درصد بوده است، اذعان کرد: وضعیت نظارت حضوری بر اشتغال ایجاد شده در استان کردستان 3 هزار و 217 نفر بوده که از این تعداد 2 هزار و 450 نفر یعنی 79 درصد تحقق و تایید شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی و صمت استان کردستان نیز در گزارشی به وضعیت حوزه کاری خود پرداختند.
به گزارش ایران اکونا به نقل از تسنیم؛ بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، استان کردستان در پاییز و زمستان سال 1401 به ترتیب با نرخ 13.8 درصد و 20.5 درصد رتبه نخست بیکاری کشور را به خود اختصاص داد.
این وضعیت در حالی رقم خورده که برخی از مسئولان استانی مدعی کاهش نرخ بیکاری و ایجاد بیش از 44 هزار شغل در استان هستند. همچنین این نشست هیچ خروجی و راهکاری برای رفع بیکاری، جز توجیهات و مقایسه آمار وضعیت اشتغال در سالیان اخیر با یکدیگر نداشت.