اهداف ترکیه در سوریه و اهمیت فرودگاه‌های دمشق و حلب

دولت اردوغان به دنبال آن است که در گام نخست، کنترل کامل فرودگاه‌های دمشق و حلب را در اختیار بگیرد و سپس بازار مصرف و پروژه‌های کلان بازسازی این کشور را در اختیار بگیرد.
- اخبار بین الملل -

به گزارش ایران اکونا به نقل از گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، این روزها در مرز زمینی ترکیه و سوریه و به ویژه در استان حاتای، شاهد تحرکات جدیدی هستیم. چرا که به دستور رییس جمهور ترکیه، کلیه تحریم‌های بازرگانی علیه سوریه منحل شده و با وجود تعرفه‌های بالا، صدها کامیون از ترکیه به سوریه در حال حمل کالا هستند.

با وجود تحولات بزرگی که در سوریه روی داده، هنوز هم خبری از بازگشت گسترده آوارگان سوری مقیم ترکیه به کشورشان وجود ندارد و از مجموع 3 میلیون و 700 هزار آواره سوری ساکن استان‌های مختلف ترکیه، تاکنون تنها 145 هزار نفر بازگشته‌اند.

با این حال، ترکیه اهداف ترکیبی متعددی درباره سوریه دارد و می‌خواهد از عرصه‌های سیاسی – امنیتی و دفاعی گرفته تا حوزه‌های اقتصاد، آموزش و زیرساخت، چتر خود را بگستراند.

از مواد غذایی تا پوشاک، لوازم خانگی و مبلمان
ترکیه به دنبال فتح کامل بازار سوریه است اما در یک ماه اخیر، اولویت با بخش‌های مواد غذایی، پوشاک و لوازم خانگی بوده است.

روزانه بین 300 تا 400 دستگاه کامیون و تریلی از مرز «جلوه گوزو» از ترکیه وارد سوریه می‌شوند و با وجود افزایش تعرفه گمرکی و تعلل به خاطر مشکلات زیرساختی در طرف سوریه، صادرات همچنان ادامه دارد.

بر اساس داده‌های انجمن صادرکنندگان جنوب شرقی آناتولی (GAİB)، صادرات به سوریه رونق گرفته است. در حالی که در دی ماه سال گذشته 45 میلیون و 876 هزار دلار غلات، حبوبات، دانه‌های روغنی و محصولات از ترکیه به سوریه صادر شده بود، این رقم در مدت مشابه سال جاری با 22.5 درصد افزایش به 56 میلیون و 211 هزار دلار رسید.

همچنین صادرات غلات از منطقه آناتولی جنوب شرقی به سوریه در ماه ژانویه با 31.3 درصد افزایش از 22 میلیون و 88 هزار دلار به 28 میلیون و 994 هزار دلار رسید.

مقامات ترکیه همچنین از دولت احمد الشرع خواسته‌اند هر چه زودتر کنترل میادین نفتی سوریه از شبه نظامیان کُرد «قسد» پس گرفته شود و کار بازسازی میادین و تاسیسات نفتی به مهندسین و پیمانکاران ترک واگذار شود.

فرودگاه و بنادر را بسپارید به ما
ترکیه قبلاً و در جریان سقوط دولت اشرف غنی و بر سر کار آمدن طالبان در افغانستان، تلاش کرد تا با پادرمیانی قطر و پاکستان، کنترل کامل فرودگاه حامد کرزای کابل را در دست بگیرد اما به این هدف نرسید. حالا در سوریه نیز یک بار دیگر این سناریو تکرار شده و ظاهراً دولت اردوغان در این مسیر، مانعی بر سر راه خود نمی‌بیند.

کشور ترکیه , کشور سوریه ,
دو هیات سیاسی اقتصادی اعزام شده از سوی وزارت امور مالی و دارایی و وزارت بازرگانی ترکیه در دیدار با مقامات دمشق، خواستار آن شده‌اند که کنترل کامل تاسیسات بندرگاهی سوریه و همچنین دو فرودگاه دمشق و حلب، در اختیار ترکیه قرار بگیرد. فعلاً گام نخست برای بهسازی و توسعه فرودگاه دمشق برداشته شده و بازدیدهای اولیه از لاذقیه نیز صورت گرفته است.

عبدالقادر اورال اوغلو وزیر زیرساخت‌ها و ترابری ترکیه اعلام کرده که یک تیم فنی 25 نفره از ترکیه، به منظور آغاز پروژه بهسازی فرودگاه دمشق به سوریه اعزام شده است. 

وی گفته است: «عملیات انجام شده ما، گام مهمی برای تقویت زیرساخت‌های هوانوردی کشور دوست و برادر سوریه است. همکاری‌ها ادامه خواهد داشت و کار با دقت انجام می‌شود تا فرودگاه دمشق بتواند خدمات ایمن‌تری به پروازهای داخلی و خارجی ارائه دهد».

اورال اوغلو تصریح کرده که تجهیزات لازم از ترکیه به سوریه منتقل شده و در فرودگاه دمشق نصب شده‌اند.

کاروان مهندسین و تکنیسین‌های فنی و کارشناسان امنیتی ترکیه، ادوات و تجهیزات خود را با 32 دستگاه تریلی از مرز ریحانلی حاتای به داخل سوریه منتقل کردند و اقدامات لازم برای فعال‌سازی مجدد فرودگاه دمشق انجام شده است.

کاروان مهندسی فنی و امنیتی ترکیه در فرودگاه دمشق، متشکل از واحدهای ناوبری، الکترونیک ناوبری هوایی، الکترونیک ترمینال، امنیت، ایکس ری، آتش نشانی و نجات فرودگاهی است. واحد ناوبری به کار خود در برج مراقبت دمشق و کنترل جاده دمشق ادامه می‌دهد و عملیات پرواز در حریم هوایی را به طور دقیق بررسی می‌کند. 

مقامات ترکیه قبلاً نیز اعلام کرده بودند که با احداث سه قرارگاه تاکتیکی و سیار برای استقرار پهپادهای بیرقدار در ترکیه، کار رصد حریم هوایی سوریه نیز به کارشناسان امنیتی ترکیه سپرده شده است. 

ذوق زدگی ترکیه از گزارش روزنامه صهیونیستی
طی روزهای گذشته، بسیاری از جراید تحت امر حزب حاکم ترکیه، درباره اهمیت گزارشی اظهارنظر کردند که در روزنامه جروزالم پست منتشر شده است.

این روزنامه صهیونیستی در مورد تحولات جدید سوریه و تغییر نقش منطقه‌ای ترکیه، به بیان نظراتی پرداخته که موجب خشنودی مقامات ترکیه شده است.

در این گزارش ادعا شده «تحولات سوریه و دولت احمد الشرع، باعث شده موازنه بین‌المللی تغییر کند و با توجه به عدم همکاری دولت جدید دمشق با ایران، فضا برای افزایش نفوذ و قدرت ترکیه، مساعد شده است. روزنامه ینی برلیک از جراید نزدیک به سرویس اطلاعاتی میت ترکیه، گزارش مزبور را مهم ارزیابی کرده است.

کشور ترکیه , کشور سوریه ,
تحلیل جروزالم پست مدعی است که ترکیه هم از نظر سیاسی و هم از نظر اقتصادی، در حال افزایش نفوذ خود در منطقه است و به دنبال ایجاد نسخه مدرن امپراتوری عثمانی است.

در نتیجه رصد و تحلیل دقیق کلیه اقدامات ترکیه در سوریه، برای اسراییل اهمیت دارد و لازم است در مباحث استراتژیک و حساسی همچون انتقال انرژی، اتحاد اسرائیل، عربستان سعودی و آمریکا مانع از نقش آفرینی ترکیه در دنیای ترانزیت انرژی شود.

البته تحلیلگر جروزالم پست، نهایتاً خود ترکیه را نیز به عنوان تهدیدی علیه رژیم صهیونیستی قلمداد کرده و عضویت ترکیه در ناتو را به عنوان عاملی برای افزایش خطرات ارتش ترکیه علیه اسراییل ذکر کرده است. 

در پایان باید گفت: در ماه‌های اخیر، شاهد طرح مجموعه‌ای از اهداف ترکیبی یا هیبریدی ترکیه در سوریه بوده‌ایم و شواهد نشان دهنده این است که آنکارا می‌خواهد، دولت سوریه جدید از هر نظر تحت الحمایه دولت ترکیه باشد و بخش بزرگی از منافع اقتصادی سوریه در اختیار پیمانکاران و تجار ترک باشد.
انتهای پیام /

اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار