به گزارش ایران اکونا به نقل از گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا از افزایش چشمگیر تعرفه برخی محصولات چینی به ویژه باتری های خودروهای برقی و تراشه های کامپیوتری و محصولات پزشکی خبر داد.
بایدن در جریان یک سخنرانی در کاخ سفید در مقابل اتحادیه ها و شرکت ها اظهار کرد کارگران آمریکایی می توانند تا زمانی که رقابت منصفانه باشد، با هر کسی رقابت کنند اما این رقابت مدت هاست که منصفانه نیست. ما نمی توانیم اجازه دهیم که چین به بازار آمریکا هجوم ببرد.
وی خاطرنشان کرد که این اقدام را در پیروی از قانون تجارت بین الملل انجام داده است. دونالد ترامپ رئیس جمهور پیش از من وعده داده بود که صادرات به چین را افزایش دهد اما نتوانست این کار را انجام بدهد.
براساس قانون جدید، تعرفه خودروهای برقی چین چهار برابر می شود و واردات سلول های خورشیدی و نیمه هادی ها مشمول تعرفه 50 درصدی می شود. علاوه بر این تعرفه واردات جرثقیل از صفر به 25 درصد و تعرفه برخی ابزار پزشکی از جمله سرنگ و سوزن از صفر به 50 درصد و تعرفه برخی تجهیزات حفاظتی شخصی مورد استفاده در تجهیزات پزشکی از تقریبا صفر درصد به 25 درصد افزایش می یابد. کمبود تجهیزات حفاظتی شخصی که به طور انبوه در چین تولید می شود، آسیب زیادی به آمریکا در دوران همه گیری کرونا وارد کرد.
بر این اساس، 18 میلیارد دلار محصولات وارداتی چین از جمله استیل و آلومینیوم، نیمه رساناها، خودروهای برقی، مواد معدنی حیاتی و سلول های خورشیدی، تحت تاثیر این قانون جدید قرار می گیرند.
علاوه بر این، براساس این قانون، تعرفه های بیشتری در سال 2025 و 2026 بر نیمه رساناها شامل باتری های لیتیومی، آهن رباهای دائمی و گرافیتی و نیز دستکش های پلاستیکی پزشکی و جراحی اعمال می شود.
پس از اعلام این تعرفه ها، وزارت خارجه و بازرگانی چین ضمن انتقاد از آن اعلام کردند که به سرعت اقدام تلافی جویانه لازم را انجام خواهند داد. وزیر بازرگانی این کشور اظهار کرد که پکن به شدت مخالف افزایش تعرفه ها بر محصولات این کشور است و پکن اقدامات لازم برای حفظ منافع مشروع خود را انجام خواهد داد.
همچنین وانگ ون بین سخنگوی وزارت امور خارجه چین خواستار لغو تعرفه های اعمال شده، شد.
در همین حال دونالد ترامپ در این باره گفت: تعرفه های وضع شده کافی نیست و باید بر روی تمام خودروهای وارد شده از چین وضع شود.
ترامپ در دوران ریاست جمهوری خود بر دو سوم کالاهای وارداتی چین تعرفه وضع کرده بود و از آن زمان جنگ اقتصادی بین دو کشور تشدید شده است.
در همین حال روز گذشته جنت یلن وزیر خزانه داری آمریکا اظهار کرد ممکن است واشنگتن با پاسخ قابل توجه پکن در قبال هر گونه اقدام تعرفهای مواجه شود.
وی در جمع خبرنگاران افزود: او و دیگر مقامات آمریکا این موضوع را برای چین روشن کردهاند که آنها ممکن است ابتدا تعرفه های راهبردی تر مربوط به دوران ریاست جمهوی ترامپ را بار دیگر تنظیم کنند اما هر گونه تغییر در این باره موردنظر است.
یلن ابراز داشت رئیس جمهور بایدن معتقد است هر کاری که ما باید انجام دهیم، عامل نگرانی ما است و فراگیر و جامع نیست و ما امیدواریم با پاسخ قابل توجه و تلافی جویانه پکن روبرو نشویم. اما همیشه همه چیز امکان پذیر است. ما همچنین امیدواریم که چین این موضوع را درک کند که اقدامات ما هدفمند است و ما تمام تلاش خود را می کنیم که اقداماتمان هدفمند باشد و خوایم دید که چه اتفاقی می افتد.
این در حالی است که جو بایدن به دنبال تمایز دیدگاه خود در قبال چین نسبت به دونالد ترامپ است که تعرفه های سراسری را پیشنهاد داده است. ترامپ همچنین وعده اعمال تعرفه 60 درصدی یا بیشتر را بر تمام کالاهای چینی داده است.
اعمال این تعرفه ممکن است باعث اقدام تلافی جویانه دولت چین در زمانی شود که تنش های فزاینده ای بین این دو اقتصاد بزرگ جهان وجود دارد.
در همین حال در دولت آمریکا بحث های مقدماتی درمورد تحریم بانکهای چینی به دلیل حمایت این کشور از روسیه در جنگ علیه اوکراین، صورت گرفته اما مقامات به رویترز گفتند که دولت هنوز برای انجام این کار طرحی ندارد.
این در حالی است که واشنگتن تاکنون برخی تحریمهای بانکهای اصلی چین را به دلیل تاثیراتی که ممکن است بر اقتصاد جهانی و روابط بین دو کشور داشته باشد، متوقف کرده است.
در عین حال واشنگتن تحریم هایی را بر شرکت های مختلف چینی اعمال کرده، شرکت هایی که واشنگتن آنها را به همکاری با صنایع نظامی چین به رغم انکار این شرکت ها متهم کرده است. تحریم های آمریکا همچنین بر افراد و نهادهای چینی وضع شده که متهم به نقض حقوق بشر در منطقه شین جیانگ هستند.
در ماه های اخیر روابط بین آمریکا و چین شاهد علایمی از بهبودی است در حالی که هر دو طرف گام هایی را برای ایجاد دوباره کانال های ارتباطی پس از تنش های فزاینده فی مابین طی دهه های اخیر، برداشتهاند.
هشدار یلن نسبت به پاسخ چین به اقدام تعرفهای آمریکا