به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از بیرجند، ایران و افغانستان به دلیل مرز مشترک همواره تعاملات خوبی داشتهاند که در برخی مواقع با مشکلاتی روبهرو شده و همواره تاجران افغانستان از صادرات فراوان و واردات اندک گلایه داشتهاند. در دولت سیزدهم به دلیل تأکید بر مبادله با کشورهای همسایه باری دیگر این هم مرزی اهمیت خود را نشان داده است.
توسعه صادرات برای هر کشوری از اهمیت ویژهای برخوردار است و در کنار صادرات، واردات نیز نقش مهمی در گردش چرخههای اقتصادی دارد که نباید از آن غافل شد؛ فرایندی که تجارت با همسایهها از طریق بازارچههای مرزی نقشی اساسی در آن دارند.
با توجه به این موضوع افغانستان از مراکز مهم صادرات کالا از ایران محسوب میشود، همچنین این کشور به نوعی دروازه صادرات به آسیای میانه است.
مجوز واردات ماشینآلات معدنی از مرز ماهیرود صادر شدگمرک ماهیرود به گمرک تخصصی ماشینآلات معدنی تبدیل میشودتلاش برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری با افغانستان/ امنیت پایدار در ماهیرود برقرار استبازارچه ماهیرود در استان خراسان جنوبی و بازارچههای دوغارون و ملک در خراسان رضوی و سیستان و بلوچستان، بازارچههای مرزی بین ایران و افغانستان هستند که از 4 بازارچه خراسان جنوبی، تنها بازارچه ماهیرود فعال است و 3 بازارچه دیگر 6 سال است که فعالیت نمیکنند؛ هر چند تعطیلیها از طرف کشور همسایه است.
استان خراسان جنوبی نیز با وجود 330 کیلومتر مرز مشترک با افغانستان بر آن شده تا بتواند با استفاده از ظرفیتهای این استان و افغانستان شرایط تجارت متوازن را فراهم کند.
مرز ماهیرود یک فرصت بسیار خوب اقتصادی برای خراسان جنوبی و کل کشور است. بخش زیادی از مراودات ما با کشور افغانستان از طریق این مرز انجام میشود.
مدیرکل گمرکات خراسان جنوبی در جمع خبرنگاران با اشاره به آمار شش ماهه صادرات و واردات استان، اظهار داشت: در شش ماهه امسال 4 میلیون و 622 هزار دلار برنج، پنبه حلاجی شده، دانه پنبه، فروسیلیکون، فروسیلیکون تیتانیوم دار، سنگ تالک و رل کاغذ از کشورهای آلمان، پاکستان، ترکیه و افغانستان به خراسان جنوبی وارد شده است.
محمد کوهگرد افزود: کاشی، صیفیجات، خرما، شمش چدن، کک متالوژی، زعفران، روغن سوخت تقطیری، هیدرو کربن سبک، سیمان و گازوئیل عمده کالاهای تولیدی خراسان جنوبی است که به کشورهای دیگر صادر شده است.
مدیرکل گمرکات استان خراسان جنوبی بیان کرد: در 6 ماه گذشته 64 هزار و 166 تن آرد، شکر، فوفل، گازوئیل و نخود از کشورهای روسیه، هند، اندونزی، جمهوری آذربایجان و ترکیه از گمرک ماهیرود به کشور افغانستان ترانزیت شده که به لحاظ وزن 42 درصد افزایش داشته است.
کوهگیرد از صادرات 255 میلیون دلاری کالا از خراسان جنوبی در شش ماه امسال خبر داد و افزود: 48 میلیون دلار از این صادرات به وزن صادارت 255 میلیون دلاری کالا از خراسان جنوبی و 394 هزار تن مربوط به کالاهای تولیدی خراسان جنوبی و مابقی صادرات به وزن 379 هزار تن و ارزش 207 میلیون دلار مربوط به سایر استانها بوده است.
وی عنوان کرد: این کالاها از گمرکات بیرجند، ماهیرود و بازارچههای مرزی استان به کشورهای افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، عراق و قزاقستان صادر شده است.