به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگاراقتصادی خبرگزاری تسنیم، بخش خدمات اقتصاد که به عنوان فاز سوم از توسعه در اقتصاد کشورهای توسعه یافته، بعد از بخش کشاورزی و صنعت (فازهای اول و دوم توسعه در گذر زمان)، جایگاه مناسبی در دهه های اخیر به خود اختصاص داده که در عصر حاضر برخی از اقتصاددانان از آن به عنوان موتور رشد اقتصادی کشورهای توسعه یافته نیز یاد می کنند.
«به مجموعه فعالیت های نامحسوس اقتصادی که تولید و مصرف آن در زمان واحد بوده و در معامله، مالکیت چیزی را به دنبال ندارد، خدمات گویند». از ویژگی های دیگر این بخش می توان به ناهمگونی، گستره وسیع آن، اینکه کیفیت خدمات را نمی توان براساس تنها خروجی آن بررسی کرد و تمامی جزئیات فرآیند ارائه خدمت به مشتری می تواند در تعیین کیفیت این بخش موثر باشد.
بر اساس آمارهای جهانی در سال های اخیر حدود 80 درصد از ارزش افزوده کل در برخی از کشورهای توسعه یافته در بخش خدمات بوده است و رشد ارزش افزوده این بخش نسبت به بخش کالایی دارای سرعت بیشتری می باشد و حدود70 درصد از GDP برخی از کشورهای توسعه یافته حاصل این بخش بوده است. در بخش تجارت نیز می توان به سهم 25 درصدی از تجارت این بخش در سال2011، از کل تجارت جهانی که به عقیده برخی با توجه به سرعت رشدی که در تجارت این بخش وجود دارد، می توان گفت تا سال2020 سطح تجارت خدمات می تواند هم سطح تجارت کالا باشد.
آخرین گزارش های مرکز آمار ایران حکایت از این دارد که در فصل پایانی سال نرخ مشارکت افزایش یافته است.
بررسی نرخ بیکاری افراد 15ساله و بیشتر نشان میدهد که 9.7 درصد از جمعیت فعال (شاغل و بیکار)، بیکار بودهاند. بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری حاکی از آن است که این شاخص، نسبت به فصل مشابه در سال قبل (زمستان 1400) ، 0.3 درصد افزایش یافته است.
در زمستان 1401، به میزان 40.5 درصد جمعیت 15ساله و بیشتر، از نظر اقتصادی فعال بودهاند، یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفتهاند. بررسی تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی حاکی از آن است که این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (زمستان 1400) 0.1 درصد افزایش یافته است.
جمعیت شاغلین 15ساله و بیشتر در این فصل 23میلیون و 436هزار نفر بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل 263هزار نفر افزایش داشته است. بررسی اشتغال در بخشهای عمده اقتصادی نشان میدهد که در زمستان 1401، بخش خدمات با 53.7 درصد بیشترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدی بخشهای صنعت با 33.2 درصد و کشاورزی با 13.0 درصد قرار دارند.