به گزارش ایران اکونا به نقل از گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، وزارت خارجه عربستان سعودی امروز چهارشنبه در ادامه سیاستهای انکار دست داشتن خود در بحران و جنگ یمن، در واکنش به توافق دیروز این کشور با یمن بر سر برخی از مسائل حل نشده، اعلام کرد که از این توافق استقبال میکند.
در بیانیه وزارت خارجه سعودی آمده است که «ما از بیانیه فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن درباره توافق دولت یمن (دولت فراری ریاض نشین) با [انصارالله] حوثی مبنی بر کاهش تنش در بخش بانکی و خطوط هوایی استقبال میکنیم.
وزارت خارجه عربستان سعودی همچنین اعلام کرد که این کشور در کنار یمن، حکومت مستعفی و مردم این کشور ایستاده و بر تشدید تلاشها به منظور کاهش تنش و حفظ آرامش تأکید دارد.
رسانههای یمن (دولت نجات ملی) دیروز سه شنبه از توافق بین این دولت و عربستان سعودی بر سر حل برخی از مسائل انسانی و اقتصادی بین دو کشور که بعد از جنگ تحمیلی ریاض علیه صنعاء، بدون اجرا باقی مانده بود، خبر دادند.
محمد عبدالسلام، سخنگوی و رئیس هیئت مذاکره کننده دولت نجات ملی یمن نیز با اعلام این توافق، از مفاد چهارگانه این توافق خبر داد. بر اساس این توافق، همه تصمیمها و اقدامات اخیر دوجانبه علیه بانکها و نیز توقف هرگونه تصمیمها و اقدامات مشابه در آینده لغو میشود.
علاوه بر این، عربستان سعودی و یمن بر از سرگیری پروازها بین صنعاء و اردن و نیز افزایش شمار پروازها به سه روز در هفته و راه اندازی پروازها به مقصد قاهره و هند به صورت روزانه یا بر حسب نیاز توافق کردهاند.
توافق به دست آمده، همچنین شامل برگزاری سلسله نشستهایی برای بررسی و حل چالشهای اداری، فنی و مالی میشود که شرکت هواپیمایی یمن با آن مواجه هستند. بنا به گزارش ایران اکونا به نقل از شبکه المسیره، توافق مذکور همچنین بر آغاز نشستهایی برای بررسی همه مسائل اقتصادی و انسانی بنا بر نقشه راه تهیه شده تأکید دارد.
این بیانیه ساعتی بعد از آن منتشر شد که «هانس گروندبرگ»، نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن از توافق میان دولت نجات ملی یمن (مستقر در صنعاء) و شورای ریاستی منصوب شده از سوی عربستان (دولت مستعفی) برای کاهش تنش مرتبط با بخش بانکی و خطوط هوایی یمن خبر داد.
رسانههای عربستان سعودی از جمله العربیه و روزنامه الشرق الأوسط، همسو با موضع گروندبرگ و رسانههای وابسته به دولت مستعفی تلاش دارند همانند سابق در قضیه آتش بس در یمن، این توافق را یمنی-یمنی اعلام کنند تا از این طرق، خود را از هرگونه مسئولیتها و تعهدات بر اساس آتش بس رها کنند. با این حال دولت نجات ملی، خود را طرف عربستان سعودی میداند و بارها به ریاض بر سر عواقب طفره رفتن از تعهدات خود هشدار داده که اخیرا، محمد علی الحوثی، رئیس شورای عالی انقلاب یمن و سرتیپ یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن تلویحا و سید بدرالدین الحوثی، رهبر انقلاب یمن به صراحت، به ریاض در این باره هشدار دادند.
نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن همچنین گفته است که دو طرف درباره لغو مصوبات و اقدامات اخیر علیه بانکهای دو طرف و اینکه در آینده هم دست به چنین اقدامات یا تصمیمات مشابهی نزنند، توافق کردند.
عربستان سعودی که از سال 2014 فرماندهی ائتلاف ضد یمن را برعهده داشت، نهایت بعد از شکست در رسیدن به اهداف خود در یمن و هدف قرار گرفتن مراکز نظامی و اقتصادی خود از سوی یمن، بهار سال 1401 دولت مستعفی و مزدورهای خود را برای برقراری آتش بس، تحت فشار گذاشت و این آتش بس سه بار هر دو ماه یک بار تمدید شد و نهایتا به آتش بس فراگیر در دی ماه همان سال ختم شد و سفیر سعودی به همراه هیئتی وارد صنعاء شد.
قرار بود بر اساس این آتشبس، فرودگاه صنعاء بازگشایی و موانع ورود کشتیها به بندر الحدیده برداشته شود و حقوق کارمندان دولت که برای سالها بهدلیل جنگ پرداخت نشده است، پرداخت شود. علی رغم این توافق، عربستان سعودی تلاش کرد از انجام تعهدات خود طفره برود که هشدارهای اخیر دولت نجات ملی و رهبران انصارالله، طرف مقابل را مجاب کرد که دست از این کارشکنیها بردارد.
توافق یمن و عربستان سعودی برای حل برخی مسائل باقیمانده