به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار مهر، بخشی از سپرده ریالی واردکنندگان هنگام ثبت سفارش تخصیص ارز مسدود خواهد شد. بانک مرکزی در اطلاعیهای اعلام کرده بخشی از سپرده ریالی واردکنندگانی که درخواست ارز داشته باشند مسدود خواهد شد. بانک مرکزی دلیل این امر را برچیدن صف تخصیص ارز عنوان کرده در حالی که در این باره تأمین کنندگان تفاوت نرخ ارز نیمایی و ارز آزاد را دلیل این صف دانسته اند.
در بخش کشاورزی وابستگی ارزی محصولات، کالا به کالا متفاوت بوده و تولید روغن ۹۵ درصد وابستگی ارزی دارد این عدد در حوزه سموم به حدود ۱۷ درصد میرسد و ۸۳ درصد نیاز بازار از داخل تأمین میشود. حال پرسش این است که آیا این تصمیم تأثیری در قیمت مواد اولیه وارداتی و محصول نهایی خواهد داشت؟ تأمین اقلام اساسی از جمله برنج برای بازار با اجرایی این طرح چه وضعیتی خواهند داشت؟
مسیح کشاورز، دبیر کمیسیون واردکنندگان و تأمین کنندگان مجمع عالی واردات برنج در این باره به مهر گفت: استدلال بانک مرکزی از طرح این مسئله، واقعی کردن بازار تقاضای ارز است. اما فریز کردن ۵ درصد معادل ریالی ارز مورد درخواست، عدد قابل توجهی برای سرمایه گذار بوده و منجر به خواب سرمایه او میشود.
وی افزود: افزایش این درصدها در ادامه منجر به آسیب به بخش سرمایه گذاری شده و تأمین کنندگان را بی انگیزه میکند. از سوی دیگر باید پرسید سود چنین عملکردی به نفع چه نهاد و چه افرادی است؟
دبیر کمیسیون واردکنندگان و تأمین کنندگان مجمع عالی واردات برنج تصریح کرد: اجرای این طرح دو مشکل در بخش تولید و تأمین بازار کشور به وجود میآورد؛ نخست اینکه بخشی از سرمایه تولیدکننده مستهلک میشود. دوم اینکه آیا بانک مرکزی با این نگهداشت سرمایه قرار است خدمات خاصی به سرمایه گذار بخش تولید ارائه دهد. آیا با سپرده گذاری این ۵ درصد، انجام امور مربوط به فعالیت واردات تسریع خواهد شد؟ یا این خواب سرمایه رخ میدهد تا فقط دغدغه و نگرانی نهاد دولتی مرتفع شود؟
کشاورز با بیان اینکه تأمین کنندگان و تولیدکنندگان کالاهای اساسی آنقدر درگیر بازار موجود و شب عید هستند که هنوز به این مسئله ورود نکرده اند، یادآور شد: اگر بانک مرکزی به دنبال واقعی کردن ثبت سفارشها و حذف ابطال آنهاست باید با شیوه دیگری به موضوع بپردازد؛ باید آسیب شناسی شود چرا درخواست کننده تخصیص ارز پس از ثبت سفارش کالا و موافقت با ارز درخواستی برای دریافت آن به بانک مراجعه نمیکند. چه اتفاقی افتاده که تأمین کننده نتوانسته معادل ریالی کالای ثبت سفارشی خود را تهیه کند و ناچار به ابطال آن میشود؟
کشاورز گفت: در شرایط بحرانی نباید چالشها را برای بخش تولید به ویژه فعالان حوزه کالاهای اساسی بیشتر کرد. تصمیم گیران باید نگاه فرابخشی داشته باشند و به دنبال حل مسائل در کلان اقتصاد کشور باشند نه اینکه مشکل را برای خود رفع و رجوع کنند.
در ادامه این بخشنامه قابل مشاهده است.