نمایندگان در جلسه علنی:

ارز نهاده‌های دامی تامین شود/ لزومی به واردات برنج نیست

چند تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نقطه نظرات خود درباره مدیریت بازار کالاهای استراتژیک در کشور را مطرح کردند.

به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار مهر، در جلسه علنی امروز (دوشنبه ۲ مرداد ماه) مجلس شورای اسلامی گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست در مورد بررسی نحوه سیاست‌گذاری دستگاه‌های متولی در حوزه مدیریت بازار کالاهای استراتژیک گندم و برنج در کشور در دستورکار قرار گرفت و چند نفر از نمایندگان هم نظرات خود را در این زمینه مطرح کرده و راهکارهایی برای رفع مشکلات کشور در این حوزه ارائه دادند.

برای تأمین ارز نهاده‌های دامی تدبیر شود

حجت‌الاسلام احد آزادیخواه گفت: در ایام محرم که مصادف با بازگشت حجاج است، میزان مصرف پروتئین سفید و گوشت افزایش یافته است. در کشور ۱۷ هزار مرغداری فعال گوشتی داریم که حدود ۷۰ هزار نفر در این عرصه فعالیت می‌کنند.

نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: ظرفیت تولید سالانه کشور ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن گوشت مرغ است که روزانه ۶ هزار تن است. اکنون به وارد کننده گوشت مرغ تبدیل شده ایم که جای تأسف دارد.

عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس با بیان اینکه مجلس با همکاری دولت موضوع کالابرگ الکترونیکی را به منظور تقویت قدرت خرید مردم تصویب کرد، گفت: متأسفانه میزان جوجه ریزی واحدهای مرغداری از ۱۳۰ میلیون قطعه به ۸۰ میلیون قطعه جوجه یک روزه کاهش پیدا کرده است. بانک مرکزی باید برای تأمین ارز نهاده‌های دامی فکری کند تا نهاده‌ها به دست تولیدکنندگان و مرغداران برسد.

چرا قیمت برنج به نصف رسیده است؟

در ادامه جلسه، منصورعلی زارعی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: ۸۵ درصد برنج مورد نیاز کشور در استان‌های شمالی کشت می‌شود، اما این روزها شرایط سختی داریم. چه اتفاقی رخ داده که قیمت برنج به نصف رسیده است؟ آیا هزینه تولید و تورم کاهش یافته است؟

وی بیان کرد: چه می‌شود که دولت برای تأمین نیاز بازار ۲ میلیون تن برنج وارد می‌کند که بیشتر از نیاز داخلی است، چرا قانون قیمت گذاری رعایت نمی‌شود؟ امروز برنج کاران در کنار انبارهای برنج خود ناله می‌کنند اما کسی محصول آنها را خریداری نمی‌کند.

قیمت مرغ سه برابر افزایش یافته است

در ادامه غلامرضا نوری قزلجه گفت: یکی از مواردی که طی سال‌های اخیر وقت زیادی را از وزارت جهاد کشاورزی گرفت، موضوع کاشت یک میلیارد نهال بود که کارها را به حاشیه برد. حذف ارز ترجیحی و یارانه قابل توجه از بخش کشاورزی، شرایط امروز را رقم زده و بخشی از دامداران کوچک و متوسط حذف شده اند که نوعی آسیب به چرخه تولید پروتئین است.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس ادامه داد: کشوری که تولیدکننده بود، امروز افتخار می‌کند که می‌تواند به موقع گوشت مرغ، تخم مرغ نطفه دار و گوشت قرمز مورد نیاز کشور را وارد کند که قابل قبول نیست. افرادی که اعلام می‌کردند حذف ارز ترجیحی تأثیری بر سفره مردم ندارد، باید بدانند که قیمت مرغ سه برابر افزایش یافته است.

وقتی برای دارو ارز نداریم، نباید برنج وارد کنیم

علی اصغر باقرزاده درباره این موضوع، گفت: امروز در حالی می‌گویند برای تأمین دارو ارز وجود ندارد که برای برنج وارداتی ارز اختصاص می‌دهند. یارانه ای که برای واردات در نظر گرفته می‌شود، چرا به کشاورزان داده نمی‌شود؟

وی تصریح کرد: اکثر برنج‌های وارداتی از نظر کیفیت و بهداشت استانداردهای لازم را ندارند، اگر ما عرضه خرید برنج از کشاورز را نداریم، تکلیف کشاورزان را معلوم کنیم.

نماینده مردم بابلسر در مجلس شورای اسلامی گفت: امروز ۱۸۰ هزار تن برنج در انبارهای شالیکوبی استان مازندران وجود دارد و این عدد در استان‌های شمالی ۳۵۰ هزار تن است. باید به داد کشاورز برسیم. قیمت کود، هزینه آب بها و افزایش قیمت تمام شده نیز از دیگر دغدغه‌های کشاورزان است.

هزینه‌های کشاورزان رو به افزایش است

در ادامه سید کاظم دلخوش گفت: در بخش‌های مختلف هزینه‌های کشاورز روز به روز در حال افزایش است. اگر دولت می‌خواهد مشکل کشاورزی کشور را حل کند، به جای اینکه دست به واردات محصولات کشاورزی بزند، باید از محصولات کشاورزی داخلی حمایت کند.

وی ادامه داد: در برخی از کشورها دولت محصولات کشاورزی را از کشاورز خریداری کرده و با قیمت پایین‌تر به مردم می‌فروشد و مابه التفاوت این رقم را دولت تأمین می‌کند. مگر ما نمی‌توانیم از محصولات استراتژیک خود مثل برنج و گندم حمایت کنیم؟

دلخوش با بیان اینکه نحوه توزیع آرد در کشور هزینه‌های کشور را چندین برابر افزایش داده است، اظهار داشت: دولت واردات برنج را در شرایطی آزاد کرد که ۲ میلیون و صد هزار تن برنج وارد کشور شد که نیمی از آن باقی مانده و برنج تولیدی کشاورز نیز در انبارها موجود است.

باید از تولیدکنندگان حمایت شود

رحمت الله نوروزی درباره موضوع مذکور، بیان کرد: برنامه تنظیم واردات و زمان، میزان و نرخ و هدف از واردات باید در دولت مشخص شود. همچنین لازم است همان طور که از مصرف‌کنندگان حمایت می‌شود، از تولیدکنندگان نیز حمایت شود.

وی خطاب به وزیر جهاد کشاورزی، اظهار داشت: شما قول دادید پول گندم هفته قبل پرداخت شود، چرا سازمان برنامه و بودجه به این مهم توجه نمی‌کند، آن هم در شرایطی که تأمین معیشت مردم گلستان و مازندران و گیلان به گندم و برنج وابسته است. تعیین نرخ گندم ابتدا ۱۹ هزار تومان، سپس توسط شورای قیمت گذاری به ۱۵ هزار تومان رسید، بنابراین کشاورزان همچنان منتظر تصمیم دولت هستند.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: باید مشکل تأمین نهاده‌ها برای مرغداران رفع و مشخص شود تخصیص ارز به این بخش چگونه است.

باید قیمت گوشت و مرغ ارزان شود

در ادامه جلسه حسینعلی حاجی دلیگانی متذکر شد: اقدام مجلس برای تصویب قانون اصلاح قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی که در سال ۹۹ به تصویب رسید، مثبت بود. اگر تولید گندم قبل از تصویب این قانون ۵ میلیون تن بود، الان به ۹ میلیون تن رسیده که از نتایج تصویب این قانون است.

نماینده مردم شاهین شهر در مجلس افزود: اگر شورای قیمت‌گذاری به قیمت تعیین شده توسط کمیسیون کشاورزی مجلس یعنی حداقل ۱۷ هزار تومان برای خرید تضمینی گندم توجه کرده بود، ما می‌توانستیم نیاز کشور به ۱۱.۵ میلیون تن گندم را تأمین کرده و گندم وارد نمی‌کردیم.

وی تصریح کرد: لازم بود قیمت خرید تضمینی گندم در زمان مناسب آن یعنی تابستان اعلام شود نه زمانی که کشت انجام شد، ضمن اینکه باید قیمت را حداقل تمام شده اعلام کنید تا کشاورزان متضرر نشوند.

حاجی دلیگانی تاکید کرد: باید قیمت گوشت، مرغ و لبنیات برای مصرف‌کنندگان ارزان شود. همچنین باید در این زمینه به قیمت نهاده‌هایی که برای تولید لازم است، توجه شود. باید مشخص شود یارانه‌ها قرار است در بخش کشاورزی و دامپروری به چه صورتی پرداخت شود.

وعده اعطای کالابرگ محقق نشد

همچنین محمدرضا صباغیان بافقی اظهار داشت: قیمت فعلی گندم ۱۵ هزار تومان تعیین شده اما به صرفه نیست. باید بر اساس تصمیم کمیسیون کشاورزی مجلس که بسیار کارشناسانه تعیین شده بود، ۱۷ هزار تومان تعیین می‌شد.

نماینده مردم بافق در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: افزایش قیمت کود، سموم و هزینه‌ها باعث می‌شود سال آینده میزان کمتری گندم کشت شود. از سوی دیگر تعیین قیمت خرید تضمینی گندم باید در تیر ماه انجام شود. ما فقط نهاده‌های دامی را آزاد کردیم اما کنترل نشد و وعده‌های کالابرگ و پرداخت مابه‌التفاوت محقق نشد.

وی تصریح کرد: دغدغه کشاورزان شمال کشور مشکل خرید برنج است که به یک معضل تبدیل شده است. در تالش ۵ هزار تن برنج روی دست کشاورزان مانده است و در این شرایط برنج وارد می‌کنیم.

ظرفیت‌های ما در تولید گندم منحصر به فرد است

همچنین محمدجواد عسکری اظهار داشت: قابلیت بخش کشاورزی ما به دلیل تنوع اقلیمی منحصر به فرد است. ما در زمینه تولید و رشد کشاورزی مشکلاتی داریم که باید برطرف شود.

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس تاکید کرد: ایراداتی در بخش کشاورزی وجود دارد که به عدم هماهنگی بین حوزه‌های مختلف بازمی‌گردد. ما بارها در زمینه محصولاتی چون مرغ، گوشت، پروتئین سفید و قرمز، گندم و سایر محصولات کشاورزی جلساتی را برگزار کردیم اما می‌بینیم دستگاه‌های متولی همراهی و همکاری لازم را در این امور ندارند و رئیس جمهور باید این دستگاه‌ها را با هم همراه و هماهنگ کند.

عسکری با اشاره به عدم توزیع ارز واردات محصولات کشاورزی، بیان کرد: به دلیل اینکه امنیت غذایی مردم یکی از مباحث جدی قلمداد می‌شود، باید توزیع ارز واردات محصولات کشاورزی به درستی صورت گیرد. گندم به عنوان یک محصول استراتژیک و مهم محسوب می‌شود و باید برای این حوزه به درستی چاره اندیشی شود.

وی تاکید کرد: ظرفیت‌های ما در تولید گندم منحصر به فرد است. اگر همه ظرفیت‌ها پای کار بیاید، حتماً به خودکفایی می‌رسیم. می‌توانیم در راستای صادرات محصولات استراتژیک به نقطه مطلوب دست پیدا کنیم. متأسفانه ما به موقع نهاده‌های دامی را در اختیار تولیدکنندگان کشاورزی نمی‌گذاریم که باید این نهاده‌ها به سرعت در اختیار کشاورزان قرار گیرد.

نماینده مردم داراب در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: متأسفانه در بحث واردات برنج با فساد، ناهماهنگی و رانت مواجه هستیم و این مسئله باعث شده تولید برنج در دست کشاورزان ما باقی بماند. مشکلاتی در زمینه تولید مرغ در کشور وجود دارد که ما در این بخش جلسات متعددی را برگزار کردیم و در این بخش هم عدم هماهنگی بین دستگاهی باعث شده تا با مشکلات متعددی مواجه شویم.

اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار