به گزارش ایران اکونا به نقل از گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، موسسه دیدهبان اروپا در لبنان با صدور بیانیهای درباره تحقیقات قضایی که هیئتهای اروپایی از چند روز قبل در خصوص پروندههای مهم لبنان از جمله فساد مالی «ریاض سلامه» رئیس بانک مرکزی این کشور آغاز کردهاند، اعلام کرد، پارلمان بلژیک امروز به قطعنامهای علیه کسانی که به تحقیقات اروپا معترض هستند و مانع از اجرای عدالت میشوند، رای میدهد.
در این بیانیه آمده است، انتظار میرود امروز پارلمان بلژیک درباره قطعنامهای که تعدادی از نمایندگان این کشور درباره لبنان پیشنهاد کردهاند رایگیری کند. این قطعنامه خواستار اعمال تحریمهای هدفمند علیه افراد خاص و در راستای اجرای قوانین اتحادیه اروپاست.
بر اساس این بیانیه، قطعنامه مذکور در رابطه با همه کسانی که در اروپا در پروندههای مربوط به فساد تحت پیگرد قانونی قرار میگیرند و هرکسی که مانع اجرای عدالت و احکام قضایی میشود، اعمال میگردد.
موسسه دیدهبان اروپا افزود، اهمیت این تصمیم مربوط به زمانبندی آن است؛ چرا که همزمان با سفر هیئت قضایی اروپا به بیروت اتخاذ شده و شامل مجازات و تحریم همه طرفهایی است که در مسیر اجرای عدالت مانعتراشی میکنند.
از طرف دیگر در رابطه با ادامه تحقیقات هیئتهای قضایی اروپا درباره پروندههای فساد مالی لبنان، منابع آگاه به خبرگزاری رویترز گزارش دادند که دادستانهای اروپایی این هفته اسناد نقل و انتقالات بانکی در بیروت را مورد بررسی قرار دادند تا مشخص شود که «ریاض سلامه» رئیس بانک مرکزی لبنان و بردارش «رجا» و سایر نزدیکان وی در اختلاس از این بانک دست داشتهاند یا نه.
مقامات قضایی اروپا در این زمینه تاکید کردند، دادستانهای آلمان، فرانسه و لوکزامبورگ مظنون هستند که ریاض سلامه و برادرش رجا، بین سالهای 2002 تا 2015 بیش از 300 میلیون دلار از بانک مرکزی لبنان اختلاس کردهاند.
ریاض سلامه و برادرش هم طبق معمول گذشته این اتهامات را رد کردند. ریاض سلامه مدعی شد که او قربانی بحران مالی ویرانگر لبنان از سال 2019 شده است.
آغاز تحقیقات قضایی اروپا درباره پروندههای فساد ریاض سلامه در لبنانموعد جدید جلسه پارلمان لبنان برای انتخاب رئیس جمهور/ نشست دولت چهارشنبه برگزار میشودفراخوان خانوادههای قربانیان انفجار بیروت برای تجمع مقابل کاخ دادگستری لبنانبه گفته مقامات اروپایی و طبق اسناد دادگاه فرانسه، دادستانهای اروپایی مظنون هستند که ریاض و رجا سلامه بخشی از پول اختلاس شده از بانک مرکزی لبنان را صرف خرید املاک و مستغلات در فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی کردهاند.
بر اساس این گزارش، به همین دلیل 130 میلیون دلار از داراییهای ریاض سلامه که درواقع همان اموال اختلاس شده از سپردههای لبنانیهاست در سراسر اروپا بلوکه شده است.
وکلای ریاض و رجا سلامه در این زمینه گفتند که به توقیف داراییهای آنها در فرانسه اعتراض دارند و یک دادگاه فرانسوی درحال بررسی این موضوع است.
مقامات اروپایی با اشاره به اینکه دادستانهای اروپایی درحال بررسی سوابق بانکی رجا سلامه و نقل و انتقالات وی از طریق بانکهای لبنان هستند تاکید کردند، این نخستین بار است که دادستانهای اروپا به جزئیات نقل و انتقال وجوه در بانکهای لبنان دست پیدا کردهاند و این امر میتواند کمک زیادی به روشن شدن حقیقت کند. اما دادستانهای لبنانی که همزمان تحقیقاتی را درباره این پرونده انجام میدهند هنوز نتایج آن را فاش نکردهاند.
«پیر اولیویه» وکیل فرانسوی ریاض سلامه در این زمینه اعلام کرد، این مسئله سیاسی بوده و هیچ ارتباطی بین ثروت ریاض سلامه و اموال بانک مرکزی لبنان وجود ندارد. در پروندهای که من دیدم هیچ برنامهای برای جریانهای مالی وجود ندارد که بتواند بین ثروت ریاض سلامه و داراییهای بانک مرکزی لبنان ارتباط ایجاد کند.
منابع آگاه اعلام کردند، اسناد بانکی که لبنان در اختیار هیئتهای قضایی اروپا گذاشته توسط تیمی از دادستانهای اروپایی که هفته گذشته وارد بیروت شدند مورد بررسی قرار گرفته و انتظار میرود این روند حداقل تا روز جمعه ادامه داشته باشد.
بر اساس این گزارش، دادستانهای اروپایی دست کم 12 جلسه تحقیقاتی با شاهدان از جمله مقامات مالی و بانکداران ارشد و کارمندان فعلی و سابق بانک مرکزی برگزار کردهاند.
مقامات قضایی اروپا معتقدند که ریاض سلامه و نزدیکان وی در سال 2016 حدود نیم میلیارد دلار از طریق مهندسی مالی و تخلفات مالی در لبنان برای خود به دست آوردهاند.
طبق اسنادی که اروپاییها فاش کردهاند، ، ریاض سلامه عامدانه در مدیریت امور بانکی لبنان سهلانگاری کرده و به حمایتی که خارجیها و برخی طرفهای داخلی از او به عمل میآورند اطمینان داشته است. بر این اساس ریاض سلامه به بهانه تاسیس دفتر برای بانک مرکزی لبنان در پاریس اموال سپردهگذاران لبنانی را اختلاس و به فرانسه منتقل کرده بود.
بعد از کوتاهی مسئولان و قوه قضاییه لبنان در رسیدگی به پروندههای کلاهبرداری ریاض سلامه، اروپاییها فرصت لازم را برای ورود به این مسئله پیدا کرده و بدون هماهنگی قبلی با لبنانیها چندین هیئت قضایی را آماده سفر به لبنان کردند که این هیئتها از چند روز قبل در بیروت حضور دارند؛ مسئلهای که موجب ناراحتی و خشم لبنانیها شده و آن را نقض حاکمیت کشور خود میدانند.
به گفته منابع آگاه، پروژه خطرناکی که در این زمینه برای لبنانیها طراحی و هشدارهای زیادی درباره آن مطرح شده، مربوط به تحرکات گام به گام غرب برای سیطره بر نهادهای حساس و حاکمیتی لبنان است. به ویژه اینکه از سال 2019 تاکنون که نقطه اوج بحران اقتصادی و مالی و سیاسی و ... در لبنان محسوب میشود، مسئولان این کشور تقریبا هیچ گامی برای رسیدگی به وضعیت موجود یا پروندههای حساسی چون تحقیقات جنایی در بانک مرکزی و انفجار بندر بیروت و ... انجام ندادهاند.