مهر گزارش می دهد؛

احیاء ظرفیت های مرزی مغفول گلستان/ بستر برای توسعه فراهم شد

تعمیق روابط با کشورهای مشترک المنافع از جمله ظرفیت های مرزی گلستان در مسیر توسعه و رونق اقتصادی تلقی شده که با فعالتر شدن دیپلماسی اقتصادی و نقش آفرینی جدی مسئولان به تدریج درحال انجام است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- اعظم محبی: گلستان با داشتن حدود ۴۵۰ کیلومتر سرحدات مشترک با ترکمنستان، از زمره استان‌های مرزی کشور محسوب می‌شود که ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های بالایی در بخش‌های مختلف دارد.

گلستان دروازه ورود به کشورهای CIS و بازار چند صد میلیونی کشورهای مشترک المنافع بوده و ظرفیت و فرصت خوبی برای توسعه روابط با همسایگان دارد که با بالفعل کردن این پتانسیل بالقوه زمینه پویایی و رونق اقتصادی استان فراهم خواهد شد.

بهره مندی از فرودگاه بین المللی، داشتن مرز آبی با سابقه بندرگاهی، وجود ریل اینچه برون و معبر زمینی مناسب از جمله مباحثی است که می‌تواند زمینه توسعه دیپلماسی اقتصادی گلستان را فراهم کند.

با روی کارآمدن دولت سیزدهم و توجه ویژه دولت به توسعه روابط دیپلماتیک با کشورهای آسیای میانه و تمرکز بر تعمیق روابط با شرق، فرصت مغتنمی برای گلستان فراهم شده تا با رونق دادن این مسیر بتواند در نظام اقتصادی کشور نقش آفرینی کند.

پرهیز از تمرکزگرایی در مباحث سیاسی کشور و برون سپاری روابط سیاسی با کشورهای همسایه به استانداران مرزی از رویکردهای ثمربخش دولت برای ایجاد فضای جدید دیپلماسی کشور است.

سفر استاندار گلستان و معاونان وی به ترکمنستان و تاتارستان و حضور متقابل هیأت‌های بلندمرتبه این کشورها در گلستان، زمینه ساز ورود سرمایه گذاران به کشور بوده و می‌تواند ظرفیت‌ها این استان مرزی را فعال کند.

احیاء ظرفیت های مرزی مغفول گلستان/ بستر برای توسعه فراهم شد

از دیگر پتانسیل‌های گلستان وجود گمرک اینچه برون و بازارچه مرزی اینچه و همچنین ایجاد بازارچه مرزی «گمیشان- حسنقلی» ترکمنستان است که در آخرین دیدارهای مدیران گلستان و ترکمنستان، با احیا و راه اندازی این بازارچه موافقت شده است؛ موضوعی که می‌تواند نقش مؤثری در جلوگیری از مهاجرت مرزنشینان، خودکفایی آنها و رونق اقتصادی منطقه داشته باشد.

امضا تفاهمنامه ایران تاتارستان

یکی از اتفاقات قابل ملاحظه، امضا تفاهم نامه همکاری جمهوری تاتارستان و استان گلستان بود که در چندین بند از جمله توسعه منطقه آزاد تجاری صنعتی اینچه برون، فعال کردن بندر چند منظوره خواجه نفس برای ترانزیت و حمل و نقل دریایی از مسیر رودخانه ولگا، راه اندازی خطوط پروازی گرگان به کازان، لغو روادید، کمک به اجرای پروژه راهبردی راه آهن اینچه برون و تکمیل کریدور شمال به جنوب، توسعه همکاری‌های گازی، نفتی و صنایع پتروپالایشی، توسعه و تحقیقات کشاورزی، تبادل دانش و تکنولوژی مدرن ماشین آلات و ادوات جانبی آن، فروش محصولات، کشت فراسرزمینی، تولید کود، سم و بذر، سیستم‌های نوین آبیاری، تجهیزات مدرن گلخانه‌ای، صنایع تبدیلی و دامپروری و غیره به امضا رسید.

استاندار گلستان در این مراسم، گفت: آماده هستیم بستر لازم را برای ایجاد و توسعه سرمایه گذاری مشترک و افزایش مراودات تجاری را در تأمین کالاهای اساسی فراهم کنیم.

علی محمد زنگانه از آمادگی برای همکاری‌های مشترک در حوزه صنعت ساختمان و صدور خدمات فنی و مهندسی هم خبرداد و افزود: آمادگی داریم براساس برنامه مشخص در اسرع وقت کارگروهی با محوریت معاون نخست وزیر و وزیر صنعت تاتارستان و معاون هماهنگی امور اقتصادی گلستان تشکیل، تا بتواند بستر تعامل بخش خصوصی طرفین را برای توسعه همکاری‌های دو جانبه تسهیل و تسریع کند.

احیاء ظرفیت های مرزی مغفول گلستان/ بستر برای توسعه فراهم شد

استاندار گلستان همچنین در دیدار با ایربال احمداُف سرکنسول جمهوری قزاقستان در گرگان از توسعه روابط اقتصادی و فرهنگی با قزاقستان استقبال کرد.

وی گفت: رشد صادرات و واردات متقابل، توسعه گردشگری سلامت، تبادل دانشجو و استفاده متقابل از توانمندی‌های موجود می‌تواند موجب تحکیم ارتباطات دو طرف شود.

مشکل ترانزیت برطرف می‌شود

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری گلستان هم در تشریح دستاوردهای سفر به ترکمنستان در معیت تیم اقتصادی دولتی و خصوصی استان، گفت: یک هیأت اقتصادی متشکل از دستگاه‌های دولتی و خصوصی از استان برای رفع برخی مشکلات و پیگیری مسائلی همچون صادرات چمدانی، تردد کامیون‌ها و ترانزیت، صدور روادید برای تجار و رانندگان، کریدور شمال به جنوب و غیره طی سه روز به ترکمنستان سفر کردند.

رشد صادرات و واردات، تبادل دانشجو و توسعه گردشگری سلامت موجب تحکیم ارتباطات خواهد شد سیدمحمد دهنوی افزود: براساس پیگیری‌ها و گفتگوهای دو طرفه مقرر شد طی یک ماه آینده مشکل تردد کامیون‌ها و صدور روادید برای تجار و رانندگان خودروهای باری برطرف شود.

وی اضافه کرد: تعامل ترانزیتی از بندر آستاراخان به بندرترکمن و پس از آن حمل به صورت جاده‌ای برای رسیدن به آب‌های آزاد ایران در جنوب از سوی طرف مقابل مورد استقبال قرار گرفت.

دهنوی مهم‌ترین دستاورد سفر سه روزه به ترکمنستان را رفع مشکل تردد و حذف و تعدیل نرخ ترازیتی در این مسیر بیان کرد و گفت: می‌توان با کاهش چشمگیر هزینه‌ها و ایجاد رغبت بیشتر برای بازرگانان باعث رونق اقتصادی در این منطقه شد.

احیاء ظرفیت های مرزی مغفول گلستان/ بستر برای توسعه فراهم شد

نائب رئیس اتاق مشترک ایران و ترکمنستان هم در این خصوص گفت: آینده مناسبات تجاری و اقتصادی ایران و ترکمنستان با تفاهم‌نامه‌های همکاری منعقد شده در دولت سیزدهم روشن و درخشان است.

رحمان قره‌باش افزود: تفاهم‌نامه‌های خرداد ماه امسال میان رؤسای جمهور ایران و ترکمنستان از جمله اقدامات دولت سیزدهم برای توسعه همکاری مشترک است و عملیاتی‌شدن این تفاهم نامه‌ها، سبب می‌شود ظرفیت‌ها گلستان و بالکان در توسعه مراودات تقویت شود.

فعال شدن بازارچه‌های مرزی

نایب رئیس اتاق بازرگانی گرگان هم در خصوص دستاوردهای سفر به ترکمنستان در گفتگو با اصحاب رسانه گلستان گفت: با توجه به تأکیدات رهبری و توصیه رئیس جمهور در خصوص ارتباط با کشورهای همسایه اقدامات خوبی برای تبادلات تجاری و اقتصادی با کشور ترکمنستان انجام شده است.

امیر یوسفی افزود: کشور ترکمنستان نسبت به صدور ویزا سختگیری داشته و در این سفر به رفع این دغدغه تجار و بازرگانان تاکید شد و طرف مقابل قول مساعد داد تا این مشکل را برطرف کند.

وی ادامه داد: از خطوط ریلی، واحدهای تولیدی، کشتیرانی و غیره بازدید شد و از جمله مهم‌ترین درخواست‌ها این بود که مشکلات خط زمینی برطرف شود.

احیاء ظرفیت های مرزی مغفول گلستان/ بستر برای توسعه فراهم شد

وی با اشاره به وضعیت بد جاده ترانزیتی ترکمنستان، گفت: بسیاری از کامیونداران از این مسئله گلایه دارند و ما آمادگی خود را اعلام کردیم تا در زمینه رفع مشکل اقدام کنیم.

یوسفی متذکر شد: راه اندازی بازارچه حسینقلی در گمیشان و فعال شدن بازارچه مرزی اینچه برون از دیگر مسائل مطرح شده در این سفر بود زیرا این امر علاوه بر اشتغالزایی سبب گرم شدن روابط می‌شود.

برگزاری نمایشگاه مشترک

نایب رئیس اتاق بازرگانی گرگان اضافه کرد: برگزاری نمایشگاه مشترک از تولیدات و کالاهای صادراتی کشور از دیگر درخواست‌ها بود که طرف مقابل هم از آن استقبال کرد.

وی افزود: افزایش ساعت کاری گمرک، تبادل اطلاعات اتاق‌های بازرگانی و میزان تولیدات برای تبادلات تجاری هم در این سفر مطرح شد.

نایب رئیس اتاق بازرگانی گرگان از صادرات ۲۹ میلیون دلاری در ۶ ماه نخست سال به ترکمنستان خبرداد و عنوان کرد: کشور ترکمنستان مصرف کننده بوده و بازار خوب صادراتی برای استان خواهد بود و در صورت برطرف شدن مشکلات می‌توانیم محصولات گلخانه‌ای، باغی، مرغ، مصالح ساختمانی، خدمات فنی مهندسی و غیره را به این کشور صادر کرد.

نماینده مردم گلستان در مجلس شورای اسلامی هم به خبرنگار مهر گفت: بهبود روابط با کشورهای اوراسیا سبب توسعه صادرات شده و می‌تواند به ارزآوری ظرفیت‌های گلستان منتهی شود.

رحمت اله نوروزی افزود: راه اندازی منطقه آزاد اینچه برون می‌تواند نقطه عطفی برای تحول اقتصادی گلستان و کشور باشد و تکمیل کریدور ریلی هم به این مسأله کمک خواهد کرد.

به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار مهر، یقیناً استان دو میلیون نفری گلستان با تلاش و برنامه ریزی مناسب و توسعه روابط دیپلماتیک می‌تواند به جایگاه و نقش ویژه‌تری در حوزه اقتصاد کشور دست یافته و تأثیر کلیدی در ارتباط با همسایگان داشته باشد، البته تحقق این موضوع در گرو تلاش مدیران برای اجرایی کردن تفاهمنامه های منعقد شده است.

اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار