نمایندگان اوپک پلاس اظهار کردند: وزیران این گروه در نشست سه شنبه هفته جاری به نهایی کردن افزایش تولید برنامه ریزی در دو ماه آینده خواهند پرداخت. اما مهمتر از همه ریاض و مسکو ممکن است به مرحله بعدی استراتژی خود که احیای تولید روزانه میلیونها بشکه نفت خواهد بود، اشاره کنند.
از نظر تئوری شکافی بین عرضه و تقاضا وجود دارد که با گشایش اقتصادها و افزایش تقاضا برای سوخت در نیمه دوم سال میلادی جاری باید از سوی اوپک و متحدانش پر شود. با این حال این گروه همچنان باید ریسکهای مربوط به موجهای جدید شیوع ویروس کرونا در هند و کشورهای دیگر و چشم انداز عرضه بالاتر نفت ایران را سبک و سنگین کند.
روند احیای تولید روزانه میلیونها بشکه نفتی که بیش از یک سال است فریز شده، برای بازارهای نفت و درآمد تولیدکنندگان سراسر جهان حائز اهمیت است. مداخله اوپک بود که به ریزش قیمت نفت در سال میلادی گذشته خاتمه داد و کمک کرد قیمتها امروز به مرز ۷۰ دلار در هر بشکه صعود کنند.
بیل فارن پرایس، مدیر شرکت تحقیقاتی انوروس و ناظر باسابقه اوپک اظهار کرد: انتظار می رود اوپک تصمیمی که اول آوریل برای افزایش تولید تا پایان ژوییه اعلام کرده بود را دنبال کند. پس از آن عمل متوازن نگه داشتن بازار بسیار ظریف و حساس خواهد بود و حس احتیاط اوپک قطعی است.
بهبود تقاضا برای سوخت
با توجه به افزایش مصرف سوخت در آمریکا و چین و احیای آن در اروپا، نمایندگان اوپک پلاس می گویند مطمئن هستند که می توانند حدود ۸۴۰ هزار بشکه در روز در ژوییه به عرضه نفت اضافه کنند. در نتیجه افزایش تولید در مدت سه ماه از مه تا ژوییه به بیش از دو میلیون بشکه در روز می رسد. طبق نظرسنجی بلومبرگ، بازار به شکل گسترده روی این اقدام حساب کرده است.
منابع آگاه می گویند عربستان سعودی اذعان دارد که در حال حاضر کمبود عرضه ای وجود دارد که باید تامین شود. الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه هم برآورد کرده که در حال حاضر میزان تقاضا یک میلیون بشکه در روز بالاتر از تولید است.
اگرچه اوپک پلاس امسال با تصمیماتی که گرفته بازار را غافلگیر کرده است - زمانی که بازار انتظار حفظ محدودیت عرضه را داشته است تولیدش را افزایش داده است و بالعکس – یک تصمیم سرراست در روز سه شنبه توجهات را به حرکت بعدی این گروه معطوف خواهد کرد.
هنگامی که این افزایش تولید برنامه ریزی شده در ژوییه کامل شود، کشورهای اوپک پلاس همچنان ظرفیت مازاد تولید قابل توجهی دارند که به شش میلیون بشکه در روز معادل شش درصد از عرضه جهانی بالغ می شود.
تحت نقشه راهی که یک سال پیش تهیه شد، اوپک پلاس متعهد شده است این میزان تولید را تا آوریل ۲۰۲۲ فریز کند. با این حال این توافق با عجله در اوج بحران ویروس کرونا منعقد شد و با آغاز درخواست مشتریان برای نفت بیشتر به محک گذاشته خواهد شد.
معامله گران برای پی بردن به این که اوپک پلاس در برنامه فعلی خود تا چه حد انعطاف پذیری نشان خواهد داد، منتظر شنیدن اظهارات هفته جاری شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی و همتای روسی وی هستند. انتظار نمی رود برای تغییر سیاست تولید پس از ژوییه در این نشست تصمیمی گرفته شود اما اشاراتی که وزیران مطرح می کنند به دقت تجزیه و تحلیل خواهد شد.
تداوم روند فعلی محدودیت عرضه
آژانس بین المللی انرژی که به اقتصادهای بزرگ مشاوره می دهد بر این باور است که اوپک پلاس باید شیرهای نفت خود را در نیمه دوم سال باز کند زیرا پیشرفت برنامه های واکسیناسیون به بهبود مصرف سوخت منجر می شود.
طبق برآورد آژانس، مازاد ذخایر که در دوران پاندمی ایجاد شده بود تقریبا از میان رفته است. بدون عرضه بیشتر از سوی اوپک پلاس، سطح ذخایر نفت در نیمه دوم سال به میزان چشمگیر و با نرخ ۱.۶ میلیون بشکه در روز کاهش پیدا خواهد کرد.
آژانس بین المللی انرژی در گزارش ماه مه خود اعلام کرد عرضه به سرعت کافی افزایش پیدا نمی کند تا پاسخگوی تقاضای رو به بهبود باشد.
بعضی از شرکتهای بازرگانی نفت انتظار دارند کمبود عرضه به میزان قابل توجهی بالاتر باشد و قیمتها را صعودی کند. گروه گلدمن ساکس بر این باور است که قیمت نفت به ۸۰ دلار در هر بشکه صعود خواهد کرد. اگر بازار دچار کمبود عرضه شود، جهش قیمتها روند احیای اقتصاد جهانی را به خطر خواهد انداخت.
باب مک نالی، رییس شرکت مشاوره راپیدان انرژی و مقام سابق کاخ سفید در مصاحبه با تلویزیون بلومبرگ گفت: عرضه در نیمه دوم کاملا محدود به نظر می رسد.
حرکت محتاطانه
به گفته منابع آگاه، ریاض از کمبود عرضه ای که از سوی منابع متعددی پیش بینی شده است آگاه است. اما به اهمیت حرکت محتاطانه تاکید دارد و نمایندگان می گویند ابهامات مربوط به پاندمی و ایران باید در نظر گرفته شوند.
مذاکرات میان ایران و قدرتهای جهانی برای احیای برجام ادامه دارد و به نتیجه رسیدن آن به رفع تحریمهای آمریکا علیه صادرات نفت ایران منتهی خواهد شد. تحلیلگران پیش بینی می کنند در صورت توافق، ایران می تواند صادراتش را پیش از پایان امسال به میزان ۱.۵ میلیون بشکه در روز افزایش دهد و ضرورت عرضه بیشتر از سوی کشورهای اوپک پلاس را محدود کند.
به عقیده تحلیلگران شرکت انرژی اسپکتس، برای احتیاط در برابر چنین موقعیتی احتمالا سعودیها از اعضای دیگر اوپک پلاس خواهند خواست تا روشن شدن بیشتر مذاکرات ایران صبر کنند. با این حال صبر کردن طولانی برای این موضوع ممکن است اختلافات قدیمی این گروه را زنده کند.
ریاض و مسکو اغلب درباره روند احیای تولید اختلاف نظر دارند و در حالی که عربستان سعودی خواهان خویشتن داری است، روسیه برای افزایش حجم فروش بی صبری نشان می دهد. امارات متحده عربی که یکی دیگر از بازیگران کلیدی این گروه است، برای ازسرگیری صادراتش اشتیاق نشان داده است.
بر اساس گزارش بلومبرگ، هلیما کرافت، استراتژیست ارشد کالا در شرکت آر بی سی کپیتال مارکتس در این باره گفت: این که بازگشت تهران به چالشی برای اوپک پلاس تبدیل شود به قوی بودن احیای تقاضا بستگی خواهد داشت. تا زمانی که مصرف قوی بماند، بعید است اختلاف چندانی وجود داشته باشد. با این حال اگر دورنمای بازار تیره شود، می توانیم انتظار صحبتهای پرمجادله ای را داشته باشیم.
انتهای پیام