خبرگزاری مهر- گروه استانها- اعظم محبی: زیرساختهای درمانی و بهداشتی گلستان نسبت به متوسط سرانه آن در کشور در جایگاه نامناسبی قرار داشته و دست یابی اهالی این استان به برخی خدمات و سخت افزارهای بهداشتی درمانی سخت و بغرنج است.
طی سالیان اخیر تلاش گستردهای برای رفع کاستیهای موجود در بخش خدمات درمانی و بیمارستانی گلستان انجام شده که اوج این بازسازی و تقویت زیرساختها به ابتدای شیوع کرونا برمی گردد که در همین راستا تجهیزات و اقلام متعددی برای بیمارستانها و مراکز درمانی استان تهیه شد اما همچنان کمبودهایی در بخشهای مختلف وجود دارد.
از طرف دیگر ویژگیهای اقلیمی گلستان و سبک زندگی رایج در منطقه سبب شده که برخی از بیماریها و امراض، شیوع و رواج بیشتری نسبت به سایر مناطق داشته باشد؛ از جمله بیماری کلیوی، سرطان و دیابت و انواع معلولیتها که گلستانیها در بسیاری از آنها صدرنشین بیماریهای کشور هستند.
یکی از بیماریهای شایع در گلستان بیماری کلیوی بوده و افرادی که به خدمات دیالیز نیاز دارند در این بخش دچار کمبود دارو و تجهیزات هستند و گاه مجبور بوده چند روز در نوبت بمانند تا تخت خالی شود.
گلستان بیش از هزار بیمار نیازمند دیالیز داشته و نبود امکانات، ادامه حیات آنها را سخت کرده است و برخی از تجهیزات دیالیز هم فرسوده بوده و در اثر استفاده بالا از چرخه خدمت خارج شده است که باید آنها را جایگزین کرد.
طبق گفته مسئولان تحریمها و کمبود تجهیزات و امکانات و همچنین مشکلات اعتباری از جمله دلایل پایین بودن سرانه تخت دیالیز در گلستان است و فارغ از این مساله، پراکنش تختهای بیمارستانی هم شرایط مطلوبی ندارد.
برخی از مشکلات به مباحث تحریم و واردات تجهیزات مرتبط بوده اما بخشی از این نابسامانیها به مباحث مدیریتی برمی گردد زیرا با توجه به آمار بالای بیماران نیازمند خدمت دیالیز در گلستان، باید طی سالیان اخیر توجه بیشتری نسبت به تهیه و تامین تجهیزات انجام می شده است.
بیمار فوت کند تخت خالی میشود
یک بیمار دیالیزی در گرگان در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: برای ادامه درمان خود نیازمند دیالیز بودم که به من گفته شد تخت خالی وجود ندارد و باید منتظر بمانم.
علی حسین زاده افزود: علی رغم تاکید پزشک خود مبنی بر انجام دیالیز، حداقل سه روز منتظر تخت خالی بودم و عاقبت مجبور شدم از گرگان به شهرستان مجاور مراجعه کرده تا این خدمت را دریافت کنم.
تعداد بالای بیماران و قلت دستگاهها و فرسوده بودن برخی از ادوات خدمت رسانی به بیماران را با مشکل روبرو کرده است وی بیان کرد: هنگامی که برای انجام دیالیز پیگیری میکردم یکی از مسئولان این بخش به بنده گفت که «باید منتظر باشید بیماری فوت کند تا تخت خالی شود» و شما بتوانید دیالیز انجام دهید.
حسین زاده با گلایه از نبود تجهیزات، گفت: بسیاری از بیماران، روزانه به دیالیز نیاز داشته و ادامه حیات آنها با توجه به نبود امکانات در خطر است و مسئولان باید چارهای اساسی در این خصوص بیندیشند.
وی با اشاره به اینکه تعداد بیماران دیالیزی در گلستان بالا است، گفت: علیرغم آگاهی مسئولان در این خصوص اما اقدام جدی به این بخش نشده و بیماران با مشکلات متعددی روبرو هستند.
تجهیزات فرسوده است
یک پرستار بخش دیالیز گلستان هم به خبرنگار مهر گفت: به طور متوسط هر بیمار دیالیزی براساس شدت و حدت بیماری، هفتهای سه نوبت نیازمند دیالیز بوده و زمان فرآیند دیالیز هم حدود چهار ساعت به طول میانجامد.
لیلا بهمنی افزود: تعداد زیاد بیماران و قلت دستگاهها و همچنین فرسوده بودن برخی از ادوات دیالیزی خدمت رسانی به بیماران را با مشکل روبرو کرده است.
وی ادامه داد: پس از الکترونیکی شدن نسخه نویسی در مراکز درمانی، برخی از پزشکان همکاری لازم را با بیماران نداشته و تعداد داروهای مندرج در نسخهها کفاف درمان بیماران را هم نمیدهد.
بهمنی بیان کرد: عفونتهای داخلی، سنگ کلیه و بیماری قند هم از مهمترین بیماریهایی است که سبب شده بیماران تحت عمل دیالیز قرار بگیرد.
وی عنوان کرد: متاسفانه آمار بیماران دیابتی در گلستان بسیار فراتر از سطح نرمال و متوسط کشور بوده و و رژیم غذایی اهالی گلستان یکی از دلایل شیوع گسترده بیماریهای قندی در منطقه است.
پیگیر مشکلات بیماران دیالیزی هستیم
نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی هم به خبرنگار مهر گفت: جلسه با معاون بیمهای وزیر بهداشت داشته و درمورد مشکلات بیماران دیالیز مباحثی را مطرح کردیم.
رمضانعلی سنگدوینی افزود: امکانات و تختهای بیمارستانی گلستان در این بخش ضعیف بوده و باید تجهیزات بروز و تعداد آنها هم افزایش یابد و پیگیر این مسائل هستیم.
وی با اشاره به بازدید از بیمارستان آل جلیل آق قلا و پنج آذر گرگان، بیان کرد: امیدواریم با پیگیریهای انجام شده شرایط بیماران دیالیزی در استان بهبود یابد.
سنگدوینی گفت: هزینه داروی بیماران دیالیزی هم باید توسط بیمه پرداخت شده تا آنها مشکلی در این زمینه نداشته باشند.
فعال بودن ۱۷۶ تخت دیالیز در گلستان
برای اطلاع از شرایط بیماران دیالیزی با معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی گلستان گفتگو کردیم، محمد مهدی زرگران در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: در اغلب شهرهای استان که بیمارستان دارند بخش دیالیز وجود داشته و در مجموع ۱۷۶ تخت فعال داریم.
زرگران با اشاره به کمبود تخت و تجهیزات دیالیز، افزود: این امر به دلیل گران بودن تجهیزات و تحریمها و داشتن طول عمر مفید برمی گردد؛ بسیاری از تجهیزات فرسوده شده و علیرغم اینکه تختهای دیالیز جدید را از وزارتخانه خریداری کردهایم اما چون تعدادی از رده خارج شدهاند همچنان کمبود تخت داریم.
وی اضافه کرد: شرایط آب و هوایی و تغذیه در علت بیماری زمینهای کلیوی موثر بوده و دو دلیل عمده بیماری به دیابت و فشارخون بالا بر میگردد که بیمار را به سمت دیالیز سوق میدهد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی گلستان با بیان اینکه شیوع در استان بسیار بالا است و در ردههای بالای بیماری هستیم، اضافه کرد: تاکنون بیماری را برای دریافت خدمت دیالیز به خارج از استان نفرستادهایم اما اینکه از شهری به شهر دیگر در استان منتقل شده باشد، امکان آن وجود دارد.
زرگران ادامه داد: مریض برای دیالیز مبلغی را پرداخت نمیکند و کل هزینه رایگان است ولی داروهای آنها تحت پوشش بیمه بوده و مبلغی را باید برای داروها پرداخت کنند.
طبق گفته وی هزار و ۱۹ بیمار دیالیزی در گلستان وجود داشته که باید روزانه این خدمت را دریافت کنند.
با توجه به آمار بالای بیماران دیالیزی در گلستان، تعداد تختهای موجود جوابگوی نیاز آنها نیست و مسئولان بهداشت و درمان و نمایندگان استان باید پیگیری بیشتری برای افزایش سرانهها داشته تا ادامه حیات بیماران به خطر نیفتد.