به گزارش ایران اکونا به نقل از گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی مدیریت بیماریهای نادر در ایران و سایر کشورها را مورد بررسی قرار داد.
دفتر مطالعات اجتماعی این مرکز در گزارشی با عنوان «مدیریت بیماریهای نادر در ایران و سایر کشورها» آورده است: بیماریهای نادر ویژگیهایی دارند که آنها را به یکی از چالشهای مهم نظام سلامت تبدیل کرده است. تاکنون حدود 5000 تا 8000 بیماری نادر در سراسر جهان شناسایی شده است که بهدلیل شایع نبودن در جامعه، به آنها نادر گفته میشود.
بیماریهای نادر عموماً از حیث نادر بودن و روند شیوع آن در جهان و همچنین فقدان دانش و گزینههای درمانی مناسب، بیماران و خانوادههای آنان و یا ارائهکنندگان خدمات را با مشکلات متعددی روبهرو میکند، در این میان نظامهای اقتصادی و مراقبتهای بهداشتی ـ درمانی متناسب با نیاز بیماران عامل مؤثری در مرتفع کردن مشکلات پیشِروی آنها خواهند بود.
بر اساس این گزارش، 90 درصد از داروهای بیماریهای نادر و صعبالعلاج تولید داخل نیست و وارداتی است و تغییرات نرخ ارز و تحریمها اثرات بسزایی در تأمین داروی این بیماران داشته است.
شناسایی 401 نوع بیماری نادر در ایران/ عوامل ژنتیکی 85درصد علت بروز بیماریهای نادراین گزارش با مروری بر قوانین بودجه سنواتی و سایر قوانین مرتبط با بیماریهای نادر در کشور نشان میدهد که تأمین مالی مراقبتهای مربوط به بیماریهای نادر در ایران تا پیش از تصویب بند «ن» تبصره «17» قانون بودجه سال 1401 دچار پراکندگی بوده است؛ بهنحویکه طی سالهای 1395 تا 1400، از محلهای مختلف از جمله بنیاد امور بیماریهای خاص (هموفیلی، تالاسمی، سرطانی و اماس و بیماریهای نادر از جمله اوتیسم و ایبی)، طرح تحول سلامت (حمایت و حفاظت از بیماران خاص و صعبالعلاج)، یارانه دارو و شیرخشک (پرداخت یارانه دارویی بیماران خاص، صعبالعلاج و متابولیک)، درمان بیماران خاص و صعبالعلاج و کمک مجمع خیّرین سلامت، زنجیره امید، بیمارستان محکم و مؤسسه محک و بیماری اپیدرمولایزیس بلوزا و سلیاک، سازمان بیمه سلامت ایران (کمکهزینه درمان بیماران خاص هموفیلی، تالاسمی، دیالیزی، سرطانی، اماس)، هیئتامنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران، مرکز مدیریت پیوند عضو (مدیریت بیماران نیازمند به پیوند)، کمک به تأمین هزینههای تحملناپذیر درمان (بیماران هموفیلی)، اعتباری معادل 75 هزار و 366 میلیارد ریال در راستای حمایت از بیماران خاص، صعبالعلاج (نادر) در قوانین بودجه سنواتی پیشبینی و مصوب شد.
این گزارش میافزاید: بهرغم درنظر گرفتن اعتبارات مورد نیاز برای درمان این بیماران در قوانین بودجه سنواتی، تعدد مراجع و تنوع در خدمات ارائهشده به آنان، همچنان وجود برخی چالشهای مرتبط به این حوزه از قبیل پراکندگی اعتبارات در نظر گرفتهشده، هزینههای سنگین درمان بیماران، عدم کفایت پوشش بیمهای برخی خدمات مرتبط با بیماران نادر، عدم یکپارچگی اطلاعات بیماریهای نادر، نبود آگاهی و شناخت کافی از بیماری، مشخص نبودن سیاستهای حمایتی و... دسترسی بیماران مبتلا به بیماریهای نادر را به خدمات موردنیاز، با چالش مواجه کرده است.
راهکارهایی برای مدیریت بیماریهای نادر در کشور
این گزارش اعلام کرده است که تدوین سند ملی بیماریهای نادر ایران و همچنین صندوق بیماریهای خاص و صعبالعلاج در سال 1401 با هدف تجمیع منابع و مدیریت آنها در ارائه حمایتهای بیمهای و مالی به بیماران نادر و صعبالعلاج اقدامات مؤثری در جهت مدیریت بیماریهای نادر در کشور است.
بر اساس یافتههای این گزارش، تأمین اعتبار کافی و تجمیع اعتبارات مربوط به بیماریهای نادر در قوانین بودجه سنواتی و تبیین الگوی بهینه تأمین مالی بیماریهای نادر در کشور در راستای کاهش بار مالی ناشی از درمان و حمایت از بیماران مبتلا، از راهکارهای موجود برای بهبود وضعیت فعلی است.
گزارش مرکز پژوهشها تصریح میکند که با توجه به ژنتیکی بودن غالب بیماریهای نادر در کشور، پوشش بیمهای مشاورههای پیش از ازدواج و انجام آزمایشهای تشخیصی لازم، در جهت پیشگیری از شیوع و شناسایی بهموقع بیماریها میتواند مؤثر باشد، همچنین حمایت و ترویج تحقیق و توسعه در ابعاد مختلف بیماریهای نادر (تشخیص زودرس بیماریها، پیشگیری از بروز موارد جدید و ارائه خدمات بهموقع و همچنین تولید داروهای کمیاب بهمنظور کاهش هزینههای تأمین داروهای مرتبط با بیماریهای نادر) در این گزارش مورد تأکید قرار گرفته است.
این گزارش تبیین اقدامهای اجرایی دستگاههای متولی و همکار در راستای تحقق اهداف سند ملی منطبق با منابع درنظر گرفتهشده را بهعنوان یکی دیگر از پیشنهادات قابل طرح در این حوزه میداند.
متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.