امروز سهشنبه ۲۰ شهریورماه سی و چهارمین همایش بانکداری اسلامی برگزار شد در همین رابطه محمدرضا فرزین رئیسکل بانک مرکزی گفت: قانون جدید بانکی وظایف مشخصی را در اختیار بانک مرکزی قرار داده است، به طوری که کاهش تورم و حفظ ارزش پول ملی وظیفه بانک مرکزی است، تحقق عدالت اجتماعی و رشد هم در قانون جدید در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: از ابتدای سال با شهادت رئیس جمهور با تکانههای متخلفی مواجه شدیم، اما خوشبختانه با وفاق ملی آرامش در اقتصاد ایران را داشتیم و متغیرهای اقتصادی توانست یک مسیر با ثبات را طی کند.
این مقام مسئول در ادامه اظهار کرد: برآوردهای ما در فصل اول در خصوص رشد نشان میدهد تولید ناخالص داخلی در بهار به ۴.۲ درصد رسیده است که نشان میدهد در کشاورزی وضعیت بهتر بوده و در نفت نرخ رشد شرایط خوب بوده است اما آمار کارگاهها نشان میدهد در سه ماه اول شاخص کل ۳.۵ درصد رشد داشته که این نشان میدهد نرخ رشد در برخی صنایع از جمله خودرو خوب نبوده است.
فرزین همچین گفت: آخرین آمار صادرات غیر نفتی پنج ماه ۲۹.۱ میلیارد دلار بوده که رشد داشته است در خصوص رشد برآورده ما نشان میدهد اگر روند همانگونه پیش رود در پایان سال نرخ رشد ۳.۷ درصد را خواهیم داشت. برآورد ما این است که در پایان سال نفت و کشاورزی شرایط خوبی داشته باشد، اما نگرانی ما حوزه صنعت است.
او افزود: ما دو نگرانی داریم یک بحث ناترازی سیستم بانکی است که بخشی به دلیل ناترازی دولت است و بخش دیگر ناترازی بودجه است یکی از مهمترین مسائل تامینمالی پایدار رشد است که باید به آن توجه کامل داشت.
فرزین در خصوص سیاستهای پولی گفت: نرخ رشد پول در تاریخ ۲۵ مرداد۲۳ درصد بوده است و این نشان میدهد اقتصاد تورمی آرام داشته است. همچنین نرخ رشد نقدینگی در ۲۵ مرداد ۲۷.۵ درصد رسیده که البته با هدف ما فاصله دارد. برای کنترل نقدینگی باید ثبات بخشی در بازار ارز داشته باشیم. کنترل تورم هدف اصلی بانک مرکزی است.
او میگوید: در سال گذشته به ۸ بانک برنامه اصلاحی دادیم و در حال کنترل آنها هستیم. برخی بانکها برنامه را رعایت و برخی کند حرکت کردند اعتقاد دارم بخشی از ناترازی به دولت و مجلس برمیگیرد. قانون برنامه هفتم صراحت به کاهش ناترازی دارد و باید بانکها از بنگاهداری خارج شوند.
رئیس کل بانک مرکزی میگوید: چند سالی است که تسهیلات تکلیفی نقش در نظام بانکی دارد. در خصوص وام ازدواج معتقدم وام ازدواج به شمولیت مالی نظام بانکی کمک کرده است، اما مسئله اصلی این است که انتظار فعلی بسیار فراتر از منابع نظام بانکی است لذا تحقق آن ما را از اهداف دور میکند قرار بود امسال ۱۴۴ همت تسهیلات ازدواج پرداخت کنیم که تا الان ۵۳ درصد محقق شده است و به ۲۳ هزار نفر از متقاضیان تسهیلات پرداخت شده است. اکنون ۳۵۵ هزار نفر در صف هستند و برآورد ما این است که ۸۰۰ همت منابع نیاز داریم در یک ماه گذشته بسیار برای حل این مسئله جلسه داشتیم.