گزارش| سایه دلالان بر سر یاقوت‌های سرخ کوهدشت/ سودجویان کام کشاورزان را تلخ کرده‌اند

در حالی که انارهای تنگه سیاب یکی از بهترین و باکیفیت ترین انارهای تولیدی کشور محسوب می‌شوند اما سایه دلالان و نبود کارخانه‌های فرآوری باغداران این شهرستان مستعد را با مشکل مواجه کرده است.
- اخبار استانها -

به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از کوهدشت، شهرستان کوهدشت دراستان لرستان به دلیل شرایط آب‌وهوایی مساعد و خاک مرغوب یکی از مناطق انار خیز کشور است و منطقه "سیاب" که در جنوب غربی این شهرستان و درفاصله 60 کیلومتری آن قرار دارد مرغوب‌ترین انارهای تولیدی در سطح کشور را تولید می‌کند.

" سیاب" کوهدشت یکی از بهترین انارستان‌های ایران را از لحاظ کیفیت و مرغوبیت در خود پرورش می‌دهد، انارهایی که نظیرشان در کمتر جایی از انارستان‌های کشور دیده می‌شود. در این منطقه 1800 هکتار باغ متمرکز وجود دارد که سالانه بیش از 34 هزار تن انار در این منطقه به عمل می‌آید.

‌انار "سیاب" کوهدشت با اسم‌های دیگر در بازارهای جهانی عرصه می‌شود، از میان انارهای تولیدی در تنگ سیاب ارقام یاقوت سیاب، امید سیاب و دردانه سیاب را می‌توان به‌عنوان ارقام برتری که به‌عنوان نمونه، قابلیت صادراتی بالا دارند نام برد.یاقوت سرخ کوهدشت که محصولی کاملاً ارگانیک است مورداستفاده ده‌ها کشور دنیا قرار می‌گیرد. ولی متأسفانه چوب حراج دلالان باغداران را با مشکلات مالی روبه رو کرده است.

دوره گردی بودن بازار فروش انار سیاب کوهدشت

آدینه‌فر یکی از باغداران این منطقه در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: مشکل بی‌آبی در فصل تابستان در این منطقه بیداد می‌کند که حتی این مشکل گاه سبب درگیری بین باغداران می‌شود و در این امر حمایت لازم انجام نمی‌شود.

وی افزود: متأسفانه بازار فروش مشخصی برای فروش محصولات وجود ندارد و درواقع بیشتر خریداران به‌صورت دوره‌گرد هستند.

جعفری از دیگر باغداران کوهدشت به خبرنگار تسنیم گفت: از لحاظ برداشت و بسته‌بندی امکانات ضعیفی داریم و چون کارخانه‌ای برای بسته‌بندی نیست باید به شهرهای دیگر مراجعه کنیم یا از ظروف دست‌دوم استفاده کنیم.

وی تصریح کرد: یکی از مشکلات باغات انار این شهرستان کم‌آبی است به‌طوری‌که خیلی از باغات انار خشک‌شده‌اند و مشکل دیگر این باغات «کرم گلوگاه» است که به محصولات آسیب می‌رساند.

وسعت 1200 هکتاری باغات انار تنگه سیاب

محمدحسن کیانی فر مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان در گفت‌و گو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه در استان لرستان بیش از 3 هزار و 500 هکتار از باغات استان باغ انار هستند اظهارداشت: حدود هزار و 800 هکتار از باغات انار استان در منطقه کوهدشت هستند که به صورت مجتمع تنگه سیاب این شهرستان هزار و 200 هکتار باغ انار وجود دارد.

وی افزود: سالانه بیش از165هزار تن انار در استان لرستان تولید می‌شود که بیش از 60 هزار تن ازاین میزان به صورت تازه خوری مصرف می‌شود، بخشی دیگر درسرخانه‌ها نگهداری می‌شود و انارهای درجه یک نیز درتهران و بازارهای مشابه به فروش می‌رسد.

  مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان عنوان کرد: حدود 4 تا 5 هزار تن انار درجه 3 در منطقه سیاب که قابلیت تازه خوری ندارند تولید می شود که به صورت قیمت پایین در بازار جهت تهیه رب انار به فروش می‌رسد و یا به صورت مستقیم در کارخانه تولید رب انار شهرستان کوهدشت به رب انار تبدیل می‌شود.

وی با بیان اینکه از جهت فروش و مصرف انار در استان مشکلی نداریم بیان کرد: متاسفانه به دلیل عدم وجود یک شرکت تعاونی مستقل و اتحادیه انارکاران کشاورزان کوهدشتی نمی توانند انار با قیمت خوب وارد بازار کنند و همین امرسبب می شود دلال بازی و واسطه گری اتفاق بیفتد.

اصلاح ارقام نامرغوب جهت افزایش کیفیت انار سیاب

 کیانی‌فراصلاح ارقام نامرغوب باغات اناراز جهت کیفیت و با میزان تولید بالا را یکی از اقدامات ضروری در باغات منطقه سیاب دانست و گفت: تلاش می‌کنیم با همکاری کشاورزان ارقام انار نرم هسته مرغوب، میزان تولید بالا و با شکل ظاهری مشتری پسند را جایگزین ارقام نامرغوب انار در منطقه سیاب کنیم.

وی تصریح کرد: کرم گلوگاه بزرگترین معضل اصلی باغات انار دنیا است، که در همین راستا به دنبال این هستیم که کرم گلوگاه انار را با روش هسته‌ای( نابارورسازی) کنترل و مدیریت کنیم که میزان خسارت کاهش پیدا کند.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان خاطر نشان کرد: تهیه تقویم تغذیه ای مناسب و علمی برای محصولات اصلی استان همچون انجیر، انار، سیب و گردو و همچنین احداث سایبان با مشارکت باغداران و پرداخت تسهیلات در باغات انار از مهمترین برنامه هایی است که در نظر داریم انجام بدهیم چرا که محصولات این باغ ها به دلیل آفتاب سوختگی دچار خسارت می‌شوند.

وی در رابطه با عدم وجود کارخانه بسته‌بندی اناردر استان اظهار داشت: کارخانه‌های بسته بندی و درجه بندی انار تاسیسات بسیار بالایی می‌خواهند و با توجه به اینکه میزان تولید انار در استان به حدی نیست که سرمایه گذاری بخواهد کارخانه بسته بندی راه اندازی کند و این کارخانه ها در استان‌هایی راه‌اندازی می‌شوند که بتوانند محصولات مختلف تهیه، بسته بندی و صادر کنند.

توقف صادرات انار سیاب به دلیل تحریم ها

کیانی‌فر در رابطه با صادرات انار به خارج از کشور افزود: تا پیش از تحریم‌ها توسط یک شرکت کره‌ای انار لرستان به برخی کشورها صادر می شد ولی با تحریم‌ها این صادرات متوقف شد.

 مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان عنوان کرد: با توجه به اینکه بیشتر مصرف کشورهای خارجی تازه خوری است صادرات انار به این کشورها مستلزم تولید انار با شرایط و ساختارهای خاص صادرات است.  

 

اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار