محمدجواد تشکری در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در بجنورد، اظهار داشت: متاسفانه پاییز بسیار خشکی را پشت سر گذاشتیم و گرمای هوا و تغییرات اقلیمی وضعیت کشاورزی و باغداری را تغییر داده است.
وی افزود: هوای گرم گیاهان را حساس کرده و در گرمای طولانی مدت گیاهان نسبت به سرمای زمستانه و یا سرمای بهاره بسیار حساس و قابل تخریب است. وقتی گیاهان در مرحله گلدهی قرار میگیرند به سرما بسیار حساس میشوند و باید به دنبال رفع این خطر باشیم. مهمترین توصیه ما بیمه کردن باغات و مزارع است. باید کشاورزان محصولات خود را بیمه کنند تا خسارتها جبران شود.
رئیس اداره مدیریت بحران و مخاطرات کشاورزی جهاد کشاورزی خراسان شمالی با اشاره به طرح جهش تولید در دیمزارهای خراسان شمالی، گفت: کشاورزان استان حتما در سامانه جهش تولید ثبت نام کرده و از مزیتهای این طرح بهرهمند شوند. در این طرح به صورت جدی به دنبال اصلاح الگوی کشت هستیم و برای دومین سال حمایتهای بسیار خوبی از کشاورزان انجام میشود. در این طرح که یک سیاست جهاد کشاورزی را برای تنوع تولید در دیمزارها دنبال میکند٬ برنامههای بسیار خوبی در نظر گرفته شده و کمکهای خوب بیمه و تغذیه در قالب این طرح به کشاورزان داده میشود.
تشکری گفت: امسال در پاییز نسبت به کشور وضع بارندگی خوبی را داشتیم. استان خراسان شمالی و گلستان به میزان سایر نقاط کشور در پاییز امسال وضعیت مناسبی داشته است. بارندگی موثر در پاییز به درد کشت دیم میخورد، اما در مقابل به جهت افزایش دما که به نسبت بلند مدت 2.2 درجه افزایش داشته٬ برای گیاهان ضرر دارد. این موضوع اهمیت تغییر الگوی کشت را بیشتر میکند.
وی تصریح کرد: انتخاب رقم مناسب برای کشت بسیار مهم است. در حال حاضر بحث تغذیه نیاز فوری است و توصیه ما به کشاورزان این است که تا پایان زمستان از دادن آب و کود اوره به گیاهان خودداری کنند، همچنین از کشاورزان میخواهیم آمینه اسید و پتاسیم را که گیاهان را به خشکی مقاوم میکنند حتما استفاده کنند.
مدیر بحران کشاورزی جهاد کشاورزی خراسان شمالی عنوان کرد: الگوی کشت بهاره باید با توصیه جهاد کشاورزی باشد، چرا که در بهار امسال هم مشکل کمآبی داریم و باید با این وضعیت سازگار شویم. برای تامین بذر هیچ مشکلی نداریم و در برخی گیاهان نظیر نخود علوفهای که گیاهی جدید و موثر در تولید است، حتما مساعدتهای خوبی به کشاورزان داده میشود.