به گزارش ایران اکونا به نقل از گروه رسانههای خبرگزاری تسنیم، سازمان مالیاتی امکان پرداخت مالیات مقطوع مشاغل در 15 قسط (سه برابر اقساط پارسال) را فراهم کرده و آن طور که سبحانیان رئیس این سازمان اعلام کرده این مشوق برای صاحبان مشاغلی که از تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم استفاده میکنند، در نظر گرفته شده است.
به گفته وی، این افراد ضمن اینکه مالیاتشان به صورت مقطوع تعیین میشود، از مزایایی چون نیاز نبودن به تسلیم اظهارنامه مالیاتی، تکمیل جداول درآمد و هزینه و نگهداری اسناد و مدارک و عدم امکان ورود به پرونده توسط ادارات و رسیدگی توسط مأموران مالیاتی برخوردار میشوند.
همچنین چنانچه مؤدی بدهی نداشته باشد میتواند مالیات مقطوع یا ابرازی خود را در 10 قسط به صورت مساوی پرداخت کند. در ضمن هر مؤدی که از چک الکترونیک استفاده کند (فارغ از اینکه بدهی داشته باشد یا نداشته باشد) میتواند مالیات مقطوع خود را در 15 قسط پرداخت کند.
به گفته کارشناسان، تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم به گونهای مقرر شده که بسیاری از تشریفات زمانبر و اختلافبرانگیز میان مؤدی و اداره مالیاتی را مرتفع میکند. برای بررسی این ماده قانونی با سیاوش غیبیپور؛ کارشناس مالیاتی و سپهر مهرابی؛ کارشناس اقتصادی به گفتوگو پرداختیم که در ادامه میخوانید.
عدم نیاز به نگهداری اسناد مالیاتی و اخذ سریع مالیات
سیاوش غیبیپور، کارشناس مالیاتی در گفتوگو با قدس گفت: بزرگترین مزیت تبصره 100 آن است که هر پذیرشی که در تبصره انجام میگیرد، مالیات آن سریع و حداکثر طی یک سال از تاریخ ارسال اظهارنامه وصول میشود. همچنین وصول مالیات بدون هزینه صورت میگیرد، درواقع هزینههایی مانند دادرسی، اجرای قرار کارشناسی، مراجعات متعدد، شکایت به کارشناسی و دیوان و... ندارد. مالیاتی که از این طریق وصول میشود دارای یک ضریب خالص است، این مالیات به دلیل تورم سالیانه بهموقع وصول میشود و مشکلات تأخیر و هزینههای وصول را ندارد.
وی بیان کرد: تبصره ماده 100 به این مفهوم است که شرایطی روان و آسان در اختیار مؤدیان مالیاتی گذاشته میشود و آنها با سه پیشفرض موجود مالیات خود را اظهار میکنند. پیشفرض نخست، کارکرد دستگاههای کارتخوان است که آمار آن با کد ملی شخص متناظر میشود. پیشفرض دوم آن است که سابقه شخص بر مبنای رسیدگی یا پذیرش تبصره بوده و درنهایت سومین پیشفرض آن است که افراد در اظهارنامه مالیاتیشان چه میزان از وجدان اقتصادی، اجتماعی و اخلاقی خود استفاده میکنند.
کامل نبودن بانک اطلاعات؛ بزرگترین چالش موجود
غیبیپور افزود: متأسفانه در حال حاضر شکاف مالیاتی زیاد است یعنی مالیاتی که بخش مشاغل میپردازند از مالیات پرداختی بخش حقوق و دستمزد کمتر است و رقم این فاصله به دو برابر نیز میرسد. بزرگترین چالش موجود در وضعیت فعلی کامل نبودن بانک اطلاعات است.
وی تصریح کرد: یکی از مزیتهای مثبت تبصره 100 مراجعه نکردن به اداره مالیاتی است. البته چه در تبصره و چه در اظهارنامه مالیاتی (به جز در موارد ایرادی) نیازی به مراجعه حضوری نیست و انجام فرایندهایی که در آن مأمور مالیاتی و مؤدی در ارتباط مستقیم نباشند و امکان تبانی کاهش پیدا کند، اقدام مناسبی است.
وی اشاره کرد: در حال حاضر سقف تبصره تا 18میلیارد فروش سالیانه است و افرادی که بیش از این مقدار فروش دارند نمیتوانند از این تبصره استفاده کنند. سال گذشته مقدار سقف 5میلیارد و 400 میلیون تومان بود درواقع این رقم افزایش
سه برابری داشته است و بسیاری از مشاغل در این فرایند قرار میگیرند.
این کارشناس بیان کرد: یکسری مبانی مانند سیستم بانک و فروش بانکی، تفکیک حسابهای شخصی و تجاری باید هرچه سریعتر اصلاح شود. همچنین قانون مجازات برای استفاده از تجارت در حسابهای شخصی بسیار ضعیف است و باید هرچه زودتر بهبود یابد.
انقلاب در نظام مالیاتی با هوشمندسازی مالیاتستانی
سپهر مهرابی، کارشناس اقتصادی هم درباره حرکت نظام مالیاتی به سمت استفاده از تقاطع دادهها برای ارزیابی دقیق مالیات گفت: مالیاتستانی مبتنی بر تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم یک رویکرد انقلابی در کاهش احتمال مالیاتستانی سلیقهای، تمرکز بر تکمیل پایگاههای دادهای و استفاده از داده در جهت اخذ مالیات هوشمند و بدون دخالت ممیزان مالیاتی است. سنگ بنای شبکه مالیاتی هوشمند و خودکار در ایران، تقاطع دادههاست، فرایندی که شامل جمعآوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات از منابع مختلف برای تعیین وضعیت مالی یک فرد یا واحد تجاری است. با جمعآوری دادههای حسابهای بانکی، سوابق دارایی، بیمه، کارت به کارت به حساب مؤدی یا مرتبط با افراد نزدیک به مؤدی و سایر منابع مرتبط، سازمان امور مالیاتی به راحتی میتواند مالیاتها را با دقت بیشتری براساس درآمد واقعی ارزیابی کند و با این رویکرد، علاوه بر اینکه دیگر نیازی به اظهارنامه مالیاتی دستی و فیزیکی نیست، مزیتهایی نیز برای مشاغل قرار داده شده است که ذیل این فرایند هوشمند، مالیات خود را پرداخت کنند.
برداشتن فشار مالیاتی از مشاغل خرد و مردم
مهرابی با اشاره به مزایای کلیدی اعطا شده در این مسیر گفت: دولت در تلاش خود برای نوسازی نظام مالیاتی، مجموعهای از امتیازات مالیاتی را با هدف تشویق مشارکت در شبکه مالیاتی هوشمند کشور که در تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم گنجانده شده است، معرفی کرده است. این حرکت راهبردی، افزایش قابل توجه درآمد دولت، افزایش پیشبینیپذیری اقتصادی و تضمین کارایی بیشتر را برای دولت در پیش خواهد داشت. از طرف دیگر برای مؤدیان مالیاتی نیز مزایای راهبردی قرار داده شده است؛ اساسیترین و قویترین مشوق این سیاست، اجازه پرداخت مالیات مقطوع ذیل تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم است که امکان پرداخت مالیات مقطوع در 15 قسط برای مؤدیان فراهم شده است. از طرف دیگر، پیشبینیپذیری در برخورد با مؤدیان مالیاتی با حذف الزام نگهداری اسناد و مدارک مالیاتی است که به این ترتیب دیگر ممیزان مالیاتی، امکان اخذ مالیات بیشتر یا جریمه مالیاتی در سالهای بعد با رجوع به دفاتر مالیاتی را نخواهند داشت. این رویکرد دو سر برد موجب خواهد شد فشار مالیاتی از مشاغل خرد و مردم برداشته شود. همچنین مشاغل خاص نیز با وجود افزایش مالیات، ولی به دلیل عدم نیاز به نگهداری دفاتر مالیاتی خود و تقسیط بلندمدت و 15 قسطه مالیات ذیل تبصره ماده 100، این مسیر را انتخاب خواهند کرد.
منبع: قدس آنلاین