به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، داوود منظور رییس سازمان امور مالیاتی در پاسخ به سوال تسنیم در خصوص جرایم بسیار سنگین مالیاتی مربوط به مالیات ارزش افزوده پیش از سال 1394 در خصوص برخی اصناف که امکان دریافت ضریب کاهشی را نداشتند، گفت: نظام مالیاتی یک مجموعه بسیار گسترده است که به صورت مویرگی در کشور خدمت میکند. ما با بالغ بر 11 هزار مودی فعال رو به رو هستیم. سطح تماس ما با مردم نیز بسیار گسترده است که از نوع دریافت وجوه است. در نتیجه حساسیت جامعه نسبت به مالیات بسیار بالا است. بنابراین باید تلاش کنیم تا مشکلات را بر طرف کنیم.
وی افزود: یکی از مواردی که مردم با آن مشکل داشتند مسئله استرداد مالیات ارزش افزوده بود. پروندههای استرداد باید در زمان کوتاهی تعیین تکلیف و استرداد شود اما در گذشته مغفول مانده بود. برای تسهیل این روند یک بخشنامهای صادر شد تا روند استرداد تسهیل شود. در سال 99، سه هزار 300 هزار میلیارد تومان استرداد انجام شد در حالی که در سال گذشته 7 هزار میلیارد تومان استرداد انجام شد و در چهار ماهه سال جاری نیز این رقم به 3 هزار میلیارد تومان رسیده است. در حال حاضر نیز پروندههایی متعددی وجود دارد که در حال رسیدگی است. اگر مودیان گلایهمندی در خصوص عملکرد سازمان داشته باشد میتواند از طریق سامانه سوتزنی اقدام کند.
ثبت 1600 شکایت از پزشکان در سامانه سازمان امور مالیاتی
منظور تاکید کرد: در سال جاری 6 هزار رکورد در سامانه سوتزنی ثبت شده است و 1600 شکایت مربوط به پزشکانی است که از دستگاههای کارتخوان استفاده نمیکنند. اینکه یک پزشک دستگاه را بگذارد و بگویند دستگاه خراب است قابل قبول نیست. افراد باید بدانند تمامی حساب ها مورد پیگیری قرار میگیرد. از مردم میخواهیم که شماره کارتهایی که به مردم اعلام میکنند را به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند و ما به عنوان دستگاه کارتخوان با آنها برخورد میکنیم. همچنین تعداد زیادی فرار مالیاتی نیز به سازمان اعلام شده است که این موارد مورد رسیدگی قرار میگیرد. در سال جاری تعداد زیادی از اقدامات 181 انجام شده است. مودیان باید بدانند اگر فرار مالیاتی داشته باشند، سازمان امور مالیاتی با کمک مردم حتما به دنبال جلوگیری از فرارهای مالیاتی خواهیم بود.
مودیان باید بدانند اطلاعات هرگونه نق و انتقال مالی در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار میگیرد. ضمن اینکه کتمان درآمد جرم محسوب میشود و سازمان برای این افراد پرونده کیفری باز میکند. اخیرا در یک پرونده 10 نفر که اقدام به قرار مالیاتی کردند مشمول 10 سال زندان شدند.
رییس سازمان امور مالیاتی در بحث ضریب کاهشی نیز گفت: در سالهای گذشته قانون گذار اجازه داده بود تا ارزش افزوده بر روی سود خالص برخی صنوف اعمال شود. در سال جاری دیگر چنین اجازهای وجود ندارد و روح قانون نیز بر همین اساس است. در نتیجه ضریب کاهنده قانونگذار در دوره های گذشته پیش بینی کرده بود اما امروز افراد مکلف هستند که ارزش افزوده را به صورت ناخالص اعلام کنند.
وی ادامه داد: رویکرد ما در دولت جدید این است که از مدیران متناسب با اهداف دولت و جوان استفاده کنیم. نشاط و پاسخگویی نیز که در ادارات رخ داده است نیز نتیجه این تغییرات است. یکی از دلایل رشد درآمدهای مالیاتی نیز تغییر چرخه مدیریتی در سازمان است. امسال در پنج ماهه اول 65 درصد رشد درآمدهای مالیاتی را نسبت به سال گذشته شاهد بودیم بدون آنکه فشار بیشتری به مودیان شفاف وارد شود. در صورتی که کسی معوقه مالیاتی داشته باشد اطلاع میدهیم و اگر پرداخت نکند حسابهی فرد مسدود و در مرحله بعد ممنوع الخروج میشود. از ابتدای امسال 2500 نفر را ممنوع الخروج کردیم و نکته جالب اینجا بود که با این اتفاق در پنج ماهه حدود 1500 میلیارد تومان از این طریق دریافت شد.
مالیات وصولی از اصناف 200 درصد رشد کرد
معاون وزیر اقتصاد در خصوص تغییر رویکرد سازمان امور مالیاتی نیز گفت: در بحث اصناف شاهد تغییر رویکرد مالیاتستانی بودیم. این تغییر سبب شد تا مالیات آنها به عدالت نزدیکتر شود. در سال های گذشته پنج درصد مالیات را اصناف پرداخت میکردند. امسال اطلاعات اصناف را در اظهارنامه آنها قرار دادیم و اصناف نیز همکاری کردند. شاهد بودیم که مالیات قطعی اصناف سه برابر شده و در حقیقت 200 درصد رشد داشته است. این موضوع سبب افزایش عدالت مالیاتی شده است. چرا صنفی مانند طلا فروشان باید در طول سال 6 میلیون تومان یا ابزار فروشان 4 میلیون تومان مالیات بدهد. تا سال گذشته کل مودیانی که در کشور ثبت شده بودند، دو میلیون مودی بودند که با اقدامات انجام شده به بیش از 4 میلیون نفر رسیدند. افزایش 52 درصدی اظهارنامه به دلیل داده محور شدن نظام مالیاتی است.
وی گفت: در سال جاری از مجموع دو میلیون نفری که شناسایی شدند حدود 1 میلیون 300 هزار نفر اظهارنامه ارائه کردند و 700 هزار نفری که در این خصوص اقدام نکردند ما به خدمت آنها خواهیم رسید. در مالیات مقطوع تبصره 100 نیز یک میلیون و 800 هزار مودی مالیات صفر دریافت کردند. بنابر این به دلیل داده محور شدن نظام مالیاتی ضریب خطا پایین است. به طور مثال اگر ما برای یک فعال اقتصادی براساس اطلاعات صد میلیارد تومان مالیات تعیین کردیم اگر این مودی اعتراض داشت میتواند اعتراض کند. فرایند دادرسی مالیاتی نیز مردم سالار است. رویکرد ما عدالت است و به دنبال ضایع شدن حقوق کسی نیستیم، ضمن اینکه حداکثر تلاش خود را برای جلوگیری از فرار مالیاتی خواهیم گرفت.
منظور در پاسخ به دریافت مالیات مضاعف از کالاهای وارداتی نیز گفت: در گمرک کسانی که کالا دریافت میکنند باید عوارض گمرکی پرداخت کنند که در حوزه ما نیست. مبنای محاسبه عوارض در سال گذشته 4200 تومان بود که امسال به نرخ دلار نزدیک بازار آزاد تغییر کرد. البته دولت برای کالاهای اساسی نرخ مالیات ارزش افزوده را به یک درصد کاهش داد. سایر واردکنندگان نیز باید 9 درصد ارزش افزوده را پرداخت کنند. ما دو مرحله ارزش افزوده دریافت نمیکنیم و واردکننده وقتی کالای خود را به فروش میرساند ارزش افزوده را از خریدار دریافت میکند در نتیجه نهایتا ارزش افزوده به مصرف کننده نهایی تعلق میگیرد.
در بحث دیگر گفته شد که بعضی ادارت به برخی از بخشنامههای سازمان تمکین نمیکنند که رییس سازمان امور مالیاتی در این خصوص گفت: رعایت دستورالعمل های سازمان الزامی است و کسی نمیتواند خلاف آن تصمیم بگیرد. اگر چنین مواردی رخ داد تقاضای ما از مردم این است که گزارش کنند. ضمن اینکه دادیاران در تمامی ادارات مستقر هستند و اگر این موارد را گزارش کنند وظیفه رسیدگی خواهند داشت.