به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از قزوین، سیدعلی قاسمزاده بعدازظهر امروز در چهاردهمین اجلاس سیاستگذاری معاونان پژوهش و فناوری دانشگاهها، مراکز پژوهشی و پارکهای علم و فناوری منطقه 4 وزارت علوم، تحقیقات و فناوری که در سالن بوستان دانشگاه بینالمللی امامخمینی(ره) برگزار شد، اظهار داشت: با توجه به اینکه سال 1401 سال تولید دانشبنیان و اشتغالآفرین لقب گرفته، معاونان پژوهشی و رؤسای پارک علم و فناوری باید در یک همگرایی و همگامی بتوانند مشکلات صنعتی و نیازهای مناطق مختلف کشور را رفع کنند.
وی با بیان اینکه دانشگاهها اتاق فکر دولت مردمی سیزدهم هستند و این موضوع در مرحله عمل تحقق یافته است، اضافه کرد: بر خلاف شعار دوران گذشته که دانشگاهها ابزاری برای سیاستگذاری جناح و حزب خاصی بوده، در دولت مردمی دانشگاه اتاق فکر و محلی برای پیشرفت نظام خواهد بود و قطعاً مدیران دانشگاهها باید بدون نگاه حزبی و جناحی و با رویکرد تحولگرا دانشگاهها را بهسوی فتح قلههای علم و دانش هدایت کنند.
قاسمزاده ادامه داد: وزارت علوم 5 اولویت را در سال جاری به عنوان اولویتهای کاری خودش قرار داده که تحقق 4 اولویت بر عهده معاونتهای پژوهشی دانشگاهها است. چرا که دانشگاه 2 بعد آموزشی و پژوهشی دارد که محور تحقق اولویتهای یادشده در حوزه پژوهش قرار دارد. ضمن اینکه تفاوت ما با آموزش و پرورش این است که استادان و مدرسان ما در عین اینکه آموزش میدهند، باید تواناییهای پژوهشی خود را تقویت و بهروز کنند.
وی با تأکید بر ضرورت تحقق شعار «دانشجوی فناور و نوآور» در دانشگاهها تصریح کرد: تحقق این شعار فقط به کمک پژوهش امکانپذیر است و اگر بعد پژوهشی از دانشگاه گرفته شود، دانشگاه تهی میشود و هیچ چیزی برای عرضه ندارد. بنابراین باید به دنبال تسهیل امور پژوهشی دانشگاهها باشیم و اعضای هیئت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی برای این کار تشویق کنیم.
رئیس دانشگاه بینالمللی امامخمینی با یادآوری اینکه ایران در جایگاه پانزدهم رشد علمی جهان قرار گرفته است، گفت: در سال میلادی گذشته 37 هزار سند علمی در دانشگاههای ایران تولید شده که تولید 35 هزار سند با همکاری کشورهای دیگر و از طریق دیپلماسی علمی محقق شده است. بنابراین عرصه علم و پژوهش تحریمپذیر نیست.
قاسمزاده افزود: باید در شیوهنامههای پژوهشی دانشگاهها بازنگری شود و معاونتهای پژوهشی با تسهیلگری باید انگیزههای دانشجویان و اعضای هیئت علمی را برای پژوهش بالا ببرند. در ضمن رفتن به سمت پژوهشهای کاربردی و نیازمحور ضرورت روزگار ماست.
وی ادامه داد: در پژوهشهای دانشگاهی ما نیازمحوری و مسئلهمحوری دیده نمیشود و متأسفانه در این حوزه کم کار کردیم. بخشی از این مشکل به آییننامههای ارتقای اساتید ما برمیگردد که فقط مقالهمحور است. در واقع ما مقاله تولید میکنیم، ولی دیگران از این دانش بهرهبرداری میکنند و خودمان نتوانستیم این مقالهها را کاربردی و عملیاتی کنیم.
قاسمزاده با اشاره به نقش ضعیف پژوهش در درآمدزایی دانشگاهها تصریح کرد: وجود طرحهای پژوهشی و فرصتهای مطالعاتی برای استادان دانشگاه فرصت خوبی است که توانمندیهای دانشگاه را به صنعت معرفی کنیم و از طرفی هم بتوانیم درآمد خوبی را برای دانشگاه جذب کنیم.
کمبود نیروی متخصص برای تحقق اقتصاد دانشبنیان در استان قزوین
معاون اقتصادی استانداری قزوین هم در این همایش با اشاره به وجود محدودیتهای قانونی برای سرمایهگذاری صنایع آلاینده و سنتی در استان قزوین گفت: شرکتهای دانشبنیان باید این فرصت را غنیمت بشمارند و میزان سرمایهگذاری خود را در استان قزوین افزایش دهند.
میثم پیلهفروش مدیریت بحران آب را بزرگترین اولویت استان قزوین برشمرد و اضافه کرد: از حضور شرکتهای دانشبنیان در حوزه تسویه و بازچرخانی پسابهای صنعتی برای تأمین آب بخشی از صنایع و اراضی کشاورزی استان قزوین استقبال میکنیم و تسهیلات حمایتی را در این حوزه در اختیار دانشبنیانها قرار خواهیم داد.
وی از انتقال آب شرب از سد طالقان به شهرهای قزوین و تاکستان تا سال 1404 خبر داد و گفت: یکی از مشکلات ما برای تحقق اقتصاد دانشبنیان در استان قزوین این است که نیروی متخصص و ماهر کم داریم. بنابراین برای رشد صنایع دانشبنیان در استان قزوین باید نیروهای ماهری تربیت کرده و یا از سایر استانها جذب کنیم.
پیلهفروش ادامه داد: در حال حاضر مشاغل سخت ما مثل کارگری در طرحهای ساختمانی، مزارع کشاورزی، دامپروریها و مرغداریها به افاغنه سپرده شده، چرا که جوانان ما حاضر به کار در این مشاغل نیستند. از طرفی هم تحصیلکردههای دانشگاهی ما توقع یافتن شغلی مناسب ندارند، اما تخصص و مهارت لازم برای رسیدن به این نوع شغلها را ندارند.
معاون توسعه منطقهای استاندار قزوین از انعقاد تفاهمنامه بین سازمان آموزش فنی و حرفهای و دانشگاههای استان خبر داد و گفت: با اجرای این تفاهمنامه رشتههای مورد نیاز صنایع استان قزوین در دانشگاهها راهاندازی میشود و مهارتهای لازم به دانشجویان این رشتهها برای کار در صنعت آموخته خواهد شد.
امضای تفاهمنامه همکاری وزارت ارشاد و مرکز پژوهشهای مجلسگزارش مرکز پژوهشها درباره اثر حذف ارز ترجیحی و قطعی برق بر اقتصاد کشورنهمین کنگره بینالمللی پژوهشی دانشجویان علوم پزشکی به میزبانی اردبیل برگزار میشودپیلهفروش با انتقاد از هزینهکرد پایین صنایع استان قزوین در حوزه تحقیق و توسعه افزود: صنایع و کارخانجات ما باید هزینههای تحقیق و توسعه را تقبل کرده و چشم به کمکهای دولتی نداشته باشند. چون بودجههای پژوهشی دانشگاهها بسیارمحدود است.
وی ادامه داد: در حال حاضر سهم تولید دانشبنیان در تولید ناخالص داخلی استان قزوین بسیارپایین است و شرکتهای دانشبنیان نقش اثرگذاری در برطرف کردن چالشها و نیازهای استان ندارند.