به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از خرمآباد ، صادرات بخش مهمی از اقتصاد هر کشور را تشکیل میدهد، از این رو برای حمایت از بخشهای اقتصادی، دادن تسهیلات به آنها میتواند ابزاری مناسب برای رشد و توسعه این بخشها باشد.
شرایط اقتصادی و منابع انسانی ایران نیز بهگونهای است که صادرات در گرو تولید بوده و ابزاری کارآمد در راه توسعه اقتصادی است و میتواند به افزایش درآمد حاصل از فروش کمک کند.
توسعه صادرات میتواند آسیبهای ناشی از کاهش تقاضا در بازار داخلی را کاهش دهد، چرخه عمر محصولات را طولانی کند، ظرفیتهای خالی تولید را بهکار بگیرد، هزینههای تولید را کاهش دهد و در نهایت قیمتها را پایین آورد.
مطابق آمار موجود سال گذشته حدود 294 میلیون دلار محصولات لرستان صادر شده است که سهم گمرک این استان از این رقم 42 میلیون دلار بوده و این در حالی است که لرستان با دارا بودن بسیاری از محصولات پرفروش در بخشهای کشاورزی و صنعت میتواند سهم بیشتری از این میزان را داشته باشد.صادرات هوایی فرصتی برای افزایش صادرات لرستان
سیروس ابراهیمی، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری لرستان امروز در جلسه کارگروه صادرات غیرنفتی این استان با بیان اینکه حجم بالایی از تسهیلات تولیدکنندگان لرستان از تسهیلات بانکها و معافیتهای آنها است، اظهار داشت: این در حالی است که صادرات این استان از طریق سایر گمرکات کشور انجام میشود.
وی با بیان اینکه صادرات یک مؤلفه مهم اقتصادی است، بیان کرد: دستکم باید 80 درصد تولیدات لرستان از طریق گمرک صادر شود و برای تحقق این مهم باید دلایل صادرات کالاهای تولیدی از طریق سایر گمرکات کشور از تولیدکنندگان استان احصا و موانع موجود برطرف شود تا با انجام صادرات از مبدأ گردش مالی هم ارتقا پیدا کند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری لرستان درباره اخذ مجوز کارگو (صادرات هوایی) برای فرودگاه خرمآباد، عنوان کرد: با توجه به کاهش قیمت سوخت هواپیماهای باری در نتیجه کاهش نرخ این نوع صادرات باید از این فرصت بهخوبی استفاده کرد.
ابراهیمی گفت: یکی از بانکهای لرستان در سال گذشته 542 میلیارد تومان تسهیلات معادل حدود 391 درصد منابع موجود را با سود نسبتاً مناسب برای تسهیل صادرات و واردات قطعات و تجهیزات به واحدهای غیر تورمزا مانند اکسیر، فروآلیاژ، سیمان، داروسازیهای جهانگیر و خرمان پرداخت کرده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری لرستان ابراز کرد: سود این تسهیلات امسال به 22 درصد افزایش یافته است که با احتساب نرخ ارز یک تهدید برای صادرات خواهد بود.
انجام 80 درصد صادرات لرستان از طریق 6 استان دیگر
بهمن جعفری، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان نیز با بیان اینکه ساختار صادرات در این استان نامتقارن است، اظهار داشت: 80 درصد صادرات محصولات تولیدی از طریق گمرک 6 استان دیگر انجام میشود.
وی با بیان اینکه ارائه هرگونه خدمات به واحدهای صادراتی، معرفی به بانک و حتی انتخاب صادرکنندگان برتر لرستان مشروط به استفاده از گمرکات است، افزود: لازمه بهرهمندی واحدهای تولیدی از حمایتها و مشوقهایی همچون ثبت سفارشها صادرات از طریق گمرک است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان در مورد ورود ماشینآلات و ثبت سفارش و محدودیتهای ایجادشده، عنوان کرد: ثبت سفارش ورود ماشینآلات و تجهیزات برای واحدهای تولیدی این استان به صادرات از طریق گمرک لرستان منوط است.
به گفته رئیس سازمان صمت لرستان، احیای کمیسیونهای تخصصی اتاق بازرگانی، ایجاد شرکت مدیریت صادرات با هدف حمایت از شرکتهای فنی، استفاده از ظرفیت موافقتنامه اوراسیا و تعرفه صفر 700 قلم کالا، تکمیل زیرساختهای پایانه صادراتی و حضور در نمایشگاههای خارج از کشور در راستای ارتقای صادرات این استان مؤثر است.
کاهش 25 درصدی صادرات لرستان
جعفری با بیان اینکه صادرات لرستان در سال گذشته نسبت به سال 1400 حدود 25 درصد کاهش یافته است، بیان کرد: دلیل عمده این امر کاهش تولیدات پتروشیمی است، چون فعالیت آن در سال گذشته یک ماه متوقف و محدودیتهای مصرف برق نیز برای این واحد اعمال شد.
محمد طولابی رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان نیز با بیان اینکه سهم واحدهای کوچک و متوسط از سبد صادراتی این استان 11 و سهم تجار حقیقی و حقوقی از این شاخص تنها سه درصد است، گفت: واحدهای بزرگ همچون پتروشیمی و داروسازی، 86 درصد صادرات لرستان را به خود اختصاص دادهاند.
وی با بیان اینکه سهم لرستان از تجارت کشور 55 صدم درصد است، بیان کرد: کل صادرات کشور و این استان در سال گذشته به ترتیب 53 میلیارد دلار و 294 میلیون دلار است، در حالی که این استان ظرفیت صادراتی 530 میلیون دلاری دارد.
صادرات تنها 90 قلم کالا از لرستان
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان با بیان اینکه سهم گمرک این استان از صادرات سال گذشته 42 میلیون دلار بوده است، ابراز کرد: 90 قلم کالای صادراتی لرستان به 29 کشور دنیا صادر میشود در حالی که تعداد کالاهای صادراتی کشور چهار هزار و 253 قلم است و به 148 کشور صادر میشود.
طولابی با بیان اینکه صادرات لرستان در سال 1400 معادل 393 میلیون دلار بود، تصریح کرد: علت کاهش این میزان در سال گذشته کاهش تولیدات پتروشیمی از 313 تن در سال 1400 به 224 تن در سال گذشته بود.
وی با اشاره به سهم پتروشیمی در سبد صادراتی لرستان افزود: 55 درصد صادرات این استان از نظر وزنی سال گذشته در حوزه صنایع معدنی، 36 درصد پتروشیمی و پایه نفتی، هفت درصد صنعت و 1.5 درصد کشاورزی و صنایع غذایی بود.
جعفری ادامه داد: از نظر ارزش مالی سهم پتروشیمی، صنایع معدنی، کشاورزی، مواد غذایی و صنعت بهترتیب معادل 79 درصد، 12 درصد ، پنج و چهار درصد بوده است.
حجم 2 هزار تنی واردات به لرستان
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان گفت: این استان بهدلیل تولیدات حوزه انرژی نسبت به مدت متوسط کشور، ارتباط صادراتی بیشتری با کشورهای اروپایی دارد.
وی بیان کرد: حجم واردات لرستان در سال گذشته 2 هزار تن به ارزش 13 میلیون دلار بود در حالی که سال قبل از آن همین وزن واردات به ارزش پنج میلیون دلار وارد این استان شد.
فرهاد زیویار استاندار لرستان نیز با بیان اینکه تولیدکنندگان این استان باید ملزم به تولید صادرات از طریق گمرک لرستان شوند، افزود: این ظرفیت باید بهخوبی مورد استفاده قرار گیرد تا گردش مالی این استان ارتقا پیدا کند.
وی با بیان اینکه زمین، آب، برق، گاز تسهیلات بانکی و سایر خدمات از درون استان برای تولیدکنندگان فراهم میشود، عنوان کرد: صادرات نیز بهمنظور ارتقای شاخصهای این استان هم باید از طریق گمرک لرستان انجام شود.
استاندار لرستان با بیان اینکه باید هرگونه الزام و اجباری که امکان آن در این استان فراهم است لحاظ شود، بیان کرد: صادرات کالا از گمرک لرستان رونق یابد و دولت نیز برای تأمین زیرساختهای لازم همکاری لازم را داشته باشد.
زیویار با بیان اینکه راهاندازی پایانه صادراتی لرستان در دست پیگیری است، اظهار داشت: کمیسیونهای تخصصی اتاق بازرگانی تا حدودی دچار انفعال شدهاند که باید دوباره فعال شوند و تعامل میان دولت و بخش خصوصی در این استان بیش از پیش افزایش یابد.
شرکت در نمایشگاههای خارجی فرصتی برای صادرات لرستان
استاندار لرستان با بیان اینکه انتظار میرود ظرفیتهای کشاورزی، دامی، صنعتی و معدنی این استان با همکاری اتاق بازرگانی تحقق یابد، عنوان کرد: شرکت واحد مدیریت صادرات این استان باید تشکیل و تقویت شود.
وی با اشاره به فرصت مناسب اخذ مجوز کارگو( صادرات هوایی) برای فرودگاه خرمآباد، گفت: تجهیزات و امکانات لازم برای استفاده از این مجوز باید در تابستان پیش رو فراهم شود تا این ظرفیت مهم با توجه به کاهش قیمت سوخت صادرات هوایی به خوبی در استان مورد استفاده قرار گیرد.
به گفته استاندار لرستان شرکت در نمایشگاههای خارج از کشور برای معرفی ظرفیتهای صادراتی این استان ضروری است و حضور تولیدکنندگان لرستان در نمایشگاههای بلاروس، عراق و روسیه میتواند توانمندیهای این استان را بهخوبی نشان دهد.