به گزارش ایران اکونا به نقل از گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از «النهار العربی»، ترکیه ازسرگیری صادرت نفت منطقه کردستان عراق از بندر «جیهان» این کشور را مشروط به تحقق بسته کاملی از شروط کرده و در همین راستا از مقامات عراق خواسته است که شکایتی را که علیه ترکیه در دیوان داوری اتاق بازرگانی بین المللی (ICC) در پاریس ارائه کرده و طرف ترکیهای را 1.5 میلیارد دلار جریمه کرده بود، پس بگیرند.
ترکیه همچنین خواستار کاهش دائمی نفتی است که برای مصارف داخلی از نفت منطقه کردستان وارد میکند.
علاوه بر این ترکیه در تلاش است که عراق را ملزم به پرداخت 7 دلار به ازای هر بشکه نفت صادراتی از طریق بندر جیهان ترکیه کند و این کشور همچنین، متعهد شود که خط لوله نفت را تعمیر و دستمزد شرکتهای ترکیهای بهرهبردار خط لوله که در ماههای گذشته انباشته شده را پرداخت کند.
ترکیه همچنین، برخی شروط سیاسی را برای ازسرگیری صادرت نفت منطقه کردستان عراق از بندر جیهان در نظر گرفته که از جمله این شروط همکاری در پرونده امنیتی و پذیرش نفوذ نظامی و سیاسی این کشور در داخل عراق است.
قرار است، شرکت نفت نروژی DNO، تولید نفت از چاههای منطقه کردستان عراق را که از ماه مارس گذشته تعطیل شده بود، از سرگیرد. این شرکت پس از حکم دیوان داوری اتاق بازرگانی بین المللی (ICC) مبنی بر غیرقانونی بودن صادرات نفت از چاههای اقلیم کردستان بدون موافقت دولت مرکزی، استخراج نفت در این منطقه را متوقف کرده بود.
همچنین، شرکتهای نفتی خارجی سرمایهگذار در منطقه کردستان عراق ضمن متذکر شدن زیانهای مالی خود به دلیل متوقفشدن صادرات نفت از اقلیم کردستان عراق، از دولت مرکزی عراق و دولت محلی اقلیم خواستند تا حقوق آنها در «قانون نفت و گاز» که قرار است در ماههای آینده از سوی پارلمان عراق تکمیل شود، رعایت شود.
یادآوری میشود، اختلاف میان دولت مرکزی و دولت اقلیم کردستان در مورد حق استخراج، سرمایهگذاری و صادرات نفت در اقلیم کردستان در طول سالهای 2014 تا 2023 وجود داشت که در نهایت دو طرف توافق کردند که استخراج نفت در منطقه به را به شرکت ملی فروش نفت عراق (سومو) واگذار کنند و در مقابل اقلیم کردستان عراق 12.67 درصد از بودجه کل عراق را دریافت کند.
وزیرخارجه ترکیه برای چه به عراق میرود؟