به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از مشهد، فرزین سلطانی در نشست خبری نخستین نمایشگاه تخصصی صادرات به آسیای میانه و افغانستان گفت: با توجه به اینکه 150 مهمان از افغانستان، 80 نفر از ترکمنستان،20 نفر از تاجیکستان و پنج نفر از سایر کشورهای آسیای میانه در این رویداد، فرصت کمنظیری برای رایزنیهای تجاری و معرفی محصولات ایرانی دارند و از آنجاکه غرفهداری شرکتها در نمایشگاههای اقتصادی، آسیای میانه گرانقیمت و پرهزینه است، در این رویداد بومی با کمتر از یکنهم هزینه، فرصت فوقالعادهای برای تولیدکنندگان و تجار فراهم شده است.
وی مشهد را دومین قطب نمایشگاهی کشور دانست و افزود: نمایشگاه در هر کشور بهعنوان آینه پیشرفت و اقتصاد است و درهمین راستا هرساله 32 هزار رویداد نمایشگاهی در کل دنیا برگزار میشود که بیش از 551 میلیارد دلار گردش مالی ایجاد میکنند.
سلطانی ادامه داد: با توجه به اهمیت برگزاری نمایشگاه در کشورهای توسعهیافته، نمایشگاه بینالمللی مشهد متمرکز است تا فعالیتهای نمایشگاهی و همایشهای تخصصی را بیش از پیش گسترش دهد.
سرپرست نمایشگاه بین المللی مشهد خاطرنشان کرد: راهبرد اصلی این است که غرفههای غیربومی اعم از خارج استان و خارج از کشور، نمایشگاه مشهد را حلقه اتصال تولید داخل با بازارهای صادراتی بدانند، به همین دلیل، در شرایطی که قرار است طبق برنامهریزی رسمی، اولین نمایشگاه بینالمللی صادرات به آسیای میانه و افغانستان از یکم تا چهارم آبانماه 1403 در محل نمایشگاه بینالمللی مشهد برگزار شود، مقرر شد که در حاشیه آن، ویژهبرنامه تور تجاری مشترک با حضور تجار ایرانی، افغانستانی و کشورهای آسیای میانه نیز برپا شود تا بتوانیم از سامانه باشگاه مشتریان نمایشگاه رونمایی کنیم.
محمود سیادت؛ رئیس اتاق مشترک تجاری ایران و افغانستان تصریح کرد: در سه سال گذشته، سرتاسر افغانستان به یک کارگاه سازندگی تبدیل شده و سند اثبات این ادعا، افزایش چهاربرابری مساحت و سطح معاملات بازار هرات طی این مدت، بهعنوان یک نمونه کوچک است.
سیادت اضافه کرد: صادرات استان خراسان رضوی به افغانستان نیز در ششماهه نخست امسال نسبت به سال گذشته، با 31.8 درصد رشد از 860 میلیون دلار به بیش از یک میلیارد و 120 میلیون دلار افزایش یافته است و این امیدواری وجود دارد که با ایجاد مسیرهای ترانزیتی جدید در افغانستان، سطح وزنی و ارزشی صادرات ما بیش از پیش افزایش پیدا کند.
وی تاکید کرد: افغانستان امروز در چهار حوزه، فرصتهای تجاری و صادراتی فعال است و این در حالی است که ترکمنستان که تا پیش از این بهدلیل اختلافات پرونده تبادل گاز و انرژی، روابط کمرنگی با ایران داشت، به لطف تلاش دولت سیزدهم به صف مشتریان پروپاقرص محصولات ایرانی پیوسته است و کشورهای دیگر همچون تاجیکستان و ازبکستان نیز شرایط مشابه دارند.
سیادت دروازه صادرات به آسیای میانه را خراسان رضوی دانست و ادامه داد: اولین بار اوایل دهه هشتاد بود که همزمان با ورود آمریکا به افغانستان، رویداد مشابهی در مشهدالرضا(ع) با حضور 14 کشور دنیا برگزار شد لذا اکنون مایه خوشحالی است که در مقیاسی بسیار بزرگتر قرار است این رویداد در نمایشگاه بینالمللی مشهد برگزار شود تا بسیاری از آنهایی که هنوز دانستههایشان نسبت به بازار افغانستان قدیمی است، بتوانند با حقایق دوران کنونی آشنا شوند.