حسین نوشآبادی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، درباره عضویت ایران در پیمان شانگهای، اظهار کرد:سازمان همکاریهای شانگهای یکی از پیمانهای بزرگ دنیا محسوب میشود که 2 عضو دائم شورای امنیت در آن عضویت دارند و اعضای این پیمان از لحاظ جمعیتی، سیاسی و فرهنگی ظرفیت زیادی دارند.
وی با تاکید بر اینکه این مجموعه ظرفیتهای خوب اقتصادی، تجاری، بانکی و سیاسی برای کشورهای عضو در قاره آسیا ایجاد کرده است، افزود: این سازمان میتواند در خنثی کردن تحریمها برای ایران موثر باشند.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس بیان کرد: با عضویت ایران در سازمان همکاریهای شانگهای و انعقاد تفاهم نامههایی در حوزههای پولی و مالی میتوان مراودات مالی کشورمان را تسهیل کرد، در واقع، پیوستن به پیمان شانگهای یکی از معضلات و مشکلات اصلی ما درباره تبادلات پولی و بانکی را برطرف خواهد کرد.
نوشآبادی ادامه داد: پیوستن به شانگهای باعث میشود بسیاری از محدودیتهای صادراتی بین کشورهای عضو شانگهای برداشته شود و امکان تهاتر کالاها هم وجود دارد که برای تأمین کالاهای اساسی و محصولات تولیدی ما اهمیت زیادی دارد.
وی تاکید کرد: پیوستن به پیمانهای بینالمللی لازم است اما کافی نیست و باید مراودات 2 جانبه با کشورهای همسایه را نیز گسترش دهیم؛ راهبرد ایران در حوزه روابط بین المللی معطوف به آسیا است و توسعه مبادلات و همکاری های اقتصادی، تجاری و پولی با کشورهای منطقه دردستور کار است لذا عضو کشورمان در پیمان مذکور می تواند کشورمان را در شرایط مناسب تری برای گسترش مناسبات قرار دهد.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان اینکه ما باید از فرصت عضویت در شانگهای نهایت استفاده را ببریم، اظهار کرد:عضویت ایران در سازمان همکاریهای شانگهای یک معامله برد-برد است و یکی از مهمترین اقدامات دولت سیزدهم در حوزه سیاست خارجی محسوب میشود.
نماینده ورامین در مجلس با بیان اینکه ایران توجه به دیپلماسی اقتصادی را دردستور کار قرار داده است، اضافه کرد:بر این اساس حضور کشورمان در پیمان شانگهای سبب تقویت دیپلماسی اقتصادی و همچنین تقویت پیمان یاد شده خواهد شد زیرا جمهوری اسلامی ایران نیز دارای ظرفیت های خوبی است که کشورهای دیگر نیز میتوانند از آن بهره ببرند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: با توجه به ابعاد امنیتی و سیاسی این پیمان، لایحه عضویت ایران در سازمان همکاریهای شانگهای در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی بررسی خواهد شد و گزارشی در این باره تقدیم هیئت رئیسه خواهد شد.
به گزارش ایران اکونا به نقل از تسنیم، اخیرا علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت در توییتی نوشت: لایحه «الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به سازمان همکاری شانگهای» پس از تصویب در دولت، جهت طی تشریفات قانونی تقدیم مجلس شد.
به گزارش ایران اکونا به نقل از تسنیم، سازمان همکاریهای شانگهای سازمانی اوراسیایی میان دولتی است که برای همکاریهای چند جانبهٔ امنیتی، اقتصادی و سیاسی تشکیل شدهاست. این سازمان در سال 1996 توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان با هدف برقرار کردن موازنه در برابر نفوذ آمریکا و ناتو در منطقه، پایهگذاری شد. اندکی بعد، ازبکستان هم به این سازمان پیوست و این سازمان رسماً به «سازمان همکاری شانگهای» تغییر نام داد.
علاوه بر اعضای اصلی، ابتدا مغولستان در سال 2004 و یک سال بعد ایران، پاکستان، هند و افغانستان در سال 2005 و پس از آن بلاروس به عنوان عضو ناظر به سازمان ملحق شدند.
در تاریخ 10 ژوئیه 2015 این سازمان با عضویت هندوستان و پاکستان موافقت کرد و این دو کشور در کمتر از دو سال همه شرایط برای عضویت کامل این سازمان را اجرا کردند و عضویت این دو کشور در سازمان همکاری شانگهای در اجلاس رهبران کشورهای عضو این سازمان که طی در ژوئیه 2017 در آستانه، پایتخت قزاقستان، برگزار شد، به تصویب رسید. و در تاریخ 17 دسامبر 2021 با سفر آیتالله سید ابراهیم رئیسی به دوشنبه پایتخت تاجیکستان این سازمان با عضویت ایران موافقت کرد.
انتهایپیام/