به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از گرگان، شهربازی گرگان که از آن به عنوان ابرپروژه شهری در استان گلستان و حتی شمال کشور یاد میشود، در سالهای اخیر با مشکلات و مسائل مختلفی مواجه شد تا جاییکه علاوه بر موضوعات فنی، عمرانی و اعتباری، اجرای این پروژه به مناقشهای میان موافقان و مخالفان شهردار گرگان نیز تبدیل شده است.
شهر گرگان بیش از 100 جاذبه طبیعی و تاریخی دارد که سالانه مسافران و گردشگران بسیاری از آنها بازدید میکنند اما نکته قابل تأمل اینست که به رغم عبور چند میلیون مسافر و گردشگر از این استان و شهر گرگان، درصد کمی از آنان گلستان و گرگان را به عنوان مقصد سفر انتخاب میکنند.
بسیاری معتقدند که این اتفاق ناشی از ضعف در زیرساختهاست و اتفاقاً احداث برخی پروژهها مانند شهربازی هزارپیچ، هتلها و مجتمعهای اقامتی نیز با هدف ماندگاری مسافران و گردشگران و همچنین تحول اقتصادی این شهر آغاز شد اما کشمکشها و مشکلاتی که در ادامه برای اجرای این پروژه به وجود آمد سبب شده است تا پروژهای که قرار بود فاز نخست آن تا سال 1400 تکمیل شود امروز همچنان درگیر اما و اگر باشد.
پس از تغییر شهردار اسبق گرگان ( عبدالرضا دادبود) که شهربازی در دوران مدیریت او آغاز شد و روی کارآمدن محمدرضا سبطی که اعتقادی به این پروژه نداشت، شهربازی گرگان کاملاً به محاق رفت. تا جاییکه تجهیزات سورتمه ریلی شهربازی گرگان که با ارز نیمایی به ارزش 40 میلیارد تومان خریداری شده بود، در گمرک در حال رسوب بود.
با دستگیری شهردار سابق گرگان به جرم اختلاس و روی کارآمدن سیدمحمدرضا سیدالنگی، شورای دوره ششم که دستاوردی نداشت و در نزد افکار عمومی نیز بیاعتبار شده بود، اصرار بر اجرای این پروژه داشتند؛ پروژهای که در مقایسه با پارک ارم تهران که یکی از مشهورترین و بزرگترین شهربازیها در کشور است، بیش از چهار برابر بزرگتر است.
ترخیص سورتمه از گمرگ در بهمن 1401
براساس مستندات موجود قرارداد خریداری تجهیزات سورتمه ریلی در تاریخ 20 بهمن ماه سال 1399 با پیمانکار بسته و حدود 5 ماه بعد تجهیزات از چین وارد ایران شد اما بهدلیل برخی مسائل مانند تغییر شهردار، عدم پرداختهای مالی و غیره این تجهیزات در گمرک در حال رسوب بود که در نهایت با انتخاب سیدالنگی و پیگیریهای شهرداری و برخی اعضای شورا در تاریخ بیستم بهمن ماه 1401، تجهیزات سورتمه ریلی از گمرک ترخیص شد.
اما از آن زمان تا کنون، دعواها و کشمکشها بر سر این پروژه در شورا ادامه دارد و به موضوعی برای قدرتنمایی طیف مخالف شهردار تبدیل شده است؛ حتی برخیها از این رویکرد شورا تعبیر به سنگاندازی و کارشکنی میکنند.
با این وجود، این دعواهای بیهوده که سرمایههای شهر و شهروندان را هدف قرار داده با ورود دادستانی و تذکرات جدی درخصوص اجرای این پروژه، مسیر دیگری را طی کرد. با حضور دادستان مرکز استان در محل اجرای پروژه شهربازی و تذکرات صریحی که در خصوص پرهیز از حیف و میل سرمایههای مردمی داد، در 17 شهریورماه لایحه شهرداری در صحن شورا مطرح شد و با اکثریت آرا به تصویب رسید.
فرمانداری پاسخی نداد
مصوبه شورا در تاریخ بیستم شهریورماه امسال برای بررسی و طرح در هیئت تطبیق به فرمانداری ارسال شد اما فرمانداری در بیست و هفتم همان ماه نامهای را برای شورا ارسال و در آن ابهاماتی را در خصوص اجرای پروژه سورتمه ریلی مطرح کرد که شهرداری گرگان در تاریخ دوم مهرماه پاسخهای خود را به شورا ارائه و آنان نیز در چهارم مهرماه مکاتبه دیگری با فرمانداری انجام دادند.
براساس ماده 7 آیین نامه اجرایی ماده 80 قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب 1375 و اصلاحات بعدی " هیئت تطبیق موظف است حداکثر ظرف دو هفته از تاریخ ابلاغ مصوبه با ذکر مورد و مستدل اعتراض خود را به شورا اعلام و درخواست تجدیدنظر کند. عدم اعلام نظر توسط هیئت تطبیق در زمان قانونی مقرر، به منزله تأیید مصوبه شورا است".
با وجود صراحت قانون در این زمینه و عدم اعلام نظر هیئت تطبیق در زمان و موعد مقرر، شورای اسلامی شهر گرگان هنوز این مصوبه را به شهرداری برای اجرا ابلاغ نکرده است. جالبتر آنکه تعدادی از همین اعضا نیز در گفتوگو با رسانهها قول بهره برداری از سورتمه ریلی هزارپیچ را تا پایان امسال داده بودند.
باعث تاسف است که این گروکشیها همچنان ادامه دارد و دود این همه بیتدبیری نه تنها به چشم شهروندان میرود بلکه شوراییان هم باید توجه داشته باشند که مردم در پای صندوقهای رای، عملکرد و دستاوردهای آنان را قضاوت خواهند کرد.
هزینه نصب سورتمه در یکسال 30 میلیارد تومان بیشتر شد
قابل توجه دادستان مرکز استان و دیگر دستگاههای نظارتی باید گفت که با توجه به افزایش هزینهها، بالا رفتن قیمت ارز و غیره بودجه موردنیاز برای حضور تیم فنی چینی در گرگان و نصب این سورتمه ریلی در همین دو سه ماه اخیر که دعواها بالا گرفته از 57 میلیارد تومان، طبق برآورد شرکت پیمانکار به حدود 63 میلیارد تومان رسیده است.
گفتههای سعید اعتصامی مدیرعامل شرکت واسط با طرف چینی برای نصب سورتمه ریلی شهربازی گرگان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم، ابعاد دیگری از خسارتهای این دعواهای درون شورایی را روشن کرده است. او میگوید هزینه نصب سورتمه ریلی سال گذشته 27 میلیارد تومان بود اما تاخیری که ایجاد شده هزینه پروژه را طبق برآورد 6 ماه قبل به 57 میلیارد تومان رسانده؛ ضمن اینکه با افزایش نرخ ارز، قیمت اجرای پروژه نیز تا 63 میلیارد تومان افزایش یافته است.
او با اشاره به خریداری تجهیزات سورتمه ریلی با استفاده از ارز نیمایی گفت: پیش پرداخت خرید سورتمه ریلی با طرف چینی در 15 اردیبهشت ماه سال 1400 انجام شد. آن زمان حدود 40 میلیارد تومان برای خریداری این تجهیزات هزینه شد که امروز با افزایش قیمت ارز، ارزش تجهیزات خریداری شده حدود 180 تا 200 میلیارد تومان است. ضمن اینکه تخصیص ارز نیمایی برای واردات این تجهیزات به سختی انجام میشود.
اعتصامی با اشاره به برخی اظهارنظرهایی که درباره هزینه اجرای این پروژه مطرح شده است گفت: شهرداری گرگان 4 مرحله مناقصه برای نصب سورتمه ریلی برگزار کرد که هر بار توانستیم برنده مناقصه باشیم. هزینه نصب تجهیزات سورتمه شامل هزینههای دلاری و ریالی است. قرارداد با شرکت چینی 550 هزار دلار است که پیشنهاد دادیم در زمان حضور تیم فنی چینی مذاکراتی با آنان انجام و به هر میزانی که تخفیف در نظر گرفتند از مبلغ کل قرارداد کاسته شود.
همه استانداردهای لازم اخذ شده است
پیگیریهای خبرنگار ما نشان میدهد از 57 میلیارد تومانی که برای نصب سورتمه ریلی در شهربازی مدرن گرگان ( هزارپیچ) پیشنهاد شده حدود 15 تا 20 میلیارد تومان آن صرف هزینههایی مانند تأمین اجتماعی، مالیات، خرید وسایل مصرفی، استقرار و هزینههای اقامت تیم فنی 10 نفره از چین به مدت 5 ماه در گرگان و غیره خواهد بود!
اخذ استاندارد سورتمه ریلی از دیگر دغدغههایی است که مخالفان اجرای آن در شورای شهر مطرح میکنند. این در حالی است که براساس مستندات موجود تجهیزات خریداری شده در کشور مبدا ( چین) و در حضور بازرس شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، مورد بررسی و آزمون قرار گرفت و انطباق محموله با استاندارد ISIRI 8987-1+A1 تأیید شد.
اعتصامی نیز درباره این موضوع گفته در زمان ترخیص کالاها از گمرک، استانداردهای مورد نیاز مورد تایید قرار گرفت و طبق قراردادی هم که با پیمانکار داریم، طرف چینی موظف است پس از نصب سورتمه به مدت 15 تا 30 روز بهرهبرداری آزمایشی آن را انجام دهد و ملزم به اخذ تاییدیه استاندارد هم هست.
با وجود سرمایهگذاری چند صد میلیارد تومانی که تا کنون در شهربازی مدرن گرگان انجام شده، تذکرات صریح و پیاپی دستگاههای قضایی و نظارتی مبنی بر تداوم عملیات اجرایی این پروژهها اما متأسفانه برخی از اعضای شورای شهر گرگان ترجیح میدهند تا در سال پایانی شورای دوره ششم، همچنان بر طبل اختلافات بکوبند تا شاید با ناکارآمد نشان دادن شهرداری، بتوانند از این نمد کلاهی برای خود ببافند. از سوی دیگر این رفتار برخی اعضای شورا بیشتر دهنکجی به بزرگان شهر است که بارها آنان را به دوری از اختلاف و درگیریهای بیفایده توصیه کرده بودند.