عباس جمالی؛ مدیر اجرایی شرکت دانشبنیان نواواکسن راد در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم اظهار کرد: ایران در سال 1396 درگیر آنفولانزای فوق حاد پرندگان شد و نزدیک به 50 درصد مرغ تخمگذار کشور از بین رفته و خسارت گستردهای به فارمهای مادر کشور که جوجه گوشتی را تأمین میکنند وارد شد و سیاست سازمان دامپزشکی کشور به سمت واکسیناسیون آنفولانزای فوق حاد پرندگان رفت.
جمالی گفت: این واکسن از سال 1398 به صورت 100 درصد وارداتی بود که در سال 1400 ما با فناوری پیشرفته نوترکیب، موفق شدیم بذر نوترکیب را بسازیم و به عنوان اولین واکسن با فناوری نوترکیب، آنفولانزای فوق حاد پرندگان را تولید و وارد بازار کردیم.
تست موفقیتآمیز واکسن آنفلوانزای فوق حاد پرندگانوی ادامه داد: امروز 70 تا 75 درصد نیاز کشور را تأمین میکنیم و ما تنها شرکت تولیدکننده این واکسن در کشور هستیم که به دلیل فناوری پیشرفته و پیچیدهای است که این واکسن دارد.
مدیر اجرایی این شرکت دانشبنیان تصریح کرد: ما قادر هستیم تا 200 میلیون دوز از این واکسن را تهیه کنیم و سالیانه بین 130 تا 140 میلیون دوز نیاز کشور به این واکسن راهبردی است که امسال نزدیک به 100 میلیون دوز از این واکسن را تولید کردیم و مابقی براساس کشش بازار است.
جمالی خاطرنشان کرد: ما به سازمان دامپزشکی کشور اعلام کردیم که قادر هستیم 100 درصد نیاز کشور را برطرف کنیم. مهمترین ویژگی این واکسن، انطباق بذر واکسینال با سوش در گردش است درحالی که واکسنهای وارداتی بین 93 تا 94 درصد شباهت دارند سوش واکسینال ما نزدیک به 99 درصد با ویروس در گردش کشور شباهت دارد.
وی گفت: کلیه فارمهایی که از واکسن این شرکت دانشبنیان استفاده کردند حفاظت 100 درصدی داشته و هیچگونه بیماری در این فارمها مشاهده نشده است.
جمالی تصریح کرد: در سالهای گذشته نیز بیماری فوق حاد پرندگان در کشور وجود داشت اما معمولاً سیاست به سمت حذف گلهها بود و گلههای درگیر را حذف میکردند اما در سال 1395 و 1396 به واسطه جهشهایی که در ویروس اتفاق افتاده بود در کشور غیرقابل کنترل شده بود.
مدیر اجرایی این شرکت دانشبنیان ادامه داد: 27 میلیون مرغ تخمگذار از مجموع 45 تا 50 میلیون مرغ تخمگذار کشور از بین رفت، قیمت تخممرغ دوبرابر شد و شوک سنگینی به کشور وارد کرد و در اثر این شوک، سیاست سازمان تغییر کرد تا واکسیناسیون را به برنامه پیشگیری خود اضافه کند و از سال 98 واردات واکسن شروع شد.
وی گفت: سالهای 98 و 99 واکسنها به صورت 100 درصد وارداتی بود. از سال 1400 ما توانستیم تولید این واکسن را آغاز کنیم. سالانه بیش از 10 میلیون دلار بابت همین واکسن خروج ارز داریم و واکسن این شرکت دانشبنیان کمتر از 2 تا3 درصد ارزبری دارد و ما حتی ماده اولیه واکسن را صادر میکنیم.
جمالی تصریح کرد: ارزبری به 2 تا 3 درصد رسیده است و نزدیک به 7 میلیون دلار سالیانه صرفهجویی ارزی تا به امروز اتفاق افتاده است که اگر بتوانیم کل نیاز کشور را تأمین کنیم برای همین تکواکسن 10 میلیون دلار صرفهجویی ارزی خواهیم داشت.