به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از قزوین، محمدحسین عطائی ظهر امروز در نشست هماندیشی معاونتهای سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین با مدیران مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین که در این مرکز برگزار شد، با تأکید بر لزوم کاربردی شدن پژوهشها و تحقیقات حوزه کشاورزی اظهار داشت: اجرای تحقیقات کشاورزی بدون در نظر گرفتن صورتمسئلههای مهم استان قزوین مانند بحران آب و خشکسالی نمیتواند منجر به نتایج مفید و ایجاد ارزش افزوده اقتصادی در بخش کشاورزی شود.
عطائی با اشاره به ضرورت فاصلهگرفتن پژوهشهای این بخش از حالت نظری و تئوری صرف تصریح کرد: باید ثمره و نتیجه طرحهای تحقیقاتی و مطالعاتی بخش کشاورزی برای جامعه هدف به ویژه کشاورزان و بهرهبرداران به تفصیل بیان شود تا کشاورزان و زارعان ما بتوانند از علم و دانش روز بهرهمند شوند.
وی با یادآوری اینکه الگوی کشت استان قزوین توسط وزارت جهادکشاورزی ابلاغ شده، افزود: با این حال اجرای الگوی کشت جدید نیاز به رفتارسازی در بین کشاورزان دارد و به همین خاطر مرکز تحقیقات کشاورزی استان قزوین با روش علمی و دقیق اجرای الگوی کشت را برای ما معین کند تا کمترین هزینه در این بخش صورت بگیرد.
عطائی بهرهوری آب را بزرگترین مسئله نظام کشاورزی و باغداری در استان قزوین دانست و ادامه داد: با این حال تعداد اندکی تحقیقات در حوزه مدیریت و نرخ بهرهوری آب داشتهایم و باید این رویه متحول شده و تمرکز اجرای طرحهای تحقیقات کشاورزی بر رفع بحران آب و افزایش نرخ بهرهوری آب باشد.
رئیس جهاد کشاورزی استان قزوین با اشاره به اجرای طرح احیای دشت قزوین در استان گفت: با توجه به بحرانهایی مانند فرونشست و فروچاله و تخلیه سفرههای آب زیرزمینی باید مرکز تحقیقات کشاورزی استان قزوین بازوی فکری اجرای طرح احیا و پایدارسازی دشت قزوین باشد و هدف اصلی این طرح هم نجات دشت قزوین از بحران آب است.
وی به فاصله موجود بین بدنه اجرایی و تحقیقاتی در حوزه کشاورزی اشاره کرد و افزود: باید فاصله زیاد بین پژوهشگران مرکز تحقیقات و کارشناسان سازمان جهادکشاورزی از بین برود تا نتیجه پژوهشهای این مرکز بتواند به سرعت در بخش اجرایی بهکارگیری شود.
انتقال 23 واحد فناور به مرکز رشد جهادکشاورزی قزوین
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی استان قزوین هم با اشاره به اجرای 103 طرح پژوهشی حوزه کشاورزی و منابع طبیعی در مرکز با استفاده از حدود 400 محقق گفت: در یک سال اخیر 60 هسته فناور در حوزه کشاورزی را شناسایی و بررسی کرده و 23 واحد فناور را هم انتخاب کرده و به مرکز رشد کشاورزی قزوین انتقال دادیم.
بابک قرالی از رشد حدود 14 برابری پوشش طرح یاوران تولید در استان قزوین خبر داد و اضافه کرد: در شرایطی که فقط 78 نفر در قالب این طرح مهارتآموخته شده بودند، تا امروز 1103 نفر را در حیطه آموزش دادیم و مهارتهای پرورش و تولید محصولات کشاورزی را مطابق با آخرین استانداردهای ملی و فراملی ارتقا دادیم.
قرالی دانشبینانسازی کشاورزی را یک مسیر بیبازگشت دانست و گفت: رشد دانش و فناوری در حوزه کشاورزی نباید محدود به شعار سال باشد و به همین خاطر باید در سال 1402 رسوخ دانش در بخش کشاورزی، زراعت و باغداری را جدیتر از سال گذشته دنبال کنیم و در این زمینه باید همه ظرفیتهای استان احصا و فعال شوند.
وی با اشاره به اجرای 15 طرح تحقیقاتی و پژوهشی راهبردی در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گفت: مهمترین این طرحها بررسی راندمان تولید گوشت در مرغ آرین (نژاد ایرانی) در مقایسه با نژادهای وارداتی بود و در کنار این طرح هم طرح راهبرد مهمی مانند خوابیدگی بوتههای انگور توسط کارشناسان و محققان این مرکز بررسی شد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی استان قزوین در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به طرحهای بوممحور این مرکز تصریح کرد: بررسی معضلات مربوط به آفت پروانه دمقهوهای و تولید گوسفند نژاد شال هم از جمله موضوعات بومی بودند که توسط این مرکز در قالب طرح تحقیقاتی به نتیجه رسیدند.
راهاندازی قرارگاه احیا و پایدارسازی دشت قزوین تصویب شدوی افزود: همچنین طرح توسعه باغات 7 محصول و میوه شامل پسته، تمشک، زرشک، زغالاخته، زیتون، عناب و فندوق هم در این مرکز بررسی شد و پیشنهادهای اصلاحی و ترویجی درباره کشت و تولید این محصولات ارائه شد. همچنین در این مرکز درباره اثرگذاری گردوغبار و ماسهروان بر آینده کشاورزی استان قزوین طرحهای تحقیقاتی اجرا کردیم و حتی طرح توانمندسازی زنان روستایی را مطالعه کردیم.