خبرگزاری تسنیم، لرستان: هیئتدولت، شنبه 29 مهرماه و پس از گمانهزنیهای فراوان سید سعید شاهرخی را بهعنوان استاندار جدید لرستان معرفی کرد و شاهرخی در حالی بهعنوان نوزدهمین استاندار لرستان معرفی شد که پیش از این در دولت روحانی معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان بوده و با فضای استانداری ناآشنا نیست.
تسنیم منتشر کرد؛ 8 چالش پیشروی استاندار جدید گیلانطبیعتاً شاهرخی باتوجهبه سابقه بالای کار در لرستان و بومیبودن مشکلات، ظرفیتها و نیازهای این استان را میداند، اما خبرگزاری تسنیم بهدلیل رسالت رسانهای خود به معرفی برخی از این چالشها میپردازد.
کارخانههای تعطیل و نیمهتعطیل
لرستان سالیان متمادی است که همواره بین استانهای صدرنشین کشور در بیکاری، تورم، گرانی، فلاکت، مهاجرت و دیگر شاخصهای منفی اقتصادی بودهاست.
تعطیلی و یا نیمهتعطیل بودن بیشتر کارخانهها و واحدهای تولیدی، صنعتی لرستان از اصلیترین دلایل وجود شاخصهای منفی و نرخ بالای فلاکت در لرستان است.
کارخانه پارسیلون، صدر فولاد لرستان، کارخانه چرم و پوست، ژنراتورسازی خرمآباد، سیمان لرستان و لاستیکسازی تنها تعدادی از دهها صنایع این استان است که یا بهطور کامل تعطیل هستند و یا اینکه در حال حاضر با ظرفیت کامل خود مشغول به فعالیت نیستند.
فعالکردن تنها درصدی از کارخانجات تعطیل میتواند مشکل بیکاری و مهاجرت فراوان جوانان لرستان را رفع کند و وضعیت اقتصادی نابسامان این استان را نیز سامان دهد.
تسریع در ساخت سدها
لرستان سومین حوضه آبریز ایران و دارای غنیترین شبکه آبهای کشور است که با احداث سد و بهرهگیری از این ظرفیت، این استان میتواند رونق و تحول چشمگیری پیدا کند.
بهنتیجه رسیدن و تسریع در ساخت سدهای لرستان میتواند بسیاری از مشکلات اقتصادی و بیکاری این استان را حل کند، اما سالها است که روند احداث بسیاری از این سدها بهکندی پیش میرود و پیشرفت خاصی حاصل نشدهاست.
«تکمیل سدهای نیمهکاره» و «افزایش تخصیص آب» لرستان دو مطالبه جدی مردم این استان است که بارها از طریق رسانهها و تریبونهای مختلف اعلام و گوشزد شدهاست تا راه نجاتی باشد برای استانی که علیرغم ظرفیتهای غنی آبوخاک دستبهگریبان بیکاری، فقر، فلاکت، تورم و خودکشی است.
سد معشوره یکی از مطالبههای تاریخی مردم لرستان است که همواره در سفرهای مختلف مسئولان به این استان بهعنوان یکی از جدیترین دغدغهها عنوان میشود، اما پس از سالها تنها پیشرفت حدود 9 درصدی داشتهاست.
توقف راهآهن لرستان
راهآهن یکی از مهمترین سازوکارهای کارآمد در زمینه حملونقل درونشهری و برونشهری محسوب میشود و هرکجا که شبکههای سراسری راه آهن ایجاد شدهاست، رشد و توسعه اقتصادی را برای آن منطقه بهدنبال داشتهاست.
در واقع کارشناسان اقتصادی بر این باورند که بین کارآیی در بخش حملونقل و کارآیی عمومی در بخش اقتصاد و رشد آن ارتباط مستقیمی وجود دارد.
بسیاری از شهرهای لرستان به خطوط ریلی کشوری وصل نیست و شهروندان لرستانی از این مزیت ویژه در حملونقل بهره مند نیستند و پروژه راهآهن خرمآباد به عنوان یکی از مهمترین پروژههای این استان مدتهاست که تعطیل شدهاست.
این مسیر ریلی بهطول 333 کیلومتر با هدف رفع تنگناهای خط سراسری موجود، اتصال مرکز لرستان به شبکۀ ریلی و افزایش ظرفیتهای باربری در حال اجرا با روند لاکپشتی است.
کلنگ احداث طرح راهآهن لرستان سال 1390 به زمین زده شد و بنا بود در شهریور سال 1398 به بهرهبرداری برسد، اما هنوز این پروژه در مراحل ابتدایی عملیات اجرایی متوقف است.
مشکلات بهداشتی و درمانی
لرستان از لحاظ زیرساختهای بهداشتی و درمانی مشکلات فراوان دارد و در این زمینه بسیار پایینتر از استانداردهای کشوری است. این قضیه بهویژه در شهرهای کوچک نمود بیشتری دارد.
تعدادی از شهرهای لرستان حتی از عدم وجود بیمارستان رنج میبرند و شهروندان این شهرها برای برخی امور ابتدایی هم باید به مرکز این استان و یا شهرهای مجاور سفر کنند.
کمبود پزشک در بیمارستانها، مراکز دولتی و خصوصی از دیگر مشکلات عدیده لرستان است که بارها در سالهای متمادی از سوی رسانهها عنوان شدهاست، اما همچنان این معضل رفع نشدهاست.
رئیس علوم پزشکی لرستان فروردین امسال خبر از دست اقدام بودن 50 پروژه عمرانی در حوزه درمان با متراژ 167 هزار مترمربع داد که تسریع و پیگیری بهنتیجه رسیدن این پروژه میتواند درصدی از مشکلات درمانی این استان را رفع کند.
حدود 35 درصد از جمعیت لرستان در روستاها سکونت دارند و عدم دارابودن امکانات کافی در خانههای بهداشت روستایی از دیگر مشکلات این استان است که نیاز به توجه جدی دارد.
مهاجرت بالای روستاییان
لرستان بیشترین جمعیت روستایی را در کشور بهنسبت سرانه جمعیتی به خود اختصاص دادهاست و بهترین فرصتهای اقتصادی در روستاهای این استان وجود دارد.
حدود 35 درصد جمعیت لرستان در روستا سکونت دارند و چنانچه مشکلات این قشر رفع شود میتوان علاوهبر کاهش نرخ مهاجرت، زنجیره ارزش اقتصادی کشاورزی مناسب را در روستاهای این استان ایجاد کرد.
عدم امکانات و زیرساختهای بهداشتی، آموزشی و درمانی، نبود شغل پایدار، عدم ساخت سدها، مشکلات حوزه مسکن روستایی، بهروز نبودن و سنتی بودن کشاورزی و باغداری، توسعهنیافتن دامداری، عدم احداث و بهسازی جادههای روستایی از مشکلاتی است که موجب مهاجرت روستانشینان بهویژه جوانان شدهاست.
لرستان طی سالهای اخیر با تنش آبی است، بهطوریکه با شروع فصل گرما مشکل تأمین آب شرب تعدادی از روستاهای این استان آغاز میشود و تعداد بالایی از روستاهای لرستان با کمبود آب آشامیدنی دستوپنجه نرم میکنند.
کاهش نزولات آسمان، برداشت بیرویه آب، حفر چاههای غیرمجاز و روشهای سنتی آبیاری، افت سفرههای زیرزمینی را در پی دارد و نهتنها خساراتی بر پیکره کشاورزی، صنعت و محیطزیست واردشدهاست بلکه مردم برخی مناطق روستایی را نیز با مشکل تأمین آب شرب مواجه کردهاست.
ناتمامماندن پروژههای ورزشی
در سال گذشته با صعود تیم فوتبال خیبر خرمآباد به لیگ برتر و جشن خیابانی برای این صعود اشتیاق عجیب مردم لرستان به ورزش عیان شد. تعداد بالای ملیپوشان و قهرمانان لرستانی در رشتههای مختلف ورزشی نمایانگر استعداد و علاقه بالای جوانان این استان به امر مهم ورزش است.
لرستان با وجود ظرفیتهای ورزشی از کمبود زیرساختها رنج میبرد و در برخی از شهرهای این استان حتی مکان مناسبی برای بسیاری از رشتهها و ورزش هم وجود ندارد.
یکی از پروژههای مهم ورزشگاه شهدای لرستان است که علیرغم اینکه به ایستگاه پایانی احداث رسیدهاست، اما مشکلات این پروژه که با اندکی پیگیری قابل رفع است مانع از بهرهبردای شدهاست.
بهنتیجه نرسیدن طرح ملی مسکن
طرح ملی مسکن در لرستان هم همزمان با سایر استانها در کشور آغاز گردید و در بسیاری از استانها شاهد پیشرفت قابلتوجه این طرح بودهایم اما، در این استان همچنان بحث بر سر تأمین زمین داغ است.
مسئولان لرستان پس از سه سال هنوز برای تأمین زمین برای احداث مسکن ملی بهنتیجه نرسیدهاند که این موضوع جای بحث دارد، اما قیمت بالای اجاره در این استان که جزو استانهای صدرنشین تورم در بخش مسکن است میتوانست با تسریع در ساخت مسکن ملی تا حد قابلتوجهی رفع شود.
بیش از 8 هزار نفر از متقاضیان مسکن ملی در لرستان حتی واریزیهای اولیه خود را انجام دادهاند، اما گمان میرود اگر این طرح بههمین صورت در این استان اجرا شود به شکست بینجامد.
شاهد این ادعا این است که مدیرکل راهوشهرسازی لرستان روز 25 مهرماه در گفتوگوی ویژه خبری گفت که بیشتر اراضی استفادهشده در طرح ملی مسکن این استان اراضی ملی با معارض محلی است و این موضوع اجرای این طرح را با وقفه روبهرو کردهاست.
آتشسوزی جنگلها
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان روز 29 مهرماه در گفتوگو با خبرنگار تسنیم آتشسوزی در جنگلهای این استان را فقط در تابستان امسال 5295 هکتار اعلام کرد که این رقم برای لرستان که جنگلها یکی از شاخصههای مهم طبیعت است جای نگرانی و تأمل ویژه دارد.
اقداماتی مانند دستگیری و برخورد با متخلفان و افزایش جنگلبانها در لرستان انجام شدهاست، اما باعث بازدارندگی و توقف یا حتی کاهش روند آتشسوزی در این استان نشدهاست.
آتشسوزی مزارع در لرستان هم یکی از معضلات این استان است که باعث آتشسوزی بیش از 440 هکتار و خسارت بیش از 13 میلیارد تومانی در این بخش شد.
بنا به گفته مسئولان این آتشسوزیها دلایل متفاوت دارد که بسیاری از آنها عمدی است که توسعه زمینهای کشاورزی، اختلافات شخصی، عدم توجه گردشگران از جمله مهمترین این دلایل است.
ادامه این روند در سالهای آینده میتواند خسارات غیرقابلبرگشت و جبران ناپذیری را به طبیعت لرستان وارد آورد که نیاز به توجه جدی برای حفاظت از جنگلهای زاگرس بهشدت در این منطقه احساس میشود.