به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، علی صالح آبادی رئیس بانک مرکزی در نشستی که در مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در خصوص ضرورت تغییر ریل سیاستگذاری کشور در تدوین برنامه هفتم توسعه، برگزار شد، گفت: امروز اهمیت برنامه های توسعه بالاست چرا که کشور بر اساس این اهداف در چند سال آینده قرار است اداره شود. هر چه این جهت گیری ها واقع بینانه تر و اجرایی تر باشد طبیعی است که باعث می شود کشور در مسیر درست حرکت کند.
وی افزود، در برنامه های توسعه قبلی انحرافاتی وجود داشت، مانند همین برنامه ششم که بین اهداف و واقعیت هایی که رسیدیم تفاوت معنا داری وجود داشت. ما در برنامه نمی توانیم آرمان ها را بنویسیم، ولی الزامات پیش نیاز آن ها را مورد نظر قرار ندهیم.
رییس کل بانک مرکزی گفت: درست ندیدن پیش نیاز ها و زیر ساخت ها باعث می شود که چیزهایی که در برنامه مینویسیم بر مدار واقعیت نباشد و تفاوت های زیادی بین پیش بینی ها و تحقق یافته ها باشد و برنامه ها صرفا روی کاغذ بماند. بر این اساس اهداف پیش بینی شده در برنامه هفتم و الزامات رسیدن به آن ها هم باید تعریف شود.
صالح آبادی با اشاره به اینکه، خطاهای سیاست گذاری در کدام قسمت می باشد، گفت: اساسا چه خطاهایی پیش می آید و اینکه چکار کنیم که دچار آن خطاها نشویم هم باید در تدوین برنامه توسعه لحاظ شود. متاسفانه یک فرهنگ غلطی راه افتاده که ما میدانیم در بعضی شاخص ها مثلا به یک عدد مشخص نمی رسیم اما می گوییم که زشت است اگر آن شاخص را پایین در نظر بگیریم ، آن را مطلوب در نظر بگیریم با اینکه خودمان می دانیم به آن تراز نمیرسیم، اینها فرهنگ های اشتباه است.
صالح آبادی گفت: در تدوین برنامه توسعه هم باید به بایدها نگاه کنیم و هم به نباید ها، تا کنون به نبایدها کمتر پرداخته شده است. اگر بخواهیم به یک هدف خاص برسیم یک مجموعهای از نباید ها هم باید مورد توجه قرار گیرند.
وی در بخش دیگری از توضیحات خود در خصوص الزامات تدوین برنامه هفتم توسعه، افزود، مهم ترین موضوعات در جنبه های اقتصادی بحث محدودیت منابع مالی است. متاسفانه نگاه تامین مالی، بانک پایه است و همه ی تکالیف بر عهده ی بانک ها هستند، بارها شنیده ایم که می گویند بانکها باید یکمیزانمشخص از منابع را تامین کنند، یک سری تسهیلات خاص را پرداخت کنند. این در حالی است که تامین مالی باید از بانک و بازار سرمایه و منابع خارجی باشد اما چه کنیم که منابع مردمی را به سمت فعالیت های مولد اقتصادی سوق دهیم ؟ پاسخ به این سوال مهم است.
رییس کل بانک مرکزی تاکید کرد، بحث اصلاح نظام بانکی هم بسیار مهم است، در تدوین برنامه هم نیاز به یک سری احکام مشخص داریم و اصلاح رابطه دولت با نظام بانکی و بانک مرکزی، اصلاح روابط بانکها با بانک مرکزی و اصلاح روابط بانک ها با مردم، اصلاحات جدی است که باید در دستور کار قرار گیرد.
صالح آبادی در پایان گفت: همه ی دستگاه های کشور باید در کنار هم قرار گیرند و به این اصلاحات کمک کنند. لزوم تدوین استراتژی توسعه و بهبود فضای کسب و کار هم بسیار مهم است و باید بدانیم که این برنامه قرار است آخر سر به کجا برسد. امیدواریم این نگاه برنامه ای وجود داشته باشد و با نگاه برنامه ای اصلاحاتی را انجام بدهیم و اهدافی ترسیم کنیم و همچنین امید داریم که برنامه هفتم واقع بینانه و قابل دسترس باشد.