به گزارش ایران اکونا به نقل از خبرگزاری تسنیم از شیراز، صنعت گردشگری یکی از پردرآمدترین صنایع دنیا است و امروزه رقابت فشردهای در بین بسیاری از کشورهای جهان برای جذب گردشگر دیده میشود. یکی از انواع گردشگری که روند رو به رشدی را طی میکند، گردشگری سلامت است.
تجربه بسیاری از کشورهای جهان نشان میدهد که گردشگری در تمام شاخههای آن به عنوان صنعتی ارزآور و اشتغالزا راه حل مناسبی برای رفع بیکاری و رشد اقتصادی است به همین دلیل دولت ایران از برنامه چهارم توسعه در زمینه بهداشت و درمان به دلیل رشد فزاینده مقوله جهانیسازی، حضور فعال در بازارهای جهانی را به عنوان رویکرد اصلی در نظر گرفته است.
شهر شیراز به عنوان شهر تاریخی و فرهنگی که از ظرفیتهای عظیم پزشکی نیز برخوردار است و میتواند به عنوان یکی از بازارهای هدف ایران در گردشگری پزشکی محسوب شود و درآمد ارزی بالایی را وارد کشور کند که متاسفانه این صنعت در شیراز چندان مورد توجه نبوده است.
عمده گردشگرانی که برای درمان به شیراز مراجعه میکنند از کشورهای حاشیه خلیج فارس و عراق هستند چرا که شیراز و اطراف آن یک ارتباط سنتی و فامیلی با جنوب ایران و مناطق شیخنشین و عربنشین دارند. همچنین تعدادی از آنها به دلیل مهاجرت به فارس آمدهاند به همین دلیل یک ارتباط قومی، مذهبی و فرهنگی با شیراز دارند.
با وجود این تلاشهای بسیاری از ابتدای دولت سیزدهم برای رونق این نوع گردشگری در استان فارس شکل گرفته که افزایش 550 درصدی ورود گردشگران در اردیبهشت ماه امسال نسبت به سال گذشته موید این تلاشها است هرچند هنوز زیرساختهای گردشگری در استان از جمله شهر سلامت به نتیجه مطلوب نرسیده است.
براساس آنچه امروز در شورای عالی گردشگری استان فارس مطرح شد 57 شرکت تسهیلگر و 9 مرکز مجوزدار در استان فارس فعالیت میکنند که طبق یک برنامه زمانبندی شده بناست که فعالان این عرصه افزایش یابد و استان فارس به لحاظ پذیرش گردشگران سلامت استان نخست کشور شود.
عراق، عمان و کشورهای حوزه خلیج فارس بیشترین سهم را دارند
عراق، عمان و دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس بیشترین سهم را در ورود به استان فارس برای دریافت خدمات سلامت دارد که دریافت خدماتی در زمینه چشم پزشکی، زیبایی، جراحی عمومی، زنان و یورولوژی از مهمترین دلیل مراجعات این افراد بوده است.
برقراری پروازهای مستقیم در کنار تامین زیرساختها برای بیمارستانها از دیگر مواردی است که در جلسه امروز مطرح شد و میتواند گردشگری سلامت در استان فارس را بیش از گذشته رونق دهد.
بر همین اساس مهرداد شریفی، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز در شورای عالی گردشگری استان فارس اظهار داشت: امروز گردشگری سلامت در اولویت قرار گرفته و یک افق برای آن ترسیم شده و سروسامان دادن به بیماران بستری و خصوصی از مهمترین اقدامات این حوزه است.
وی با بیان اینکه در سال گذشته بیش از 10 هزار بیمار در بخش گردشگری سلامت جذب شده است، گفت: برای رونق به این عرصه راهاندازی بخش آی پی دی در بیمارستانهای دولتی مورد توجه است تا خدمات تخصصی که در بخش خصوصی ارائه نمیشود در بخش دولتی انجام گیرد.
خدمات سرپایی باید در آمار گردشگری سلامت لحاظ شود
شریفی از آماده شدن سامانه جامع گردشگری سلامت و فعالیت آن از 10 روز آینده خبر داد که بر اساس آن کل آمار بیماران ثبت میشود و نظارت بهتری نیز برا ارائه خدمات انجام میگیرد. به گفته معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز تاکنون آماری از بیمارانی که تحت عنوان گردشگر سلامت مراجعه کرده و خدمات سرپایی گرفتهاند، ثبت نشده که این امر در ارائه گزارش و برنامهریزی میتواند موثر باشد.
براساس گفتههای معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز امسال در کیفیت خدمات درمانی نیز نظارتها افزایش یافته و منجر به رشد قابل توجه گردشگری سلامت شده است به گونهای که در سال گذشته 10 هزار و 500 نفر به عنوان گردشگر سلامت مراجعه کردند اما همین امر در فروردین ماه امسال 200 درصد افزایش داشته است.
65 درصد مراجعات گردشگری سلامت برای چشم پزشکی بوده است
وی با بیان اینکه در اردیبهشت امسال نیز هزار و 3 نفر گردشگر سلامت به استان مراجعه کرده که رشد 550 درصدی را نسبت به سال گذشته نشان میدهد، گفت: 1378 نفر گردشگر در 2 ماه ابتدایی به استان آمدند که 65 درصد برای چشم پزشکی و پس از آن برای دریافت خدمات تخصصی زیبایی و دیگر تخصصها بوده است. امسال تخصصهای جدیدی مانند اورولوژی و ارتوپدی نیز مراجعهکننده خارجی داشته است.
ساماندهی افراد فعال در این حوزه تحت عنوان یک انجمن از مواردی بود که شریفی در این جلسه مطرح و عنوان کرد: تمایلی به حذف افراد حاضر نداریم و 620 نفر شناسنامهدار میشوند که به آینده گردشگری سلامت کمک میکند.
شریفی به موضوع بیمههای بینالمللی اشاره و تصریح کرد: این موضوع میتواند گردشگری سلامت را رونق دهد اما در استان فارس مشکل بیمه بینالمللی بیماران حل نشده که تقاضا میکنیم سازمانهای بیمه وارد شوند و زمینه استفاده بیمه بینالمللی برای گردشگران سلامت فراهم شود.
وی همچنین خواستار اعتباربخشی به بیمارستانها در حوزه بینالمللی شد چراکه با این کار میتوان توریست بیشتری در حوزه سلامت جذب کرد.
راهاندازی انجمن حرفهای گردشگری سلامت
محمد فرخزاده، معاون استاندار فارس نیز در این جلسه با اشاره به رشد قابل توجه در گردشگری سلامت افزود: در گذشته عدم هماهنگی در این زمینه زیاد بود اما امروز این هماهنگی بین بخشی در حوزه گردشگری سلامت انجام شده است و با ورود میراث و علوم پزشکی روند کار به شدت مثبت شده که امید است با همین سرعت پیش برویم.
به گفته وی دو مصوبه بیمههای بینالمللی و راهاندازی انجمن حرفهای گردشگری سلامت از مهمترین اقداماتی است که این شورا میتواند در آن ورود کند همچنین اعتباربخشی بیمارستانها نیز دنبال میشود.
معاون امور گردشگری استاندار فارس همچنین از اعلام فراخوان برای بیمارستانهای فارس خبر داد که براساس آن بیمارستانها استاندارد میشوند تا پذیرش بیمار خارجی داشته باشند.
فراخوان برای صدور مجوز مراکز جذب توریست سلامت خارجی
میثم فرهادی دبیر کمیته گردشگری سلامت استان فارس نیز در همین رابطه چندی پیش اعلام کرد که تمامی بیمارستانهای استان که فاقد مجوز IPD هستند باید مجوز لازم را از دانشگاه علوم پزشکی دریافت کنند.
اکثر بیمارستانها بیش از 30 سال عمر دارند/ تلاش دانشگاه علوم پزشکی ایران برای ارتقای جایگاه کشور در گردشگری سلامتخیز استان فارس برای ساماندهی به گردشگری سلامت/ عراق و عمان در صدر توریسمدرمانیمشهد در زمینه توریسم درمانی و گردشگری سلامت در کشور پیشتاز استمعاون رئیس جمهوری: مشهد مقدس میتواند قطب زیارت و گردشگری سلامت باشدبه گفته وی استانداردسازی مراکز درمانی دولتی، خصولتی و خصوصی در سرتاسر استان برای رونق به گردشگری سلامت مورد توجه است که در یک فراخوان تمامی مراکز درمانی دولتی و خصوصی باید برای اخذ مجوز IPD به دانشگاه علوم پزشکی مراجعه کرده و این مهم جهت خدمترسانی هر چه بهتر به گردشگران سلامت استان انجام شود.
فرهادی اعلام کرده که دانشگاه علوم پزشکی اعلام فراخوان کرده و در حال انجام مراحل قانونی کار هستند و تلاش کمیته گردشگری سلامت این است که هر توریسم سلامت به عنوان یک سفیر از استان خارج شود و این مهم در صورتی محقق خواهد شد که زیرساختهایی برای خدمت رسانی به این گردشگران مهیا شود.