به گزارش ایران اکونا به نقل از دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم، پرویز خان، تاجر افغان که در کنار دهها کانتینر در گذرگاه مرزی «تورخم» در شرق افغانستان ایستاده و منتظر دریافت کالاهای وارداتی خود از چین است، میگوید تجارت او با شرکای چینی شرایط زندگی او را تغییر داده است.
خان به شینهوا گفت: از 12 سال پیش که تجارت خود را شروع کردم، شرایط زندگی من تغییر کرد، امروز ماشین و خانه دارم و زندگی به آرامی در جریان است.
تورخم واقع در ولایت شرقی ننگرهار افغانستان، که پاکستان را به چین وصل می کند، به عنوان یک گذرگاه مرزی بزرگ در نظر گرفته شده است که آسیای جنوبی و آسیای مرکزی را از طریق افغانستان به هم متصل میکند.
خان که از چین لوازم آرایشی وارد میکند، با اظهار اینکه محصولات چینی به دلیل قیمت مناسب در بین افغانها محبوبیت دارد، افزود او و دیگر تاجران افغان کالاهای خود را از چین از طریق بندر کراچی پاکستان وارد میکنند و تحویل این کالاها حدود سه ماه طول میکشد.
خان خاطرنشان کرد که انتقال یک کانتینر از چین به تورخم افغانستان 200 تا 250 هزار افغانی (حدود 2300 تا 2900 دلار آمریکایی) هزینه دارد.
مفتی عصمت الله، کمیسر شهر مرزی تورخم نیز اظهارداشت: روزانه 400 یا 450 کانتینر در شهر مرزی تورخم به سمت پاکستان ترخیص میشود و تقریباً همین تعداد به افغانستان میآید.
وی افزود: اکثر این کانتینرها حاوی کالاهای چینی هستند.
عصمت الله همچنین اظهارداشت، صادرات افغانستان به چین نیز شامل جلغوزه، بادام و گردو است.
با این حال، وی اعتراف کرد که انتقال تلگرافی (TT) همچنان مانعی در تجارت بین تاجران افغان و شرکای چینی آنها است، زیرا افغان ها به دلیل محدودیتهای اعمال شده از سوی آمریکا بر سیستم بانکی افغانستان، قادر به انتقال پول نیستند.
عصمت الله افزود: درخواست ما همکاری با تاجران افغان و معافیت تجارت از سیاست است.
وی همچنین خاطرنشان کرد مقامات افغانستان به عنوان بخشی از تلاشها برای گسترش فعالیتهای تجاری با چین اقدام به اقدام به باز نگه داشتن گذرگاه تورخم به صورت شبانهروزی و کاهش تعرفهها کردهاند.
قریشی بدلون، مسئول روابط عمومی ولایت ننگرهار گفت: گمرک تورخم به عنوان یک نقطه محوری برای افغانستان مهم است، زیرا کالاهای تاجران از جمله کالاهای چینی وارد کشور میشود.
وی افزود: از طریق بندر تورخم روابط تجاری خوبی با چین برقرار کردهایم و به همین دلیل اهمیت بیشتری برای آن قائل هستیم.
چین به دومین شریک تجاری بزرگ افغانستان تبدیل میشودافغانستان خواستار پیوستن به دو پروژه بزرگ چین استپیشنهاد چهارمادهای چین برای شکلگیری توسعه پایدار در افغانستان