محسن ردادی؛ جامعهشناس علوم سیاسی و عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم درباره شعار سال 1402 گفت: رهبر معظم انقلاب در صحبتهایشان به دستاوردها و موفقیتهایی که در سال قبل داشتیم، اشاره کردند اما نکتهای که وجود دارد این است که مردم علیرغم این پیشرفتها، آنچنان این موفقیتها را درک نمیکنند.
مهار تورم و رشد تولید با "قدرت نااقتصادی مردم!"وی دلیل این موضوع را اینگونه توضیح داد: تورم، کام مردم را تلخ کرده است بنابراین هرچقدر که پیشرفت وجود داشته باشد و در حوزههای مختلف موفق باشیم اما تا زمانی که تورم باشد، مردم نمیتوانند لذت و شیرینی پیشرفتها را درک کنند.
این جامعهشناس سیاسی عنوان کرد: شاید تورم، موضوعیت نداشته باشد اما دچار وضعیتی شدیم که تا زمانی که تورم وجود دارد نمیتوان پیشرفتها را احساس کرد؛ این مانع باید برطرف شود تا بقیه پیشرفتها دیده شود.
وی در بخش دیگری از این گفتگو اظهار داشت: اگرچه «مهار تورم» و «رشد تولید» از مفاهیم و موضوعات اقتصادی است اما مخاطبان شعار سال تنها تولیدکنندگان و مسئولان اقتصادی نیستند. تولید یک موضوع چندجانبه است و حوزههای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی را نیز دربر میگیرد.
ردادی تاکید کرد: اگر بتوان از همه ظرفیتها استفاده کرد، بهتر میتوانیم اقتصاد را مدیریت کنیم.
وی «سرمایه اجتماعی» و «تعاون» را موضوعات اجتماعی دانست که در برنامه ششم توسعه و قانون اساسی ابزاری برای بهبود وضعیت اقتصادی شناخته شدهاند و خاطرنشان کرد: تعاون یک نهاد اقتصادی و اجتماعی است که به دنبال سودآوری نیست و در راستای رفع نیازهای گروهی مردم همچون کشاورزان و... فعالیت میکند. تعاون در مهار تورم و رشد تولید موثر است.
این جامعهشناسی سیاسی بیان کرد: شرکتهای خصوصی و حتی دولتی به دنبال فرآیندی هستند که افزایش نقدینگی و در نتیجه تورم به همراه خواهد داشت اما شرکتهای تعاونی ابزار بسیار مناسبی هستند که مشکل رشد نقدینگی و تورم به وجود نخواهند آورد.
وی درباره «سرمایه اجتماعی» هم گفت: سرمایه اجتماع از حوزههای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی سرچشمه میگیرد. دلیل عدم شکلگیری یا از همپاشیدگی برخی از شغلها و تولیدیها از بین رفتن سرمایه اجتماعی است. اگر در این موضوع کار شود و اعتماد بین افراد به وجود بیاید، تولید رشد میکند.
ردادی در پایان ابراز امیدواری کرد که در برنامه هفتم توسعه که در دولت در حال آمادهسازی است به طور ویژه به موضوع سرمایه اجتماعی توجه شود.